_DSC5802

Olin viime kesänä ekaa kertaa Rauman Pitsiviikoilla Mustan pitsin yönä. Ihastuin Vanhaan Raumaan ja tapahtuman tunnelmaan. Siksipä tänä vuonna halusin palata Raumalle. Siispä tämän takia järjestin yhdessä Rauman Kameraseuran kanssa POSE -työpajan Mustan pitsin yönä ja tietenkin pukukoodina oli musta pitsi 🙂

_DSC5726

POSE työpaja aloitettiin Vanhan Rauman kaduilla muutamalla demolla, joissa mallin asentoa tutkittiin yksityiskohta kerrallaan.

_DSC5809

Havainnollistan tässä, mitä tapahtuu, kun mallin hymy jäätyy kasvoille. Kasvot jäykistyvät ja malli alkaa vetää leukaansa kohti itseään. Oli hauskaa välillä seurata, kun joukkoomme liittyi hetkittäin ulkopuolisia kuuntelemaan. POSE -asiat kiinnostivat ohikulkevia ihmisiä.

_DSC5806

Käytin työpajassa valaisuun Elinchrom Quadraa. Meillä oli mukanamme kevyt keikkasetti: vain yksi välähdyspää, joka oli kiinnitettynä teleskooppijalustaan. Avustajana toiminut Jouni kantoi akkua olkapäällään. Valonmuokkaajana tässä setissä oli Elinchrom Rotalux Deep Octa 70.

Kuvassa olevalla Marjukalla oli kaunis itsetehty mustan pitsin asu. Minusta oli siistiä, että osallistuvat “ottivat vakavasti” kurssin pukukoodin 🙂 ja kuvan tavoitteena rauhallinen, mutta eteenpäin suuntaunut asento istuen.

_MG_0414

Seuraavan kuvaan pyysin Marjukan miehen Jarmon kuvan taka-alalle. Valitettavasti käytössä ei ollut useampia valonlähteitä, joten emme voineet valaista häntä. Keskityimme siis vain asentoihin..

_DSC5821_MG_0416

Mitä mitääkään valokuvaajan huomioida, kun malli nojaa seinään – ryhti, hartiat, vartalon suunta jne… edelleen kaikk ine pienet asennon yksityiskohdat.

_DSC5733_DSC5735

Osallistujilla oli todellakin mustaa pitsiä yllään 🙂 Siksi yritettiin pysyä varjossa kaiken aikaa – aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta koko ajan ja lämpötila oli vähintään +30°. Upea kesäpäivä!

_DSC5741_DSC5756

Ja asennon tavoitteena tarkkaileva, mutta valmiina oleva valokuvaaja.

_MG_0405

Dynaamisesti eteenpäin. Ja valokuvaajan viimeistely: poistetaan olkapään takaa oksat ja kenties savupiippu 🙂

_MG_0398

Tässä demossa mallin oli tarkoitus kävellä turistina Vanhan Rauman kaduilla.

_DSC5778

Kun malli pitää katseen objektiivin yläpuolella ja kasvojen suunta on  hieman päävaloon päin, valaisee päävalo kasvot paremmin ja silmät näyttävät avoimemmilta.

_DSC5787

Käytimme Lastolite Skylitea ehkäisemään vaalean tlaon seinästä tulleen voimakkaan heijastuksen. Kuvasin istualtani, jotta sain rauhoitettua taustan mallin takaa. Ja samalla saatiin kuvan taustalle Vanha Rauman tärkeitä maamerkkejä (Raatihuone).

_DSC5791

Iloinen turisti kadulla. Mallin kädet on helpompi asetella, kun mallilla on jotain käsissään.

_MG_0409

Lopuksi ryhmäkuva. Se taisikin olla rankinta, kun jouduttiin olemaan koko porukka auringonpaisteessa.

_DSC5825

Päästiin kaikki kuvaan, kun satunnainen ohikulkija suostui painamaan nappia.

_MG_0422

POSE -työpaja koostui kahdesta osasta. Ekassa osassa tehtiin demoja ja toisessa harjoiteltiin mallien ohjaamista. Rauman Kameraseura oli järjestänyt meille paikan, jonne pystytettiin “katustudio”.

Studiossa meillä oli käytössä kaksi Elinchrom D-Lite RX One -välähdyspäätä ja valonmuokkaajina niissä sateenvarjot. Musta Lastolite Sylite esti väärästä suunnasta tulleen auringonvalon.

_DSC5832

Laitoimme porukalle valot paikoilleen ja jokainen kurssilainen pääsi vuorollaan ohjaamaan malleja ja kuvaamaan.

_DSC5831_DSC5839

Meillä oli pieni printteri ja printtasimme kuvat suoraan kamerasta ja annoimme kuvattaville. Ihmiset olivat innoissaan pikkukuvista 🙂

_DSC5861

Kuvaajaa vaihdettiin koko ajan, muut auttoivat valojen kanssa, metsästivät kuvattavia ja muuten vain nauttivat mukana olemista.

_DSC5868

Jokainen päästi vuorollaan kuvaamaan – osaa vähän suostuteltiin ja osa innoistu heti.

_DSC5874-Edit

Yksi osallistujista, Tuula, tuli Sipoosta asti. Ja hän oli tehnyt upeat pitsipöksynsä itse 🙂

Tuula nappasi minut kyytiin perjantaina Treelta ja tulimme yhtä matkaa Raumalle. Pitsiyön jälkeen jäimme vielä Raumalle ja vietimme siellä hauskan viikonlopun.

_DSC5881

Tuulan paikalliset ystävät tulivat myös kuvaan. Pääsimme seuraavana päivänä vierailemaan heidän Vanhan Rauman alueelle sijaitsevassa kodissaan ja kuulemaan historiallisia tarinoita. Kiitos Mikko ja Hannel tästä spesiaalista kierroksesta 🙂

_DSC5880

Iloiset asiakkaat kuvansa kanssa 🙂

_DSC5886

Kiitos kaikille – meillä oli hauska ilta 🙂 Kuvattavina olleet olivat iloisia kuvista ja osallsitujat nauttivat ohjaamisesta ja kuvaamisesta. Oli hienoa olla taas Raumalla.

(Toimintakuvat: Tiina Poimio, Rauman Kameraseura)