Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin
Opiskele valokuvausta etänä.
Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin (6 op)
Koulutuksen järjestäjä: Lapin kesäyliopisto
Opi ottamaan parempia valokuvia omaan, asiakkaidesi tai yrityksesi käyttöön. Jos haluat oppia lisää mm. tarinankerronnasta, sommittelusta, mallien ohjaamisesta ja valosta, on tämä kurssi sinulle. Koulutuksessa käydään läpi käytännönläheisesti henkilökuvausta, esine- ja symbolikuvitusta sekä kuvakokonaisuuden rakentamista. Koulutus kestää n. 6kk. Etäopetuksen, tehtävien, kuvapalautteen, kouluttajan tuen ja vertaisryhmän avulla sinulla on mahdollisuus kehittyä paremmaksi kuvaajaksi.
Ajankohta: 11.1.-7.6.2023, Etätoteutus
Toteutustapa:
- etäopetusta arkipäivisin 6 x 3 h (klo 9-12)
- etäkuvapalaute 6 x 3 h (klo 18-21)
- etätehtäviä opetuskertojen välissä
- Osallistumismaksu: 750 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksu 100 €. Varausmaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että koulutus peruuntuu. Koulutus laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä toteutumisen varmistuttua. Kurssimaksu sisältää kouluttajan tuen koko kurssin ajan.
- Paikka: Linkki koulutukseen osallistumiseen lähetetään ennen aloitusta.
- Ilmoittautuminen: 18.12.2022 mennessä Lapin kesäyliopistoon.
1. Jakso: Henkilökuvaus 1 (1op)
11.1. Opetuskerta klo 9 – 12
18.1. kuvapalaute klo 18 – 21
2. Jakso: Henkilökuvaus 2 (1op)
8.2. Opetuskerta klo 9 – 12
15.2. kuvapalaute klo 18 – 21
3. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 1 (1op)
15.3. Opetuskerta klo 9 – 12
22.3. kuvapalaute klo 18 – 21
4. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 2 (1op)
19.4. Opetuskerta klo 9 – 12
26.4. kuvapalaute klo 18 – 21
5. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 1 (1op)
10.5. Opetusrta klo 9 – 12
17.5. kuvapalaute klo 18 – 21
6. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 2 (1op)
31.5. Opetusrta klo 9 – 12
7.6. kuvapalaute klo 18 – 21
Koulutuksen tavoite:
- on, että osallistuja oppii ottamaan monipuolisia kuvia ja tekemään lyhyitä videoita omaan käyttöön tai organisaation tai yrityksen käyttöön.
- on havainnollistaa työskentelyprosessi, jota noudattamalla kuvaaminen on vaivattomampaa osana muuta työtä.
Kenelle
- työnsä ohella kuvaavat, jotka haluavat kehittää osaamistaan
- työssään kuvaavat toimittajat, viestintä- ja markkinointialan henkilöt
- henkilöt, jotka käyttävät työssään valokuvaa, mm. museoalan ihmiset, media-alan assistentit, kuvatoimittajat, graafiset suunnittelijat jne.
- henkilöt, jotka haluavat kehittää valokuvausosaamistaan tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti
Opetuskerrat toteutetaan etäopetuksena. Ne koostuvat kouluttajan vetämistä käytännönläheisistä kuvausdemonstraatioista, joissa havainnollistetaan kurssikerran sisältöä. Lisäksi niihin liittyy teoriaosuuksia, jotka tulevat demojen lomassa. Osa opetuskertojen ajasta käytetään myös etätehtävien palautteeseen.
Koulutuksen sisältö on rakennettu siten, että kaikki demonstraatiot tehdään ns. miljööolosuhteissa, mikä tarkoittaa normaalia huonetilaa. Koulutukseen ei sisälly studiotyöskentelyä.
Kaikki opetuskerrat säilyvät tallenteina koko kurssin ajan, joten voit tarvittaessa katsoa ne silloin kun sinulle sopii. Lisäksi voit kerrata helposti kunkin opetuskerran sisältöä.
Etätehtävät: kouluttaja antaa jokaisen opetuskerran päätteeksi tehtävän, joka on muokattavissa yrityksesi tai organisaatiosi tarpeisiin. Näin voit tehdä kaikki tehtävät siten, että saat niistä kertyvän materiaalin heti käyttöösi.
Kuvapalautteet pidetään opetuskertojen välissä etäyhteydellä. Palautekeskustelussa on mukana koko ryhmä ja kouluttaja käy läpi jokaisen tehtävän. Lisäksi niissä keskustellaan asioista, jotka ovat tulleet vastaan, kun osallistujat ovat tehneet tehtäviä. Palautekeskustelut ovat merkittävä osa oppimisprosessia, koska niissä näkee muiden osallistujien tehtävät ja kuulee palautteet niistä. Palautekeskustelut pidetään arki-iltaisin.
Kalustosta: Kurssijaksoilla lähdetään aina valokuvan ja liikkuvan kuvan sisällöstä. Tästä syystä voit osallistua kurssille joko käyttämällä järjestelmäkameraa tai puhelinta. Kouluttaja huomioi molempia laitteita käyttävät opetusjaksoilla. Kurssiin ei kuulu järjestelmäkameran käytön perusteita, eikä puhelimen käyttökoulutusta. Oletus on, että osallistuja hallitsee teknisesti käytössään olevan laitteiston.
Kuvauskalusto: Kurssilla voi olla joko järjestelmäkamera tai monipuoliseen kuvaamiseen soveltuva puhelin. Lisäksi on hyvä olla jalusta.
Äänityskalusto: Osallistujalla on hyvä olla käytössään ainakin yksi erillinen mikrofoni.
Kuvankäsittely- ja editointiohjelmat: Kuvankäsittelyyn sopivat esim. esim. Photoshop, Lightroom. Puhelimella voit käsitellä kuvasi esim. Snapseedilla. Koulutukseen ei kuulu laaja-alaista sovellusten opetusta. Siinä käydään läpi työnkulullisesti ja esimerkinomaisesti yksi toimintatapa.Oletus on, että osallistuja hallitsee käytössään olevat sovellukset.
Valaisukalusto: Kurssilla käytetään lisävalonlähteitä ja erilaisia valonmuokkaajia. Kouluttaja esittelee erilaisia välineitä kurssin aikana. Osa niistä on itse rakennettavissa ja osa on tehdasvalmisteisia.
Kurssilla on myös iloa omista lisävalonlähteistä, mutta ei välttämättä kannata hankkia jotain juuri ennen kurssia. Kurssin aikana voi tulla oivalluksia siitä, mitä kannattaa itselleen hankkia. Kouluttaja antaa mielellään vinkkejä kalustohankinnoissa koulutuksen aikana tai tarvittaessa ennen sitä. Kysy rohkeasti.
Koulutuksessa käytetään etupäässä ns. jatkuvia lisävalonlähteitä, koska ne soveltuvat valo- ja videokuvauskäyttöön. Soveltuvin osin käytetään myös mm. käsisalamia.
HENKILÖKUVAUS 1 ja 2
Koulutus alkaa henkilökuvauksen osuudella, ja siihen tutustutaan kuvituskuvan viitekehyksestä. Osioissa 1 ja 2 käydään läpi henkilökuvaan liittyviä asioita, kuten: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot).
Edelleen 1 ja 2 osioissa käydään läpi mallien ohjaamista ja kuvan sommittelua. Lisäksi havainnollistetaan se, miten hyödynnetään taustaa kerronnallisena elementtinä tai mitä kannattaa huomioida, kun haluaa tehdä pelkistetyn kuvan.
Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn. Kuvitusvalokuvien lisäksi käydään läpi ns. ”puhuvan pään” tallennus, äänitys ja editointi yhdellä laitteella. Tähän osioon liittyy myös käsikirjoittamisen perusteet.
Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan erilaisissa olosuhteissa parempia henkilökuvia, joissa ihminen on pääkohteena tai hän on tekemässä jotain. Lisäksi tavoitteena on, että osallistuja pystyy tuottamaan lyhyen ”puhuva pää”-videon.
ESINE- JA SYMBOLIKUVAUS 1 ja 2
Koulutus jatkuu esine- ja symbolikuvituksen osuudella, ja niihin tutustutaan dokumentaarisen ja kuvituskuvan viitekehyksestä. Osioissa 3 ja 4 käydään läpi, mitä kannattaa huomioida, kun kuvaa eri materiaalia olevia esineitä. Lisäksi havainnollistetaan, kuinka kuvittaa erilaisia aiheita ilman henkilöitä, tai siten, että ihmiset ovat kuvan taustalla.
Näissä osioissa perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot). Lisäksi edetään sommittelussa ja kuvan visualisointikeinoissa. Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn.
Kuvitusvalokuvien lisäksi käydään läpi, kuinka tallennetaan, äänitetään ja editoidaan video, jossa havainnollistetaan esim. työvaiheita, tai -prosessia siten, että itse tekeminen on pääosassa. Tähän osioon liittyy myös käsikirjoittamisen perusteet.
Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan eri olosuhteissa parempia esine- ja symbolikuvia. Lisäksi tavoitteena on, että osallistuja pystyy tuottamaan lyhyen videon, joka havainnollistaa työvaiheita tai -prosessia.
YKSITTÄISISTÄ KUVISTA KOKONAISUUDEKSI 1 ja 2
Koulutuksen viimeisessä osiossa kootaan yhteen aiempien kokonaisuuksien sisältö ja lisätään siihen tapahtumakuvauksen perusteet. Näistä kaikista harjoitelluista osista kootaan yhtenäinen kuvakokonaisuus. Osallistuja voi käyttää materiaalia myös perustana videokäsikirjoitukselle.
Työskentelyn perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä. Lisäksi huomioidaan sommittelu ja kuvan visualisointikeinojen merkitys tarinan kerronnassa. Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset.
Tavoitteena on, että viimeisen osion jälkeen osallistuja voi hyödyntää aiemmin opetettuja asioita nopeampitempoisessa tapahtumakuvauksessa. Lisäksi hän voi kuvata yhtenäisen kuvakokonaisuuden, joka on visuaalisesti vaihteleva ja aihettaan monipuolisesti esittelevä.
Edelleen hän voi käyttää oppimaansa lyhyen videon käsikirjoittamiseen, joka koostuu esim. puhuvasta päästä, ihmisestä tekemässä jotain siten, että tekijä on pääroolissa ja siten, että itse tekeminen on tärkeintä sekä kuvituskuvamaisesta tunnelmoinnista.
POCS – Photography online course for scientists
POCS - Your research, your photos.
Photography online course for scientists on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi. Se koostuu opetusvideoista, kuvaus- ja monivalintatehtävistä.
Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki ottamistaan kuvista, joita sitten voi käyttää, kun esittelee omaa tutkimustyötään.
- 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (1-4 Moduulia).
- 19 kuvaustehtävää, jotka voi soveltaa omaan tutkimustyöhön.
- 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voi tarkistaa, mitä muistaa opetusvideoista.
- ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
- Itsearviointilomakkeen, joka auttaa itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.
1 moduuli
Järjestelmäkameran asetukset
Tämän moduulin opetusivdeoissa käymme läpi sitä, mitkä järjestelmäkameran asetukset on hyvä tietää kameramerkista riippumatta. Niiden hallinta tarkoittaa sitä, että voi kontrolloida kameraa täysautomaattisen toiminnan sijasta. Tällöin kuvaaja on se, joka päättää, millainen kuvasta tulee.
2 moduuli
Valokuvauksen perusteet
Tämän moduulin opetusvideoissa käymme läpi, mitä tarkoittavat mm. valotusaika, aukko, f-numerot, syväterävyys, ISO ja valkotasapaino. Käsitteiden läpikäymisen jälkeen havainnollistamme konkreettisten esimerkkien avulla, kuinka määritellään oikea valotus. Viimeisessä videossa käydään läpi vielä objektiivien tärkeimmät ominaisuudet, kuten valovoima, zoom- ja kiinteäpolttovälinen objektiivi ja polttovälin merkitys kuvan visualisointiin.
3 moduuli
Tieteellisiä kuvia ikkunanvalossa
Tämän moduulin videot ovat käytännönläheisiä kuvausdemoja, jossa kuvaaame tieteellisiä näytteitä tavallisessa luokkahuonessa ja käytämme valonlähteenä ikkunanvaloa. Jokainen video etenee tarinasta kuvan visualisonintikeinojen valintaan, ja siitä lopullisen kuvan ottamiseen.
Tässä ja seuraavassa moduulissa havainnollistamme mm.
- Kuvakerronta: mitä tarkoittavat dokumentaarinen, kerronnallinen (journalistinen) ja mainosmainen kuva tieteellisessä kuvauksessa.
- Kuvan teknisen laatu: kuinka kuvaat mattapintaisen, kiiltävän, läpikuultavan tai läpinäkyvän näytteen siten, että sen pinnan ominaisluonne näkyy selvästi kuvan katsojalle.
- Sommittelu ja kuvan muu visualisointi: kuinka sommittelet ja visualisoit tieteellisiä kuvia eri keinoin, jotta saat kuviisi visuaalista vaihtelua.
4 moduuli
Tieteellisiä kuvia keinovalossa
Tämän moduulin videot ovat käytännönläheisiä kuvausdemoja, jossa kuvaaame tieteellisiä näytteitä tavallisessa luokkahuonessa ja käytämme valonlähteenä keinovalonlähteitä, mm. led-paneelit, pienet ledit, taskulamput, jne. Jokainen video etenee tarinasta kuvan visualisonintikeinojen valintaan, ja siitä lopullisen kuvan ottamiseen.
Taustatarina
Vuonna 2016 professori Robin Ras, hänen tiiminsä jäsenet Mika Latikka ja Johannes Haataja loivat yhdessä Tiina Puputin kanssa sisällön ensimmäiseen valokuvauksen kurssiin, joka toteutettiin Aalto yliopiston School of Sciencessä. Sittemmin Photography course for scientists on pidetty jo kuusi kertaa yhteistyössä School of Sciencen ja Aalto Materials Platformin (School of Chemical Engineering ja Aalto Communications) kanssa.
Vuonna 2020 Aalto Online Learning antoi rahoituksen Valeria Azovskayalle ja Tiina Puputille tuottaa koulutuksesta verkkopohjainen koulutus. Näin syntyi POCS, Photography online course for scientists.
Tuotantotiimi
Valokuvakouluttaja Tiina Puputti vastasi tuotannossa valokuvauksen opetuksen sisällöstä, käsikirjoittamisesta, juontamisesta, visuaalisesta ilmeestä, maskeerauksesta, kalustosta ja kuljetuksista. Lisäksi hän tuotti Aalto yliopiston MyCourses-opiskelualustalle kuvaustehtävät, monivalintatehtävät ja videoihin liittyvät takeawayt (kolme tärkeintä asiaa).
Valeria Azovskaya vastasi koko tuotannosta ja toimi projektin johtajana. Hän vastasi kuvauksesta, äänityksestä, graafisesta ilmeestä ja koko jälkituotannosta. Lisäksi Valeria tuotti Aalto yliopiston MyCourses-opiskelualustalle kaiken muun tekstisisällön ja vastasi sen kieliasusta.
Valeria Azovskayalla on tausta on palvelumuotoilun sekä visuaalisen ja tieteellisen viestinnän saralta. Hän on työskennellyt Aalto materials Platformissa assistenttinä ja yhteistyössä Platformin tiimin kanssa hän on kehittänyt useita palveluita tukemaan Aalto yliopiston tieteellistä yhteisöä. (Masters of Arts with COID major and IDBM minor in Aalto University)
Kiitokset
A!OLE, Aalto Materials Platform, Aalto Studios, BicMat, and Aalto School of Chemical Engineering
Prof. Orlando Rojas, Prof. Robin Ras, Dr. Heidi Henrickson, Prof. Kati Miettinen, Doc. Tomi Kauppinen, Marianna Granatier, Luiz Guilherme Garcia Greca, Teemu Välisalmi, ja kaikki POCS-pilottikurssille osallistuneet, jotka auttoivat meitä palautteellaan.
Lue lisää blogeista
-Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä

” Tässä on nyt kunnianhimoisen henkilövalaisijan aapinen, katekismus ja sanakirja. Kaikki tärkeä valaisutieto yksissä kansissa.”
–Matti J. Kaleva, valokuvakouluttaja, SVLM, EMP, KteO
Haluatko oppia lisää henkilökuvan valaisusta, tarinankerronnasta ja sommittelusta?
Kirjan ensimmäinen osa käsittelee valokuvauksellista henkilövalaisua. Toinen esittelee valaisusovelluksia studiossa ja kolmannessa perehdytään lisävalaisun käyttöön miljöössä. Näin voit aloittaa perusteista ja edetä kohti vaativampia sovelluksia. Kirjan oppien hyödyntäminen ei vaadi kalliin ammattikaluston hankintaa, vaan voit toteuttaa useimmat valaisut edullisilla välineillä. Kirja sopii kaikille henkilökuvauksesta kiinnostuneille, jo perusteet osaavasta ammattilaiseen asti. Sen avulla voit kehittyä valokuvaajana ja visuaalisena tarinan kertojana.
Kirjan aiheita:
- Henkilökuvan tarinankerronta, sommittelu ja muut visualisointikeinot
- Valokuvauksellisen henkilövalaisun lähtökohdat (45/45/45-periaate)
- Pehmeän, kovan, värillisen ja läikikkään valokerronnan periaatteet
- Useita valaisusovelluksia studiossa: mm. valokoristelu, high key, low key, perhosvalo ja valkean taustan käyttö
- Valonmuokkaajien käyttö: mm. sateenvarjot, heijastimet, valonrajoittimet, hunajakennot, ladonovet, gobot ja fokusoivat spotit
- Lisävalaisu miljöö eri vallitsevissa valoissa: mm. suora auringonvalo, varjoton valo, sekavalo, sininen hetki ja auringonlasku
- Kuvan rakentaminen osista: komposiittikuvan valaisu
- Led-valaisimet valokuvauksessa
Kirja on laajennettu ja uudistettu laitos aiemmasta Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä -kirjasta.
Sivumäärä: 287
Kustantaja: Docendo (2021)
Projektit
Projektit
POCS – Photography Online Course for Scientists
POCS on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi. Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki kuvista oman työn esittelyä varten.
- 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (1-4 Moduulia).
- 19 kuvaustehtävää, jotka voi soveltaa omaan tutkimustyöhön.
- 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voi tarkistaa, mitä muistaa opetusvideoista.
- ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
- Itsearviointilomakkeen, joka auttaa itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.
FOTARIT – Kuvaa parempia kuvia puhelimella
Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.
Fotareissa neljä nuorta opiskelee valokuvausta yhdessä valokuvauksen ammattilaisen Tiina Puputin kanssa. Ohjelma koostuu kymmenestä jaksosta. Jokaisessa jaksossa on eri aihe ja ne kuvataan eri paikoissa, jotka ovat aina yllätys nuorille. Ohjelma on suunnattu 9-13 vuotiaille.
Kesätoimittajana ja -kuvaajana Puumala-lehdessä
“Kesäksi Saimaan rannalle ja hienojen pyöräreittien varrelle. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin Puumala-lehden työnhakuilmoituksen. Samaan aikaan ymmärsin, että kesätyöpaikka on minulle mahdollisuus tutkia valokuvausta ja tekstin tuottamista uudesta näkökulmasta.”
Fotarit
Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.
Fotareissa neljä nuorta opiskelee valokuvausta yhdessä valokuvauksen ammattilaisen Tiina Puputin kanssa. Ohjelma koostuu kymmenestä jaksosta. Jokaisessa jaksossa on eri aihe ja ne kuvataan eri paikoissa, jotka ovat aina yllätys nuorille. Ohjelma on suunnattu 9-13 vuotiaille.
Kuvausteemat ovat meille kaikilla tuttuja:
- henkilön kuvaaminen
- ryhmän kuvaaminen
- lemmikin kuvaaminen
- luontokuvaus
- ruokakuvaus
- suuren kohteen kuvaaminen
- harrastuksen kuvaaminen
- urheilukuvaus
- katukuvaus
- tapahtumakuvaus
Jokaisessa jaksossa on opetusosa, josta kaikki voivat ottaa kuvausvinkkejä!
Päähenkilöt: Nikke, Seela, Elias ja Fanni
Käsikirjoitus, juonto: Tiina Puputti
Toimittaja-ohjaaja: Rami Yli-Pukka
Tuottaja: Jyrki Laaksonen

Valokuvauskoulutus
Valokuvauskoulutus

Opiskele valokuvausta etänä:
Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin (6 op)
- kurssi alkaa tammikuussa 2023
- Lapin kesäyliopiston kurssi
- valokuvauksen etäkurssi, kesto n. 6kk
- opetusta arkiaamuisin, kuvapalautetta arki-iltaisin, etätehtäviä ja kouluttajan tuki koko kurssin ajan
- opetus- ja kuvapalautetallenteet käytössä koko kurssin ajan
- Osallistumismaksu: 750 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksu 100 €. Varausmaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että koulutus peruuntuu. Koulutus laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä toteutumisen varmistuttua. Kurssimaksu sisältää kouluttajan tuen koko kurssin ajan.
- Paikka: Linkki koulutukseen osallistumiseen lähetetään ennen aloitusta.
- ilmoittautuminen kesäyliopiston kautta
Visuaalisen ilmaisun menetelmiä 2:
viikonloppukursseja TAI kokonainen opintokokonaisuus (5 op)
- kurssit huhti-toukokuussa 2023
- Hämeen kesäyliopiston ja Lapin yliopiston järjestämä kurssi
- 4 viikonloppukurssia (la-su), vapaaehtoisia etätehtäviä
- Paikka: Hämeenlinna, HAMK korkeakoulukeskus, Vankanlähde 9.
- Hinta: 170 €/kurssi (Mikäli suoritat neljä itsenäistä kurssia ja haluat niistä 5 op:n suoritusmerkinnän Lapin yliopistoon, hintaan lisätään Lapin avoimen yliopiston hallintomaksu 25 €.)
- ilmoittautuminen kesäyliopiston kautta
Arkisto
2022
- 12.01.2022 Kuvasta kokonaisuudeksi
2020
- 30.03.2020 Vinkit: hae apurahaa tai tukirahaa
2019
- 06.03.2019 Fotarit 6 – Suuren kohteen kuvaaminen
- 01.03.2019 Fotarit 5 – ruokakuvauksen jaksoa tekemässä
- 15.02.2019 Fotarit 4 – luontokuvauksen jaksoa tekemässä
- 25.01.2019 Fotarit 2 – ryhmäkuvauksen jaksoa tekemässä
2018
- 05.03.2018 Kuva & Kamera 2018 – nähtyä ja koettua
2017
- 02.06.2017 Millainen on sinun valmistujaiskuvasi?
- 13.04.2017 Miljöökuvausten kautta aloittamassa
- 12.02.2017 Aurora Borealis – ideasta kuvaksi
- 29.01.2017 Väriä kuviin
2016
- 21.12.2016 Aikaa joululahjaksi
- 10.11.2016 Pinterest, potretti ja pilvinen päivä, osa 2
- 26.09.2016 Mitä näinkään Photokinassa?
- 09.09.2016 Lady Positiven vieraina bloggari-illassa
- 03.05.2016 Katalonian kaduilla
- 29.02.2016 Studio Harcourt – muotokuvauksen klassikko
- 10.02.2016 Bloggaajaksi Kamera-lehden digilehteen
2015
- 27.08.2015 PechaKucha – 20 images x 20 seconds
- 08.05.2015 Pose. Done. Mikä matka.
- 15.04.2015 #suomenoja #photowalk #canonkevat
2014
- 20.12.2014 Ole valollisempi – BLINK
- 02.10.2014 Miljööhenkilökuvauksen työpaja Tallinnassa
- 05.09.2014 World Press Photo – miten kuvia voi katsoa?
- 10.08.2014 Viimeiset POSE -kirjan kuvaukset tehty
- 28.07.2014 POSE -työpaja Mustan Pitsin yössä
- 18.06.2014 Making of Addams Family POSE -kirjaan
- 14.05.2014 Joy of doing together
- 16.04.2014 Bergamon kaduilla
- 01.04.2014 Kevätpäivitys onnistui – still alive
- 14.03.2014 Kuvamessut – Photokinaa odotellessa
- 05.03.2014 Kuvamessut lähestyy – minne mennä?
- 28.02.2014 Making of Kevätpäivitys – still or (a)live
2013
- 20.12.2013 Ole valollisempi – Hae heijastin
- 09.12.2013 Valokuvauskurssilla valoa ja sisältöä kuviin
- 22.11.2013 Poseerausopasta tekemässä Pikkupalatsissa
- 18.11.2013 Photo Do – Lisää valoa studiokuviin
- 10.11.2013 Track me – Kuvakävelyllä Tukholmassa
- 29.08.2013 Valokuvauskurssi Varjakansaaressa
- 22.07.2013 Valokuvanäyttelyiden kesä
- 12.03.2013 Kuva&Kamera 2013
2012
- 01.11.2012 Uunituote kirja käsissä – miltä nyt tuntuu?
- 10.09.2012 Valo ja valaisu -kirja kohta painoon
- 28.06.2012 Ihmisiä kesäisessä Helsingissä
- 30.04.2012 Konkreettisesti käsissä -Etsimessä: Valaisu
- 19.04.2012 Muutama päivä Amsterdamissa
- 22.01.2012 Mitä sinä näet?
2011
- 21.12.2011 Joulun viettoon vuotta 2011 muistellen
- 17.12.2011 Aamuglögeillä Tampereen Tiedottajien kanssa
- 10.11.2011 Glamouria ja säihkettä henkilökuviin
- 25.08.2011 Onnistunut kesäkurssi Orivedellä heinäkuussa
- 21.07.2011 Erään kuvan tarina – Italian State of Mind
- 28.06.2011 Kaupungin kesäkulmilla
- 24.05.2011 Miljöön perusteita päivällä ja illalla
Tiina Puputti

Tiina Puputti
valokuvakouluttaja, valokuvaaja, tietokirjailija
Olen Helsingissä asuva, valosta innostuva kouluttaja ja kuvaaja, jota kiehtoo kirjoittaminen, ja jonka pyöräily on vienyt mukanaan. Liikun ilolla luonnossa ja hyppään uimaan, kun se on mahdollista. Savusauna on yksi parhaista asioita, joita tiedän. Ihmiset, yhdessä tekeminen, oppiminen, innostaminen ovat lähellä sydäntäni. Valokuvaus on intohimoni.
Innostu, inspiroidu ja ilmaise ilolla – on kantava teemani kaikissa koulutuksissa ja projekteissa.
2015 – Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Mestariarvo (SAVM)
2012 – Valokuvaajan erikoisammattitutkinto (VEAT), Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy
2004 – Valokuvaajan ammattitutkinto (VAT), Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy
2002 – Kasvatustieteen maisterin tutkinto (KM), Jyväskylän yliopisto (pro gradu)
Suomen Ammattikuvaajat ry:n Mestariarvo
“Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Mestariarvo on yhdistyksen korkein ammattitaitoa osoittava arvonimi. Mestari-arvonimi myönnetään hausta sellaiselle valokuvaajalle, joka on osoittanut ammatilliset taitonsa korkeinta mahdollista ammattitaitoa edustavin työnäyttein.”
Facebook Live: Kevyt valaisukalusto ja painokelpoinen tiedosto
Facebook Live: Valaise tarina kuvaksi -kirjan julkistus