Kesälomani on nyt takana ja kohti uutta syksyä mennään. Istun taas työpöytäni ääressä kesälaitumien jälkeen ja ajatukset ovat valokuvauksessa. Ensi viikolla ollaan Oriveden Opistolla koko viikko ja siitä se sitten taas lähtee.

Tämä kesä on ollut mukava. Paljon pientä tekemistä mukavien ihmisten seurassa. Ja kesäähän on vielä jäljellä, joten siitä ehtii kyllä vielä nauttia, vaikka osa ajasta kuluukin jo tulevan syksyn suunnittelussa. Vaikka yritinkin pitää ajatukseni erossa valokuvauksesta ja kuvasin puhelimellakin varsin vähän, niin nautin silti muutamista valokuvaukseen liittyvistä tapahtumista kesän aikana.

 

Irving Penn – Diverse Worlds, Tallinna KUMU

Kesäsuunnitelmiini tuli ihan yllättäen päiväreissu Tallinnaan. En ole käynyt siellä sitten 90-luvun, joten oli mielenkiintoista lähteä käymään kaupungissa. Vielä mielenkiintoisemmaksi matkan teki se, että kuulin yllättäen, että KUMU:ssa on Irving Pennin valokuvanäyttely. Olen nähnyt Pennin kuvia kerran aiemmin, useita vuosia sitten Washington D.C.:ssa, mutta ko. näyttely oli suppeampi ja se käsitti vain muutamia muotokuvia. KUMU:ssa oleva näyttely oli minusta kuin pienoisretrospektiivi Pennin kuvista. Vaikka näyttelyssä ei ollut suurta määrää kuvia, oli sinne kerrätty Pennin kuuluisimpia kuvia vuosikymmenten varrelta.

Näyttelyssä oli muotokuvia viime vuosisadan merkkihenkilöistä sekä Pennin kuvaamia mainoskuvia mm. Vogue-lehdelle sekä Issey Miaykelle. Lisäksi siellä oli kuvia hänen omista projekteistaan. Olen aina pitänyt hänen niistä kuvistaan, joissa on kuvattuna eri ammattien edustajia. Pennille poseerasivat Pariisissa, Lontoossa ja New Yorkissa leipurit, teurastajat, ikkunankorjaajat jne. Minusta nämä kuvat ovat hienoja aikalaiskuvia.

Arvostan Penniä suuresti, koska hän on kuvannut niin monella vuosikymmenellä ja pystynyt vaihtamaan tyyliään erilaisiia projekteihin. Hän ollut ollut uranuurtaja aikoinaan mm. mainos- ja muotikuvauksen saralla. Samalla hän on myös luonut oman tyylinsä –Pennin kuvat tunnistaa. Irving Penn on yksi valokuvauksen klassikoista.

Jos jostain syystä olet menossa Tallinnaan, niin suosittelen reissua KUMU:un. Näyttelyn lisäksi itse museorakennus on mielenkiintoinen nähtävyys. Samoin museon ympärillä levittäytyy yksi Tallinnan upeimmista puistoista, Kadriorg, jossa hyvinkin voisi viettää päivän vain lueskeen ja kävellen ympäriinsä. Puiston yhdessä nurkkauksessa on myös viehättävä kahvila, jossa söin elämäni parhaan mansikka-britan. Kokonaisvaltainen elämys siis 🙂

Irving Penn KUMU:ssa 6.10.2013 asti.

 

Steve McCurry, Taidehalli Helsinki

Kävin eilen katsomassa Steve McCurryn kuvia Helsingissä Taidehallissa. Olen nähnyt niitä kerran aiemmin, useita vuosia sitten Kuopion VB-Keskuksessa. Kuopion näyttely teki minuun vaikutuksen – ei niinkään afgaanitytön tarina takia, vaan kuvien värien takia. Minulle jäivät mieleen suuret, värikkäät vedokset, jotka täyttivät VB-keskuksen melko pienet tilat sekä kooltaan että väreiltään. Värit olivat voimakkaita; niissä oli vastavärejä, harmonisia värimaailmoja jne.

Taidehallin näyttely oli laajempi ja kuvia oli enemmän. Vedokset olivat edelleen suuria. Ja jälleen kuvien värit vaikuttivat minuun eniten. Osa kuvista oli samoja, joita olin jo nähnyt aiemmin Kuopissa, muttei se haitannut. Nyt esillä olleissa kuvissa oli enemmän harmonisempia väriyhdistelmia ja ne toimivatkin hyvin yhteiskunnallisesti kantaa ottavissa kuvissa.

McCurry on lähivuosina vieraillut Suomessa muutamia kertoja. Jos nämä vierailut ovat menneet ohi, niin nyt kannattaa käydä tutustumassa McCurryn kuviin. Taidehallin näyttelyn lisäksi Galleria Luovassa on valokuvaajasta itsestään kertovat näyttely “BIO–Steve McCurry”. Hieno idea Luovalta – valokuvauksesta innostuneella on hieno mahdollisuus tutustua tarkasti sekä itse valokuvaajaan että hänen tuotantoonsa.

Steve McCurry Taidehallissa 4.8.2013 asti.

 

I.K. Inhasta Nelli Palomäkeen – Suomalaista muotokuvausta, VB-Keskus Kuopio

Kuopiolaisessa VB-Keskuksessa juhlitaan tänä vuonna legendaarista kuopiolaisvalokuvaajaa Victor Barsokevitschia. Hänen syntymästään on tänä vuonna kulunut 150 vuotta. VB-Keskuksen kesänäyttely on kuulunut kesäohjelmaani lähes vuosittain. Sinne on ollut helppo mennä, kun synnyinkaupungissa on kuitenkin tullut vierailtua säännöllisesti. Tänä kesänä vierailu on vielä tekemättä, mutta onneksi näyttely on avoinna vielä elokuun, joten sinne ehtii vielä. VB-Keskus on sympaattinen keltainen puutalo Kuopion keskustassa ja siellä vallitsee hämyinen ja rauhallinen tunnelma. Jo itse paikka on vierailun arvoinen. Aivan rakennuksen vieressä, vain nurkan takana on Kuopion Korttelimuseo, jonka museokahvilassa voi nauttia kahvin ja pullan viime vuosisadan alun tunnelmissa.

Tämän kesäiseen näyttelyyn hyvänä lisänä toimii myös Kuopion Museossa yhtä aikaa oleva näyttely, joka kertoo itsestään Victor Barsokevitschista. Tietenkin meille kuopiolaisille näytely on mielenkiintoinen, koska Barsokevitsch on tallentanut kuopiolaista elämää, mutta varmasti se kiinnostaa muitakin. Vaikka Barsokevitsch kuvasi Kuopiossa, on elämä ollut varmaan aika samanlaista muissakin suomalaisissa pikkukaupungeissa. Minusta historialliset kaupunkikuvat ovat jännittäviä. Niistä näkee niin konkreettisesti, kuinka kaupunki on muuttunut vuosien aikana,

I.K. Inhasta Nelli Palomäkeen – Suomalaista muotokuvausta, VB-Keskuksessa 31.8.2013 asti

Valon piirtämät – Victor Barsokevitsch, Kuopion museossa 22.9.2013 asti

 

Helmut Newton, Fotografiska Tukholma

“Löysin” Fotografiskan pari vuotta sitten ja sen jälkeen olenkin seurannut tarkasti näyttelykalenteria. Ilokseni olen huomannut, että useat suomalaiset valokuvaharrastajat ja alan ammattilaiset ovat myös löytäneet museon. Viime kevään Cartier-Bressonin näyttelyn missaus harmitti hieman – varattu laiva joutui telakalle ja tieto siitä tuli niin myöhään, että näyttely jäi sillä kertaa näkemättä. Asiaa paikkasi kuitenkin se, että samaan aikaan Helsingissä oli Hannes Heikuran We walk alone-näyttely ja osuin paikalle vielä aikaan, jolloin Heikura kertomassa kuvistaan. Ei siis huono vaihtoehto.

Helmut Newton on Pennin ohella yksi kuuluisimmista valokuvaajaista maailmassa, enkä ole nähnyt koskaan hänen kuviaan näyttelyissä. Ainoastaan kirjoissa ja netissä. Onneksi näyttely on Tukholmassa syyskuuhun asti, joten sinne ehtii hyvin vielä syksymmälläkin.

Helmut Newton Fotografiskassa 23.9.2013 asti.

Meitä valokuva-ihmisiä suorastaan hemmotellaan tänä kesänä. Minusta Kamera-lehden palsta, johon on koottu eri kaupungeissa olevat valokuvanäyttelyt ja -galleriat, on hyvä. Siitä näkee kuukausittain, millaisia näyttelyitä missäkin on.

Hyvää valokuvakesän jatkoa kaikille. Nautitaan muiden ottamista hienoista kuvista, innostutaan niistä ja nautitaan kuvaamisesta 🙂