Masterclass yhteispotretissa jälleen kerran: vasemmalta Tanja Pohjaranta (Valokuvaamo Knalli, Somero), Tomi Kallio (Valokuvaamo Potretti, Orimattila), Johanna Uusitalo (Foto-Friitala, Ulvila), Oscar Lindell (Studio Lindell, Porvoo), Sami Reivinen (Valokuvaamo KLIK, Tampere) ja Tiina.

 

Viime helmikuussa Masterclass kokoontui Orimattilassa, Valokuvaamo Potretin tiloissa. Siten minulla olikin erilainen syntymäpäivä kuin tavallisesti. Masterclass osui (lähes) syntymäpäivääni ja työpajamme lisäksi sain myös syntympäiväjuhlat. Kakun ja puhallettavien kynttilöiden kera 🙂

Tätä kertaa workshopia sävytti myös Suomen Ammattikuvaajat ry:n Vuosikilpailun läheisyys. Synttärikakun syönnin lomassa pohdiskeltiinkin VEAT-projektien suuntaa, sisältöä ja etenemistä sekä mietittiin kokonaissarjoja kilpailuun. Workshopissa taas ponnisteltiin joukolla kohti parempia kuvia. Meininki ihastutti minua taas kerran.

Teemamme oli tällä kertaa testata erilaisia jatkuvia valoja henkilökuvauksessa. Tomi on itse rakentanut led-paneeleita ja lisäksi hän oli hankkinut testikäyttöön muutamia lisää. Lisäksi meillä oli Dedolight -kuumavaloja. Ensimmäisessä kuvauksessa malleinamme olivat Johanna-äiti ja hänen pieni vauvansa Kasper.

Seuraavaan studiokuvaukseen saimme malleiksi viisihenkisen perheen, jolla oli mukanaan myös lemmikkikoira. Valaisimme koko perheen led- ja kuumavaloilla. Tomi kuvasi ensin koko perheen ja sitten hän kuvasi erikseen vielä lapset ja vanhemmat.

Iltapäiväksi siirryimme miljööseen. Tomi oli etsinyt meille tilan, jossa oli useita erilaisia kuvauspaikkoja. Lisäksi hän oli hankkinut mallit ja heille asusteet. Nämä “morsiamet” Oscarin vaimo  Susanna ja Johanna sitten meikkasivat ja laittoivat heidän hiuksensa. Kiitos TAAS kerran Susannalle ja Johannalle. Nämä naiset ovat ennenkin loihtineet workshopien mallit kuvauskuntoon 🙂

Sami kuvaamassa toista malleistamme. Hän käytti kamerassaaan Eye-Fi -langatonta muistikorttia ja kuvat siirtyivät suoraan iPadille ShutterSnitch -softaan. Suurempikokoista kuvaa iPadilta oli helpompaa tutkia kuin vani tihrustella kameran takanäyttöä.

Langattomuus mahdollistaa kyllä hienoja juttuja. Nyt on mahdollista havainnollistaa miljöössä heti otettuja kuvia suuremmallekin joukolle. Wau. Odotan oikein kesän miljöödemoja.

Muutenkin tässä kohdassa ponnisteltiin sillä meiningillä, että se huomioitiin myös Suomen Ammattikuvaajat ry:n Vuosikilpailussa. Hyvä Mastesclass 🙂

Dramatiikkaa ja sitä asennon etsimistä.

Oscarin oivallus tällä kerralla oli luonnonvalon näkeminen ja sen hyväksikäyttö. Olipa hienoa seurata Oscarin sinnikästä työskentelyä ja sitä iloa, kun hän totesi, ettei ole aiemmin näin kuvannutkaan. Liian lyhyestä mekon helmasta tuli yksityiskohta kuvaan ja ilmeen Oscar metsästi meidän muiden ollessa auttamassa toisessa demossa. Myös tämän työskentelyn lopputulos huomioitiin SAV:n Vuosikilpailussa.


Kuvia ja kisamenestystä

Mm. tällaisia kuvia saatiin aikaan. Ja menestystä tuli myös Suomen Ammattikuvaajat ry:n Vuosikilpailussa: Sami ja Oscar olivat kuuden parhaan joukossa. Lopulta Sami sijoittui kolmanneksi kokonaiskilpailussa (Samin blogi) ja Oscar sai kunniamaininnan (Oscarin blogi). Johanna puolestaan palkittiin hääkuvasarjassa 3.palkinnolla. Olen iloinen jokaisen menestyksestä 🙂

Kuva: Johanna Uusitalo (Foto-Friitala, Ulvila)

Kuva: Oscar Lindell (Studio Lindell, Porvoo). Kuva oli mukana Oscarin SAV:n Vuosikilpailussa palkitussa sarjassa.

Kuva: Sami Reivinen (Valokuvaamo KLIK, Tampere). Kuva voitti SAV:n Vuosikilpailussa muotokuvasarjan.

Kuva: Sami Reivinen (Valokuvaamo KLIK, Tampere)

Yllä oleva kuva oli toinen valokokeilumme aamulla studiossa. Tavoitteemme oli rakentaa sellainen valaisu, jossa kuvattavat voivat vain olla ja fiilistellä. He voivat liikkua vapaasti, eikä valaisu rajoita liikettä. Teimme tämän harjoituksena siitä, että kuvaaja voi keskittyä kokonaan vain malleihin ja heidän tunnelmiensa tallentamiseen.

Ja sitten ne synttärijuhlat

Myöhään lauantaina päästiin juhlimaan synttäreitä Tomin luona, jossa oltiin kaikki yökylässä. Ennen kakun syöntiä minut “valaistiin” ja sitten vain puhallettiin kynttilät sammuksiin ja syötiin kakku. Ja tietenkin jaettiin kuva kaikkiin sosiaalisiin medioihin 🙂