Andre_Boto

Palkittu ammattivalokuvaaja André Boto vieraili Suomessa pari viikkoa sitten pitämässä seminaarin Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n Syyspäivillä. Boto on työskennellyt ammattivalokuvaajana vain viitisen vuotta, mutta hän sai superalun uralleen 2010, kun hän voitti arvostetun “FEP European Professional Photographer of The Year”-kilpailun. Hän voitti kilpailun koulutöillään: “Voitin oikean kilpailiun”, Andre sanoo, “asiakkaat muistavat sen edelleen.

Andrén kuville on tunnusomaista surrealismi. Kuvat on rakennettu Photoshopissa, ja hän todella hallitsee ohjelman, mutta ennen kaikea hänellä on näkemystä. Ennen valokuvauksen aloittamista André harrastikin taidetta ja piirsi. Hänen inspiraationaan toimivat mm. Margitte ja Dali, ja herrojen vaikutus näkyykin Andrén kuvissa.

Andrén seminaari Suomessa oli jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa hän kertoi ajatuksiaan valokuvauksesta ja siitä, kuinka hän työskentelee. “Vaikka kuvani ovat surrealistisia ja epätodellisia, niiden tulee silti olla uskottavia. Asioiden ja yksityiskohtien tulle olla kuvassa siinä mittakaavassa ja perspektiivissa, että ne ovat uskottavia, samoin valon tulee olla sellainen. Ja tietenkin kuvissa on aina tarina.”

“I always try do do something different, because I think if we (artists in any area of arts) want to be on the market, we need to do something different, we need to çreate our own style and when the people recognize us with a style, that’s a very good sign. So, I show my work and told about the concepts and what I had in my mind to create this type of different stuff. It’s important to say that I didn’t start on photography area, I started on arts and I applied some knowledge in photography from other areas of arts to create the difference.”

Andre on kuvaamisen ohella myös mestari toisella tavalla: hän jakaa avoimesti osaamistaan. Käy katsomassa Youtubesta, kuinka hän rakentaa kuviaan:

Andrén seminaari Hämeenlinnassa

Toinen osa Andrén seminaarista pidettiin Hämeen linnassa. Yksi linnan saleista oli muutettu studioksi, ja André kuvasi siellä mallina ollutta Michelaa. Mallin upean ja mysteerisen puvun sekä siihen kuuluneen hiuskorun oli luonut Mirjam Lehtonen. Maskeerauksen oli puolestaan tehnyt Tiina Lamberg. Ja me liiton jäsenet seurasimme intensiivisesti Andrén työskentelyä 🙂

Boto_1010Boto_1111Boto_1212Boto_1414

Andrén seminaarin kolmas on osa kuvien jälkikäsittelyä Photoshopissa. Tämän osan olisi voinut videoida. Tai ainakin olisi ollut hyvä, jos oli muistivihko mukana, mihin olisi voinut kirjat kaikki ne vinkit, jotka André jakoi päivän aikana. Ja voi vain sanoa, että hän hallitsee tapansa tehdä kuvia, niin selkeästi hän kertoi kaikesta meille kuulijoille.

Boto_0202Boto_0404

Jos mietit, missä ihmeessä seminaari pidettin, niin voin kertoa, että paikallinen ammattivalokuvaaja Mikaela Holmberg oli järjestänyt meidät Vanajan vanhaan Suojeluskuntataloon, jossa joka puolella oli mielenkiintoisia yksityiskohtia ja koko paikka henki vanhan ajan tunnelmaa. Kiitos Mikaela tästä 🙂 Supertyötä liiton jäsenten puolesta – iso peukku. Tsekkaa myös by Mikaela’s – hän on yksi Suomen parhaita muotokuvaajia tällä hetkellä.

Boto_0606

Mielestäni Andr’en seminaari oli yksi parhaista ammattivalokuvaajien järjestämistä seminaareista, koska esiintyjämme oli tosiaan valmistautunut esitykseenä ja hän myös piti yllä kuulijoiden mielenkiinnon kaiken aikaa. André teki myönteisen vaikutuksen meihin suomalaisiin avoimella ja ystävällisellä persoonallaan, ja erityisesti raudanlujalla ammattimaisuudella.

Joten kiitos paljon Andre – oli hienoa, että olit vieraanamme täällä Suomessa! Ja kiitos vielä Mikaela Holmberg kaikista järjestelyistä. Ja kiitos myös kaikille muille Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n henkilöille, jotka mahdollistivat Syyspäivät 🙂

Boto_0707