Viime vuonna olin lähes kuukausittain viikonlopun Helsingissä opettamassa Viestinnällisen valokuvakoulutuksen ryhmää. Viimeinen kerta tämän porukan kanssa oli marraskuussa ja jo silloin sovimme tulevasta kurssitapaamisesta. Päivämäärä lyötiin lukkoon, ja tapaamispaikaksi sovittiin Mänttä….

Hmm???? Mitä???… Mänttä valikoitui tapaamispaikaksi sen takia, että yksi ryhmäläisistämme asuu lähistöllä, ja tuntee siten alueen asiat, ihmiset ja tapahtumat. Kiitos jo tässä vaiheessa Hanna Söderström <3 <3

Kurssitapaamisemme koostui kuvaamisesta ja kulttuurihistoriasta… Ryhmäkuva otettiin kuvaamisten lomassa Pohjoismaiden suurimman ikkunan edessä Taidekeskus Honkahovissa, joka on näkemisen arvoinen paikka.

Olen käynyt siellä kerran aiemmin, yli kymmenen vuotta sitten ja mieleeni on jäänyt juurikin tuo valtava ikkuna ja upea maisema, joka näkyy sen läpi. Halusin ehdottomasti, että muutkin näkevät paikan. Kävimme siis ihastelemassa 30-luvun arkkitehtuuria, luonnonkauniita maisemia, hotellihuoneiksi muutettuja tiloja sekä kuuntelemassa oppaan kertomusta talon historiasta. Se oli hyvä lounaan jälkeinen tauko ja sitten pääsimme taas jatkamaan kuvauksia.

_MG_9720

Kokoonnuimme Mänttään perjantaina illalla ja majoituimme porukalla Mäntän Klubille. Heti alkuun tapaamisen järkännyt Hanna kertoi meille Mäntän ja samalla klubin historiasta (ensimmäinen kulttuurihistoriallinen pläjäys 🙂 ) ja sitten jaettiinkin seuraavan päivän kuvaustehtävät. Tarkoituksemme oli kuvata – luonnollisestikin viestinnällisiä valokuvia 🙂

Klubin kummitus ei häirinnyt meitä yön aikana ja heti aamulla pääsimmekin kuvaushommiin. Kaikille riitti kuvaajan, assarin ja mallin hommia. Tässä ollaan sikarihuoneessa, jossa on aikoinaan mm. Kekkonen käynyt tupruttelemassa. Tällä kertaa ei tupruteltu, vaan tutkittiin tilan valaisua, mallien asettelua, kuvan viestiä jne.. (kuva: Emilia Savolainen).

13226638_10209042011506015_7506809522795827653_n

Mäntän Klubin emäntä Iris Mäkinen antoi meidän vallata koko klubitalon, joten saatoimme valita erilaisia tiloja kuvauspaikoiksi. Tässä ollaan yhdessä neuvotteluhuoneista suunnittelemassa kuvaa, jossa on palaveri meneillään (kuva: Hanna Söderström).

FullSizeRender-3

Yksi porukka valtasi puolestaan suuren ruokasalin ja juhlatilan, jossa tehtiin kuvia tyyliin “kulttuurimatkailijoita Mäntän Klubilla lounastamassa”(kuvat: Hanna Söderström).

IMG_5730

Ensin laitettiin kaikki valmiiksi omalla porukalla, ja vasta sitten pyydettiin paikalle talon henkilökuntaa oikean ruoka-annoksen kanssa.

FullSizeRender-2

Hanna ehti omien kuvaustensa lomassa ottaa muutamia Behind the Scenes -kuviakin… tällä kertaa porukasta, joka työskenteli aulassa. Tässä tehdään kuvaa, jossa Mänttään tulleet kulttuurimatkailijat tutustuvat alueen nähtävyyksiin tutkimalla esitteitä yms.

FullSizeRenderIMG_5746

Onneksi sää suosi meitä kuvausaikana ja yksi porukka pääsi tekemään myös ulkokuvia – kulttuuri- ja työmatkalaisia jne, mutta ehti Klubin emäntä Iriskin välillä kuvattavaksi (kuva: Kati Björninen).

WP_20160514_13_25_23_Pro

Koko lauantai menikin kuvatessa, ja taidettiin kaikki olla aika poikki päivän jälkeen… mutta koska kurssitapaamisen teemana oli kuvauksia ja kulttuurihistoriaa, niin illalla menimme porukalla Vuorenmajalle, joka on rakennettu alunperin Serlachiuksen suvun hiihtomajaksi. Tällä hetkellä siellä on Viinitupa Vuorenmaja, joka on keskieurooppalaishenkinen ravintola, jossa on mahdollisuus mm. viinimaisteluihin ja tietty syödä hyvää ruokaa. Taisimme kaikki tykästyä paikan flammkucheneihin, vaikka menimme paikkaan erityisesti keväisen parsan perässä 🙂 Omistaja Anu Schuoler kertoi meille ensin paikan historiasta ja sitten maisteltiin sekä viinejä että niitä flammkucheneita ja parsaa (kuva: Juha Laiho).

13263760_10206499949882895_4623641720402871022_n

Sunnuntaina aamulla katsottiin porukalla, millaisia kuvia oltiin saatu tehtyä edellisenä päivänä. Ja sitten siirryttiin taas kulttuurihistorian pariin: katsomaan Serlachius Museoiden näyttelyitä ja upeaa uudisrakennusta. Minusta varsinkin “Malli ja hullu kuvailija” -näyttely oli hauskasti toteutettu. Olisin halunnut nähdä myös Paperiperkele -näyttelyn, mutta sinne emme tällä kerralla ehtineet. Hyvä syy siis palata Mänttään 🙂

FullSizeRender-1

Viimeistelimme kuvaamiseen ja kulttuurihistoriaan painottuneen tapaamisemme maukkaalla lounaalla Ravintola Göstassa, jonka ruoka hiveli silmää ja vei kielen mennessään 🙂

IMG_6345

Olipa huippuviikonloppu – ja seuraavaa kurssitapaamista jo suunnitellaan 🙂

Kiitos koko porukalle – Toni, Juha, Pertti, Kati, Hanna, Tarmo, Sari, Sanna, Tuula ja Emilia – mukavasta seurasta 🙂 Erityiskiitos Hannalle kaikista järjestelyistä 🙂 

Ja tietenkin kiitos mänttäläisille: Mäntän Klubin Irikselle, Viinitupa Vuorenmajan Anulle ja Ravintola Göstan Anulle. Mänttäläiset puhaltavat yhteen hiileen: kaikki suositellaan, kerrotaan tapahtumista, palvellaan hyvin… listaa voisi vain jatkaa. Ja uskonkin, että tästäkin porukasta suuri osa palaa takaisin. Ja kiitos siitä kuuluu teille 🙂