POCS – Photography online course for scientists

POCS - Your research, your photos.

Photography online course for scientists on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi. Se koostuu opetusvideoista, kuvaus- ja monivalintatehtävistä.

Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki ottamistaan kuvista, joita sitten voi käyttää, kun esittelee omaa tutkimustyötään.

  • 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (1-4 Moduulia).
  • 19 kuvaustehtävää, jotka voi soveltaa omaan tutkimustyöhön.
  • 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voi tarkistaa, mitä muistaa opetusvideoista.
  • ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
  • Itsearviointilomakkeen, joka auttaa itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.


 1 moduuli
Järjestelmäkameran asetukset

Tämän moduulin opetusivdeoissa käymme läpi sitä, mitkä järjestelmäkameran asetukset on hyvä tietää kameramerkista riippumatta. Niiden hallinta tarkoittaa sitä, että voi kontrolloida kameraa täysautomaattisen toiminnan sijasta. Tällöin kuvaaja on se, joka päättää, millainen kuvasta tulee.


 2 moduuli
Valokuvauksen perusteet

Tämän moduulin opetusvideoissa käymme läpi, mitä tarkoittavat mm. valotusaika, aukko, f-numerot, syväterävyys, ISO ja valkotasapaino. Käsitteiden läpikäymisen jälkeen havainnollistamme konkreettisten esimerkkien avulla, kuinka määritellään oikea valotus. Viimeisessä videossa käydään läpi vielä objektiivien tärkeimmät ominaisuudet, kuten valovoima, zoom- ja kiinteäpolttovälinen objektiivi ja polttovälin merkitys kuvan visualisointiin.


3 moduuli
Tieteellisiä kuvia ikkunanvalossa

Tämän moduulin videot ovat käytännönläheisiä kuvausdemoja, jossa kuvaaame tieteellisiä näytteitä tavallisessa luokkahuonessa ja käytämme valonlähteenä ikkunanvaloa. Jokainen video etenee tarinasta kuvan visualisonintikeinojen valintaan, ja siitä lopullisen kuvan ottamiseen.

Tässä ja seuraavassa moduulissa havainnollistamme mm.

  • Kuvakerronta: mitä tarkoittavat dokumentaarinen, kerronnallinen (journalistinen) ja mainosmainen kuva tieteellisessä kuvauksessa.
  • Kuvan teknisen laatu: kuinka kuvaat mattapintaisen, kiiltävän, läpikuultavan tai läpinäkyvän näytteen siten, että sen pinnan ominaisluonne näkyy selvästi kuvan katsojalle.
  • Sommittelu ja kuvan muu visualisointi: kuinka sommittelet ja visualisoit tieteellisiä kuvia eri keinoin, jotta saat kuviisi visuaalista vaihtelua.


 4 moduuli
Tieteellisiä kuvia keinovalossa

Tämän moduulin videot ovat käytännönläheisiä kuvausdemoja, jossa kuvaaame tieteellisiä näytteitä tavallisessa luokkahuonessa ja käytämme valonlähteenä keinovalonlähteitä, mm. led-paneelit, pienet ledit, taskulamput, jne. Jokainen video etenee tarinasta kuvan visualisonintikeinojen valintaan, ja siitä lopullisen kuvan ottamiseen.



Taustatarina

Vuonna 2016 professori Robin Ras, hänen tiiminsä jäsenet Mika Latikka ja Johannes Haataja loivat yhdessä Tiina Puputin kanssa sisällön ensimmäiseen valokuvauksen kurssiin, joka toteutettiin Aalto yliopiston School of Sciencessä. Sittemmin Photography course for scientists on pidetty jo kuusi kertaa yhteistyössä School of Sciencen ja Aalto Materials Platformin (School of Chemical Engineering ja Aalto Communications) kanssa.

Vuonna 2020 Aalto Online Learning antoi rahoituksen Valeria Azovskayalle ja Tiina Puputille tuottaa koulutuksesta verkkopohjainen koulutus. Näin syntyi POCS, Photography online course for scientists.


Tuotantotiimi

Valokuvakouluttaja Tiina Puputti vastasi tuotannossa valokuvauksen opetuksen sisällöstä, käsikirjoittamisesta, juontamisesta, visuaalisesta ilmeestä, maskeerauksesta, kalustosta ja kuljetuksista. Lisäksi hän tuotti Aalto yliopiston MyCourses-opiskelualustalle kuvaustehtävät, monivalintatehtävät ja videoihin liittyvät takeawayt (kolme tärkeintä asiaa).

Valeria Azovskaya vastasi koko tuotannosta ja toimi projektin johtajana. Hän vastasi kuvauksesta, äänityksestä, graafisesta ilmeestä ja koko jälkituotannosta. Lisäksi Valeria tuotti Aalto yliopiston MyCourses-opiskelualustalle kaiken muun tekstisisällön ja vastasi sen kieliasusta.

Valeria Azovskayalla on tausta on palvelumuotoilun sekä visuaalisen ja tieteellisen viestinnän saralta. Hän on työskennellyt Aalto materials Platformissa assistenttinä ja yhteistyössä Platformin tiimin kanssa hän on kehittänyt useita palveluita tukemaan Aalto yliopiston tieteellistä yhteisöä. (Masters of Arts with COID major and IDBM minor in Aalto University)


Kiitokset

A!OLE, Aalto Materials Platform, Aalto Studios, BicMat, and Aalto School of Chemical Engineering

Prof. Orlando Rojas, Prof. Robin Ras, Dr. Heidi Henrickson, Prof. Kati Miettinen, Doc. Tomi Kauppinen, Marianna Granatier, Luiz Guilherme Garcia Greca, Teemu Välisalmi, ja kaikki POCS-pilottikurssille osallistuneet, jotka auttoivat meitä palautteellaan.



Lue lisää blogeista



-Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä

” Tässä on nyt kunnianhimoisen henkilövalaisijan aapinen, katekismus ja sanakirja. Kaikki tärkeä valaisutieto yksissä kansissa.”
–Matti J. Kaleva, valokuvakouluttaja, SVLM, EMP, KteO

 

Haluatko oppia lisää henkilökuvan valaisusta, tarinankerronnasta ja sommittelusta?

Kirjan ensimmäinen osa käsittelee valokuvauksellista henkilövalaisua. Toinen esittelee valaisusovelluksia studiossa ja kolmannessa perehdytään lisävalaisun käyttöön miljöössä. Näin voit aloittaa perusteista ja edetä kohti vaativampia sovelluksia. Kirjan oppien hyö­dyntäminen ei vaadi kalliin ammattikaluston hankintaa, vaan voit toteuttaa useimmat valaisut edullisilla välineillä. Kirja sopii kaikille henkilökuvauksesta kiinnostuneille, jo perusteet osaavasta ammattilaiseen asti. Sen avulla voit kehittyä valokuvaajana ja visuaalisena tarinan kertojana.

Kirjan aiheita:

  • Henkilökuvan tarinankerronta, sommittelu ja muut visualisointikeinot
  • Valokuvauksellisen henkilövalaisun lähtökohdat (45/45/45-periaate)
  • Pehmeän, kovan, värillisen ja läikikkään valokerronnan periaatteet
  • Useita valaisusovelluksia studiossa: mm. valokoristelu, high key, low key, perhosvalo ja valkean taustan käyttö
  • Valonmuokkaajien käyttö: mm. sateenvarjot, heijastimet, valonrajoittimet, hunajakennot, ladonovet, gobot ja fokusoivat spotit
  • Lisävalaisu miljöö eri vallitsevissa valoissa: mm. suora auringonvalo, varjoton valo, sekavalo, sininen hetki ja auringonlasku
  • Kuvan rakentaminen osista: komposiittikuvan valaisu
  • Led-valaisimet valokuvauksessa

Kirja on laajennettu ja uudistettu laitos aiemmasta Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä -kirjasta. 

Sivumäärä: 287
Kustantaja: Docendo (2021)



Projektit

Projektit

POCS – Photography Online Course for Scientists

POCS on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi. Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki kuvista oman työn esittelyä varten.

  • 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (1-4 Moduulia).
  • 19 kuvaustehtävää, jotka voi soveltaa omaan tutkimustyöhön.
  • 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voi tarkistaa, mitä muistaa opetusvideoista.
  • ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
  • Itsearviointilomakkeen, joka auttaa itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.

LUE LISÄÄ

FOTARIT – Kuvaa parempia kuvia puhelimella

Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.
Fotareissa neljä nuorta opiskelee valokuvausta yhdessä valokuvauksen ammattilaisen Tiina Puputin kanssa. Ohjelma koostuu kymmenestä jaksosta. Jokaisessa jaksossa on eri aihe ja ne kuvataan eri paikoissa, jotka ovat aina yllätys nuorille. Ohjelma on suunnattu 9-13 vuotiaille.

LUE LISÄÄ

Kesätoimittajana ja -kuvaajana Puumala-lehdessä

“Kesäksi Saimaan rannalle ja hienojen pyöräreittien varrelle. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin Puumala-lehden työnhakuilmoituksen. Samaan aikaan ymmärsin, että kesätyöpaikka on minulle mahdollisuus tutkia valokuvausta ja tekstin tuottamista uudesta näkökulmasta.”

KUVIAARTIKKELITPODCAST


Referenssit

Koulutusreferenssit


Fotarit

FOTARIT
– Kuvaa parempia kuvia puhelimella!

Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.

Fotareissa neljä nuorta opiskelee valokuvausta yhdessä valokuvauksen ammattilaisen Tiina Puputin kanssa. Ohjelma koostuu kymmenestä jaksosta. Jokaisessa jaksossa on eri aihe ja ne kuvataan eri paikoissa, jotka ovat aina yllätys nuorille. Ohjelma on suunnattu 9-13 vuotiaille. 

Kuvausteemat ovat meille kaikilla tuttuja:

  • henkilön kuvaaminen
  • ryhmän kuvaaminen
  • lemmikin kuvaaminen
  • luontokuvaus
  • ruokakuvaus
  • suuren kohteen kuvaaminen
  • harrastuksen kuvaaminen
  • urheilukuvaus
  • katukuvaus
  • tapahtumakuvaus

Jokaisessa jaksossa on opetusosa, josta kaikki voivat ottaa kuvausvinkkejä!

 

Päähenkilöt: Nikke, Seela, Elias ja Fanni

Käsikirjoitus, juonto: Tiina Puputti

Toimittaja-ohjaaja: Rami Yli-Pukka

Tuottaja: Jyrki Laaksonen

KATSO FOTARIT YLE AREENASTA

 



Valokuvauskoulutus

Valokuvauskoulutus

Valo, tarina, tyyli, tunnelma ja tila henkilökuvauksessa – Henkilökuvauksen ja -valaisun koulutuskokonaisuus (3 op)

Lähiopetusjaksojen päivämäärät:

  1. Valo, malli, tarina ja tunnelma studiokuvassa 9. – 10.3.2024
  2. Valo, malli, tila, tarina ja tunnelma miljöökuvassa 20. – 21.4.2024
  3. Valo, malli, tyyli, tarina ja tunnelma miljöökuvassa 18. – 19.5.2024

Etäopetuskertojen päivämäärät:

  • keskiviikkona 17.4. klo 18-21
  • keskiviikkona 15.5. klo 18-21
  • keskiviikkona 29.5. klo 18-21

Tämä koulutuskokonaisuus on valokuvaajalle, joka haluaa kehittää osaamistaan 5 kuukautta kestävässä opintokokonaisuudessa. Koulutukseen kuuluu 3 lähiopetusviikonloppua, etätehtäviä ja opetusjaksojen väleissä etänä pidettäviä kuvapalautteita. Opetuskerroilla on kouluttajan vetämiä kuvausdemoja, työpajatyöskentelyä ja kuvapalautetta.

Koulutuskokonaisuudessa käydään kevään aikana läpi studiossa ja erilaisissa miljööolosuhteissa muoto-, kuvitus- ja mainosmaisten henkilökuvien kuvaamisesta.

Studiossa havainnollistetaan erilaisten valokuvauksellisten valojen käyttöä mallin persoonaan esiintuomisessa, tarinankerronnassa ja tunnelman luomisessa. Erilaisissa sisämiljöissä tutkitaan huomaamatonta henkilön ja rekvisiitan valaisua, ja edetään niistä visuaalisempiin ja näyttävämpiin sovelluksiin. Erilaisissa ulko- ja sisämiljöissä käydään läpi eri aikakausien tyylejä ja sovelletaan niitä valokuvailmaisuun.

LUE LISÄÄILMOITTAUDU KURSSILLE


Opiskele etänä!

la 6.4.2024 klo 9 – 17
Kuvaa parempia kuvia puhelimella (etäkoulutus)

Koulutuksen tavoite on antaa käytännönläheisiä vinkkejä, kuinka kuvata parempia kuvia puhelimella. Koulutuspäivä koostuu kouluttajan vetämistä luento-kuvausdemonstraatioyhdistelmistä, kuvaustehtävistä ja yhteisestä kuvapalautteesta. Kouluttaja havainnollistaa päivän aikana, mitä kannattaa huomioida, kun kuvaa ihmisiä tekemässä jotain, ja kuinka dokumentoida jokin tilanne monipuolisesti.

Kalusto: puhelimet, tabletit

Kurssilla käytettävä editointisovellus: Snapseed, joka on ilmainen, eikä vaadi rekisteröitymistä. Lisäksi käydään läpi puhelimen omia asetuksia.

Järjestäjä: Helsingin Kameraseura


Viikonloppukurssi Helsingissä!

la 4.5.2024 klo 10 – 18, Helsinki
Graafinen visualisointi miljööhenkilökuvissa

Helsingin Kaapelitehtaalla ja sen lähiympäristössä voi toteuttaa graafisia ja pelkistettyjä visualisointeja erilaisiin henkilökuviin, joissa samalla näkyy tarina kuvattavan ilmeessä ja asennossa. Visualisoinnissa ja henkilövalaisussa huomioidaan miljöön vallitseva valo, ja tarvittaessa sitä muokataan omilla lisävalonlähteillä. Kurssilla käytetään kevyttä, helposti mukana kuljetettavaa kalustoa. Kurssipäivä koostuu kouluttajan vetämistä luento-kuvausdemonstraatioyhdistelmistä, kuvaustehtävästä ja yhteisestä kuvapalautteesta.

Järjestäjä: Helsingin Kameraseura


Webinaari

to 8.2.2024 klo 18 – 20
Valokuvauksellinen henkilövalaisu – tarkenna studiohenkilövalaisua

Oletko jo kuvannut jonkin verran henkilöitä studiossa ja kaipaat lisää vinkkejä siihen, mitä huomioida henkilövalaisun kehittämisessä valokuvauksellisemmaksi, kolmiulotteisemmaksi ja kasvojen muodot pyöreästi esiin tuovaksi?

Tässä webinaarissa kurssin vetäjä käy läpi konkreettisesti valaisten läpi yksityiskohtia, joita huomioimalla ja harjoittelemalla etenet valaisutaidoissasi. Tämä webinaari on täsmäisku henkilövalaisun yksityiskohtiin studiossa.

Järjestäjä: Helsingin Kameraseura

ILMOITTAUDU


Webinaari

to 29.2.2024 klo 18 – 20
Päästä varpaisiin – Yksityiskohtien huomiointia mallien asennoissa

Kaipaatko lisää vinkkejä siihen, kuinka ohjaat kuvattaviasi tavoitteen mukaisiin asentoihin ”päästä varpaisiin”?

Tärkeimpiä asioita henkilökuvassa ovat siitä välittyvä tunne ja tarina. Kuvattavan asento tukee tunneilmaisua ja kertoo samaa tarinaa. Tässä webinaarissa kurssin vetäjä käy läpi konkreettisesti läpi eri kehon osien asentoja, jotta ne ovat lopullisessa kuvassa aikaa kestävästi ja valokuvauksellisesti mittasuhteet säilyttäen. Muistilista asentojen perusteista antaa sinulle varmuutta kuvaustilanteessa ja vapauttaa energiaa mallisi kohtaamiseen, jotta saat kuvaasi ne tärkeät asiat: tunteen ja tarinan. Tämä webinaari on täsmäisku varpaiden asennoista pään kallistuskulmiin.

Järjestäjä: Helsingin Kameraseura

ILMOITTAUDU


Webinaari

to 2.5.2024 klo 18 – 20
Valo ja vermeet miljööhenkilökuvauksessa

Kesä ja miljööhenkilökuvauksen kausi ovat käynnistymässä. Kaipaatko vinkkejä siihen, millaisella kalustolla kannattaa lähteä sisä- ja ulkomiljöiden henkilökuvauksiin? Kaipaatko vinkkejä siihen, missä mitäkin kannattaa käyttää ja miksi?

Tämä webinaari on täsmäisku miljööhenkilökuvauksen valaisuun niillä periaatteilla, että lopullinen kuva näyttää kuin vallitsevassa valossa kuvatulta, vaikka siinä olisi käytetty lisävalonlähteitä.

Järjestäjä: Helsingin Kameraseura

ILMOITTAUDU


Arkisto

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011


Tiina Puputti

Tiina Puputti

valokuvakouluttaja, valokuvaaja, tietokirjailija

Olen Helsingissä asuva, valosta innostuva kouluttaja ja kuvaaja, jota kiehtoo kirjoittaminen, ja jonka pyöräily on vienyt mukanaan. Liikun ilolla luonnossa ja hyppään uimaan, kun se on mahdollista. Savusauna on yksi parhaista asioita, joita tiedän. Ihmiset, yhdessä tekeminen, oppiminen, innostaminen ovat lähellä sydäntäni. Valokuvaus on intohimoni.

Innostu, inspiroidu ja ilmaise ilolla – on kantava teemani kaikissa koulutuksissa ja projekteissa.

2015 – Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Mestariarvo (SAVM)

2012 – Valokuvaajan erikoisammattitutkinto (VEAT), Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy

2004 – Valokuvaajan ammattitutkinto (VAT), Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy

2002 – Kasvatustieteen maisterin tutkinto (KM), Jyväskylän yliopisto (pro gradu)

Suomen Ammattikuvaajat ry:n Mestariarvo

“Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Mestariarvo on yhdistyksen korkein ammattitaitoa osoittava arvonimi. Mestari-arvonimi myönnetään hausta sellaiselle valokuvaajalle, joka on osoittanut ammatilliset taitonsa korkeinta mahdollista ammattitaitoa edustavin työnäyttein.”

LUE LISÄÄ

Facebook Live: Kevyt valaisukalusto ja painokelpoinen tiedosto

Facebook Live: Valaise tarina kuvaksi -kirjan julkistus