Kädessäni on jo jonkin aikaa ollut pehmeäkantinen kirja, jonka sisäsivulla on nimeni. Tähän asti kirja on ollut vain yksittäisiä InDesign-tiedostoja ja satunnaisia puhelinkeskusteluja ja sähköposteja minun ja kustantajan, Docendon välillä. Nyt kirja on vihdoin konkreettisesti käsissäni. Tuntuu hauskalta pidellä käsissään työnsä tulosta. Ja on se jo ollut mukanani opetusreissuillakin.

Sain viime syksynä mielenkiintoisen projektin Docendolta. Heidän tarkoituksensa oli kääntää ja julkaista muutama Focus on -sarjaan kuuluva kirja. Sain käännettäväkseni Lighting Photos -kirjan. Syksyn pimeät hetket kuluivatkin sitten nopeasti käännöstä tehdessä. Oli taas mielenkiintoista paneutua suomen kielen syövereihin ja huomata kielen moninaisuus (ja sivumäärän rajallisuus). Oma haasteensa tietenkin oli se, että asia on minulle niin tuttua. Helposti käy niin, ettei muistakaan ajatella kirjan lukijaa -ymmärtääkö hän varmasti sen, mitä kirjoitan. Tätä piti kyllä toitottaa itselle koko ajan.

Projekti oli aivan loistava omaa kirjaani ajatellen. Kun tein käännöstä, mietin samalla kenelle oma kirjani on suunnattu, miten lukijoita tulisi puhutella, millaisia asioita tulisi kirjoittaa, miten tulisi kirjoittaa jne. Käännöstyö oli mainio tuki kirjan kirjoittamiselle. Ja onneksi lähellä oli myös professoritasoista matematiikan tuntemusta ja insinööritaitoa, jotta ymmärsin paremmin mm. sähköteknisiä termejä. Kiitos Armolle ja Karille. Docendon puolesta Karhulan Matti on ohjeistanut minua jatkuvasti ja pitänyt muutenkin huolen siitä, että homma etenee. Kiitos siis myös Matille.

Kääntämäni kirja on suunnattu valokuvauksen harrastajille, jotka haluavat tietää enemmän valosta ja vähän jo valaisustakin. Se selittää konkreettisesti peruskäsitteistöä ja antaa vinkkejä, kuinka pääsee edullisesti alkuun valaisun harjoittelussa. Lisäksi siinä käsitellään erilaisissa olosuhteissa kuvaamista, valon luonnetta ja esineiden erilaisten pintojen kuvaamista. Jos sen avulla kiinnostuu valokuvauksen teoriasta enemmän, suosittelen lisälukemiseksi Michael Langfordin Basic Photographya ja Advanced Photographya. Näissä kirjoissa selvitellään kääntämääni kirjaa teoreettisemmin valokuvauksen peruskäsitteitä. Valaisu -kirja on hyvä niille harrastajille, jotka ovat jo kuvanneet jonkin verran ja kohdanneet erilaisia haasteita. Kirjasta voi hyvinkin löytyä vastauksia jo havaittuihin ongelmatilanteisiin, ettei tarvitse jatkaa oho-eiku -kuvaamista.

Syksyllä sitten julkaistaan kirjoittamani kirja, joka kulkee työnimellä “Valo ja valaisu”. Jos syksyn pimeät hetket menivät käännöstyön merkeissä, niin nyt kevään heleät hetket sujuvat joutuisasti kirjan kirjoittamisen merkeissä. Jo tässä vaiheessa jo kiittää niin monia projektiin osallistuneita ihmisiä, mutta luettelen heidät sitten, kun projekti on päätöksessä. Tällä hetkellä sormet lentävät näppäimillä, kamera laulaa ja yritän muistaa, kenelle kirjoitan intohimostani valoon.

Etsimessä -sarjassa ilmestyi tänä keväänä kolme kirjaa: Valaisu, Sommittelu ja Ihminen.