Näytä ikkunan valolla itsesi ja ilmeesi etäneuvottelussa
Olemme ehkä nyt siinä vaiheessa etäneuvottelujen ja -opetuksen osalta, että ollaan tyytyväisiä, kun on saatu etäyhteydet toimimaan. Tämän jälkeen myös laadulla alkaa olla väliä: yhteyksien toimivuus, äänen toimivuus ja kuvan laatu. Kanssakäymisessä sanat kertovat osan viestistä, joita sitten ilmeet, eleet ja äänenpainot tukevat. Jos etäneuvottelun äänestä tai kuvasta ei saa kunnolla selvää, on viestien välittyminen vaikeampaa.
Kuvan osalta on tärkeää, että
- kasvoillesi lankeaa jostain riittävästi valoa, eli hyödynnä IKKUNAN VALOA.
- kasvoillesi lankeava valo on pehmeää, näin kuva näyttää paremmalta.
- kasvosi näkyvät kuvassa vaaleina, jotta ilmeet erottuvat.
- mitään kummallista ei “kasva” päästäsi (lisävinkkinä).
Mitä yksinkertaisia asioita voin tehdä kotikonstein?
Silloin kun ikkunasta lankeaa riittävästi valoa, käytä sitä hyödyksesi. Tässä kaksi tapaa, jolla saat ikkunan valolla kasvoistasi vaaleat kuvaan:
1. Etuviistosta valaiseva ikkunan valo
Klassinen henkilövalaisu lähtee Rembrandtin jalanjäljissä siitä, että ihmisen kasvoille lankeava valo valaisee kohteensa noin 45 asteen kulmassa etu-yläviistosta. Hyödynnä tämä kotitoimistossasi videoneuvottelun ajaksi:
Aseta työpisteesi ikkunan ääreen siten, että ikkuna on vasemmalla tai oikealla puolellasi, aavistuksen etuviistossa.
Kun ikkuna on sivullasi, näkyy kasvoillasi valo- ja varjopuoli. Rembrandt –valaisun termi tulee siitä, että kasvojen varjopuolelle muodostuu kolmiomainen valoalue.
(Kannattaa myös huomioida, kuinka paljon valkea paita heijastaa valoa, ja kuinka se on paljon kirkkaampi kuin kasvot. Tumma paita on vähemmän huomiota kiinnittävä.)
2. Kohtisuorasti kasvot valaiseva ikkunan valo
Aseta työpisteesi siten, että ikkuna on edessäsi. Näin ikkunan valo valaisee kasvosi kohtisuorasti.
Kun ikkuna on edessäsi, kasvot ovat kokonaan valossa (tällainen valo hävittää rypyt 🙂 ).
Kannattaa myös huomioida se, että asettaa itsensä sellaiseen kohtaan, jossa tausta on yksinkertainen, “puhdas” ja rauhallinen.
3. Pehmeä valo, pehmeä kontrasti – kotitoimisto varjon puolella olevan ikkunan ääreen
Jos ikkunasta lankeava valo on suoraa auringonpaistetta (kova valo), saattaa läppärin tai puhelimen kamera tehdä sen, että puolet kasvoistasi on vain valkeaa. Suora auringonvalo aiheuttaa liian ison kontrastin (mustan ja valkean välisen eron), että kameran kenno ei pysty toistamaan tätä väliä.
Pilvisenä päivänä ikkunan valo on pehmeää. Pehmeän valon yksi ominaisuus on se, että se tuottaa pienen kontrastin. Näin läppärin tai puhelimen kuvasta tulee myös helpommin parempi.
- jos aurinko paistaa kirkkaasti, aseta työpisteesi varjossa olevan ikkunan ääreen.
Jos se ei ole mahdollista:
- voit laittaa sälekaihtimet kiinni osittain, jolloin valo muuttuu pehmeämmäksi (käännä ne osoittamaan kohti kattoa, näin valo lankeaa enemmän yläviistosta).
- jos ikkunassasi on ohuet läpikuultavat verhot, vedä ne ikkunan eteen. Näin ne toimivat pilviverhon tavoin, eli ne pehmentävät suoraa auringonvaloa.
- jos oikein innostut rakentamisesta, voit kiinnittää ikkunasi eteen muutaman kertakäyttölakanan ja ne toimivat samoin kuin läpikuultavat verhot.
4. Lisävinkki: huomioi myös, ettei mitään “kasva” päästäsi
Yksi perusvinkki henkilökuvauksessa on, että kierrätä katseesi kohteen ääriviivoja pitkin ennen kuin otat kuvan. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että tutkia vielä ennen videoneuvottelun aloittamista, ettei pääsi takaa pilkistä vaatenaulakko, jumppakeppi tai upein huonekasvisi.
5. Vältä: ikkunaa takanasi
Jos ikkunaa jää taaksesi, jäävät kasvosi auttamatta varjoon ja pimentoon. Tilanne ei ole vain toivoton, mutta palaan siihen seuraavassa blogissa.