Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund sanoi eilen Ylen haastattelussa: “Suomalainen urheilu tarvitsee tällä hetkellä ilon, innostuksen, intohimon, yhdessä tekemisen ja positiivisen asenteen ilmapiiriä. Sitä kautta saisimme sellaista henkistä energiaa tähän.” Olen samaa mieltä Westerlundin kanssa asiasta jääkiekon, kaiken muun ja valokuvauksen osalta 🙂

Viestinnällinen valokuvakoulutus päättyi kevään osalta lähijaksoon Oriveden Opistolla. Koko viikonlopun vallitsi yhdessä tekemisen meininki ja positiivinen asenne. Muista kerroista poiketen tämä lähijakso oli työpaja -kerta. Mitä muuta tämän kevään aikana valokuvakoulutuksessa on tapahtunut?

Tukikohtamme on ollut koko kevään Kansavalistusseuran koulutustila Helsingin Kalliossa, jonne olemme kokoontuneet joka kuukausi tammikuusta lähtien. Ensimmäisellä kerralla käytiin huolella läpi henkilökuvauksen perusteita ja ikkunan valon käyttämistä valonlähteenä.

1579720_350607338411465_1726258635_nValon ja valaisun lisäksi kuvan viestin pohtiminen oli tärkeä asia ekalla kerralla.

1543702_350605848411614_1196051271_nHelmikuun lähijaksolla lähdimme tukikohdastamme miljööseen. Olen jo pitkään halunnut käydä käydä Kallion kirkossa ja tässä kohdassa siihen tuli hyvä mahdollisuus. Soitin kirkon suntiolle aiemmin ja pyysin luvan pitää kurssi kirkossa. Ainoa ehto oli, että pidättehän vaatteet päällä… Joskus aiemmin oli annettu lupa kirkossa kuvaamiseen ja yhtäkkiä siellä olikin kuvattu “ilman rihman kiertämää”, kuten suntio asian ilmaisi 🙂 Pidimme sopimuksen mukaisesti vaatteet päällä.

Ensin pieni kertaus ikkunan valon käyttämisestä päävalona ja irrotusten tärkeydestä.

Lähi2-20140215-7704Starliken Juki Orpana tuli myös seuraamaan opetusta ja pääsi heti tositoimiin ja mallin hommiin.

Lähi2-20140215-7700Kirkon aulassa sain havainnollistettua ikkunan valon käyttöä ilman muun värisistä valonlähteistä aiheutuvaa sekavalo-olosuhdetta.

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto. Viestinnällinen valokuva -koulutus perustuu kevyellä kalustolla tehtävään kuvaukseen, ja tästä minua muistutetaaan jatkuvasti. Valaisu kun lähtee välillä lapasesta. Usein kuulen kommentin –niin, montakos assaria sitä taas tarvittiinkaan…

Havainnollistin tässä kohdassa myös sitä, kuinka ikkunan valoa voi hyödyntää korkovalona. Päävalona käytin Dedolightin DLED4:sta (daylight) ja se diffusoitiin valkea läpikuultavan kankaan läpi. Lisäksi kullan sävyinen heijastin oli täytevalona.Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.Tämä oli hauska näkymä. Pienessä aulassa porukka istui niin tiiviisti kuin mahdollista kameroiden kanssa.Lähi2-20140215-7687Oli pakko keskeyttää demo ja napata kuva 🙂

20140215-5365Seuraavaksi menimme kirkon puolelle, jossa vallitsi sekavalo-olosuhde. Taas uusi valo-olosuhde, taas uusi työskentelytapa.

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.20140215-5393Käytin demoissa tällä kertaa jatkuvaa valoa. Dedolightin DLED4:n (daylight) lisäksi käytössä oli Dedolightin Felloni (bicolor). Tämä helpotti demoa, koska kaikki näkivät valon koko ajan. (Kuva: Victoria Spiridonova-Favier)IMG_7890Väliin hieman asentoasiaa… (Kuva: Victoria Spiridonova-Favier)

IMG_7900Seuraavan päivän aamun vietimme baarissa…

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.Tässä demossa havainnollistin kuvan viestin tärkeyttä ja sen etukäteissuunnittelua. Ajatuksena oli, että turisti-Pasi suunnittelee päiväretkeä Helsinkiin aamukahvin ääressä. Jälleen sekä ikkunan valoa että keinovaloa kuvassa.

Lähi2-20140216-7727Yhden turistin sijasta onkin ystäväjoukko lähdössä viettämään Helsinki-päivää.

20140216-5412Jostain syystä langaton yhteys ei kameran ja läppärin välillä toiminut. Onneksi se kuitenkin toimi kameran ja iPadin välillä.

20140216-5422 (1)Lähi2-20140216-7742Iltapäiväksi mentiin taas Kallioon ja paleltiin ulkona. Hetki helmikuun varjotonta valoa…

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.Yritämme muistaa, että yleensä toimitaan yksin, eikä assareita ole. Avuksi siis kunnon jalusta, varjostin ja c-clamp. Ja tässä tapauksessa se kuvaajaa pidempi assari 🙂

Lähi2-20140216-7748Ohjeiden antamista tietä kysyvälle kevyellä kalustolla kuvattuna.

sunnuntai-8Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.Samassa valo-olosuhteessa lisävalonlähteiden käyttöä. Edelleen kevyellä kalustolla, osittain jopa itse rakennetulla.

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.Sitten sisälle ja kertaus. Miten erilaiset lisävalonlähteet vaikuttavat kuvaan?

Viestinnällinen valokuvaus / Tiina Puputti. Orivedenopisto.20140216-5441Välillä etätehtäviä ja kuvapalautetta Skypessä.

Maaliskuussa oli esine- ja symbolikuvituksen ensimmäinen kerta. Pysyttiin jälleen Neljännellä Linjalla ja tutkittiin perusteita. Harmillisesti huhtikuun kerta jouduttiin siirtämään, koska minulla meni ääni. Esineasioihin palaamme sitten syksyllä.

Markku kuvasi videolle osan demoista ja ne ovat kaikkien katsottavissa yhteisessä Kuvat.fi -foorumissamme.

DSCF1262Kevään viimeinen kerta kesäisissa tunnelmissa Oriveden Opistolla. Työpaja-osuuden lisäksi pari demoa, koska luonto soi meille kirkkaan auringonpaisteen. Kuuma oli, mutta pystyimme silti havainnollistamaan henkilökuvausta…

VVOO2014… henkilöiden ja esineiden yhdistelmää…

VVOO2014… ja vielä esineidenkin kuvaamista, vaikkei tämä ihan siltä tässä näytäkään 🙂

VVOO2014Lopuksi vielä kirkkaan auringonvalon muokkaaminen pehmeämmäksi. (Opistolla otetut kuvat: Leo Hynninen)

VVOO2014Nyt on sitten kesätauko ja kesätehtävä. Odotan mielenkiinnolla uusia kuvia syksyllä 🙂 Kevät on ollut mielenkiintoinen ja valokuvatäyteinen meillä kaikilla tässä porukassa. On ollut hienoa työskennellä tämän porukan kanssa. Uskon, että moni on ylittänyt itsensä tämän kevään aikana ja yllättynyt, millaisia tuloksia ponnistelu on tuottanut 🙂

Lue tarkemmin Viestinnällisestä valokuvakoulutuksesta täältä.