Ryhmämme yhteispotretissa. Ylärivissä Tomi Kallio (Studio Potretti, Orimattila) ja Sami Reivinen (Valokuvaamo KLIK, Tampere). Eturivissä Johanna Uusitalo (Foto-Friitala, Ulvila), Oscar Lindell (Studio Lindell, Porvoo) ja minä. Kuvan otti Pauliina Lindell.

Kaikki lähti vain huulenheitosta ja menneiden muistelusta. Noin kymmenen vuotta sitten olin mukana silloisen mestariluokan valokuvauskoulutuksessa Porvoossa, jonka järjesti paikallinen kuvaamo Studio Lindell. Tällöin järjestelyistä vastasivat Antero ja Pauliina Lindell. Oscar Lindell oli silloin vielä teinipoika, mutta pyöri mukana kuvioissa ahkerasti. Sittemmin aikaa on kulunut ja nyt Oscar vastaa studiosta yhdessä siskonsa Pauliinan kanssa. Olen työskennellyt sittemmin Oscarin kanssa ja viime keväänä hän alkoi muistella menneitä… Oscar ei kuitenkaan ole  vaan sanojen mies, vaan hän todella laittoi tuulemaan. Syyskuussa kokoonnuimme Porvooseen jälleen -emme menneitä muistelemaan, vaan kouluttautumaan ja tekemään tavoitteellisesti parempia valokuvia kuin aiemmin olemme tehneet.

Oscar oli tehnyt vaimonsa kanssa loistavat esivalmistelut. Meillä oli useita malleja sunnuntaille, kun Susanna oli värvännyt kuorostaan tuttaviaan malleiksi. Lisäksi hän ja hänen tyttärensä pääsivät myös malleiksi sunnuntain kuvauksissa. Ammattaimaisesti kävimme myös katsomassa kuvauspaikkoja etukäteen lauantai-iltana…

Sunnuntaiaamun valjetessa kokoonnuimme Porvoon vanhalla asemalla ja aloitimme kuvaukset. Ensimmäinen kommellus sattui jo tässä vaiheessa, kun Samin auto oli päästänyt yön aikana kaikki öljyt studion pihalle ja se jouduttiin hinaamaan korjaamolle. Mutta tämäkään ei tahtia haitannut. Eikä se pieni vesisade…

Tässä tehdään ensimmäistä kuvaa, josta Tomi oli vastuussa. Mallina meillä oli karismaattinen, hyväntuulinen ja muutenkin loistava malli Antte.

Seuraavana vastuullisena kuvaajana toimi Johanna ja mallina meillä oli Ramona. Löysimme Ramonan hauskasti edellisenä iltana Johannan kanssa. Olimme ostamassa kuohuviiniä ennen aloitustamme ja Ramona oli töissä Alkossa. Hän oli siellä niin iloinen ja auttoi meitä ystävällisesti, että totesimme lähes yhteen ääneen hänen sopivan loistavasti malliksi. Ramonan kommentti kysymykseemme oli: “Kuulostaa niin oudolta toiminnalta, että olen mukana.” Mahtavaa spontaanisuutta! Ja kaiken toiminnan keskellä kuohuviinikin jäi juomatta -se sai jäädä odottamaan seuraavaa työpajaa.

Kalustoa  ja assareita oli kerrankin riittävästi.

Välillä stailaushommia…

Aamupäivän olimme Porvoon Vanhalla asemalla ja lounaan jälkeen siirryimme Cafe Helmen tiloihin. Oscar oli järjestänyt niin, että koko kahvilan yläkerta oli käytössämme niin kauan kuin vain halusimme.
Paikka oli todella upea. Se oli niin iso ja siinä oli useita eri tiloja, joten siellä voitiin kuvata useita erilaisia kuvia ja hyödyntää useita kuvakulmia. Kiitos kahvilan omistajalle Airille mahtavasta yhteistyöstä -Porvoossa näyttää löytyvän yhteistyöhenkeä!

Action in action -toimintakuvaa ottamaan…

Porukka toiminnassa. Tomin kommentti oli päivän lomassa, että “onhan se aika jäätävää työskennellä, kun yhtäkkiä on neljä innokasta assaria ympärillä, jotka palavat halusta saada laittaa kaiken paikoilleen. On niin erilaista työskennellä yksin.”

Ensin muutamia asioita ikkunanvalosta ja kasvojen asennosta.

Sami kuvaamassa Susannaa ikkunanvalossa. Johanna assarina -jotain epäterävää etualalle. Oscarin homma on tummentaa kasvojen varjopuoli ammattimaisesti mustalla takilla.

Tällä kertaa Johanna vastuullisena kuvaajana. Samilla tauko assaroinnissa ja luontohetki.

 

Kiitos Oscar järjestelyistä. Kiitos myös Susanna-vaimolle ja lapsille malleina ja piristyksenä olemisesta. Kiitos Anterolle ja Pauliinalle yhteistyöstä. Kiitos kaikille malleillemme -kaikki olivat mahtavasti mukana koko päivän ja kaikki olivat varautuneet hienosti erilaisilla vaatteilla ja rekvisiitoilla. Kiitos tietenkin myös kuvaajaporukalle.

Ja mitä sitten saatiin aikaan? Siitä lisää Photokinan jälkeen 🙂

 

Ja eikä siinä vielä kaikki -Oscar teki työpajastamme tiedotteen ja pääsimme paikallislehteen. Mikä sen parempaa ja myönteisempää markkinointityötä paikalliselle yrittäjälle.