Hyppäsin junaan viime tiistaina illalla ja keskiviikkona pidin Joensuussa Elokuvateatteri Tapiossa valokuvapäivän. Samana iltana olin taas junassa, yöllä Tampereella ja seuraavana aamuna jo sitten Helsingissä. Todellinen pikavisiitti Itä-Suomeen siis. Mutta kyllä siinäkin ajassa ehdittiin; Joensuussa toimiva Kuvanmaailma järjesti yhteistyössä Canonin kanssa päivän alueen valokuvaihmisisille. Teemana olivat vinkit valaisuun ja mallien ohjaamiseen.
Valaisudemossa havainnollistin valon näkemistä studiomaisissa olosuhteissa ja samalla henkilökuvauksen perusteita. Onneksi vapaaehtoiseksi malliksi ilmoittautui heti joukostamme Pauli, jottei demoa tarvinnut ihan itsekseen tehdä. Käytin valaisuun kahta valonlähdettä ja taustana oli yksi heijastin. Tein näin siksi, että kalusto säilyisi yksinkertaisena: perusvalaisu perusvalaisukalustolla.
Ensimmäisellä valonlähteellä (1 päävalo) valaisin Paulin kasvot, ja toista käytin täytevalona (2). Taustana (3) käytin valkeaa, läpikuultavaa diffuusiota. Toin taustana olleen diffuusion niin lähelle mallia, että päävalo valaisi myös sen. Lisäksi asettelin sen hieman vinoittain suhteessa malliin. Tein tämän siksi, että näin mallin kasvojen valopuolen taakse jäävä osa diffuusiosta kääntyy enemmän varjon puolelle ja valo ei osu siihen niin voimakkaasti. Näin se jää vähän tummemmaksi kuin mallin kasvojen varjopuolen taakse jäävä osa. Siten yksiväriseen taustaan muodostuu hiukan valogradaatiota, eli liukua.
Tässä menossa valolla vinjetoinnin havainnollistaminen: valonlähdettä kääntämällä voidaaan jo kuvaustilanteessa vähentää valon määrää halutuista kohdista, ettei kaikkea tarvitse tehdä sitten kuvankäsittelyvaiheessa. Tässä tapauksessa tavoitteenani oli vähentää kaulalle ja rintamukselle lankeavan valon määrää.
Tässä puolestaan havainnollistan mallin kasvojen irrottamista taustasta riittävän isolla sävyerolla, ettei malli uppoa taustaan.
Kun kuva ei riitä, niin otetaan teksti ja havainnollistavat piirroksetkin vielä käyttöön. Jotenkin fläppitaulu tuntui aika pieneltä isossa salissa. Takarivissä ei varmaankaan nähty mitään, vaikka Kuvanmaailman Vesa toista väittikin.
Ja konkretiaa – uskon siihen, että mallin on helpompi ymmärtää, mitä valokuvaaja tarkoittaa, kun valokuvaaja itse näyttää juttuja. Siispä tuumasta toimeen.
Ja oli välillä pelkkää puhettakin – koko päivä aloitettiin luennolla “Vinkkejä mallien ohjaamiseen ja työskentelyyn kuvaustilanteessa”. Ja sen jälkeen siirryttiin kuvausdemoon – olihan tavoitteenani pitää kaikki hereillä koko päivä. Pimeässä salissa pitkään istuminen kun saattaa olla aika tappavaa, vaikka asia olisi kuinka mielenkiintoista…
Vaikka käynti Joensuussa oli pikainen, oli minulla mukava päivä. Kyllähän sitä innostavista asioista puhuaa ja puuhaa ihan vaikka siten, ettei huomaakaan, että mikki on pudonnut rintapielestä jo pitkän aikaa sitten… 🙂 ja kaiken välissä ehdittiin vielä Vesan kanssa kutsua lisää väkeä paikalle radion välityksellä 🙂
Kiitos Joensuu – Kiitokset kaikille paikalla olleille. Ja kiitokset erityisesti Kuvanmaailman Vesa Kuukalle järjestelyistä ja Pauli Järviluodolle vapaaehtoisena mallina toimimisesta 🙂
Toivottavasti tavataan taas pian!