#kännykkäpose_2

Jännitin koko eilisen päivän sitä, kuinka paljon porukkaa saapuu Mikko Pylkön kanssa järjestämääni #kännykkäpose photowalkiin. Jännitin niin paljon, etten muistanut jännittää sitä, että jos sää onkin huono, niin mitä sitten tehdään. No, aurinko paistoi upeasti ja Tampereen kansallismaisema, Tammerkosken ranta oli upeimmillaan. Ja porukkaakin saapui paikalle. Juuri sopiva määrä. Alkutunnelmissa kohtaamispaikalla, Koskikadun Wayne’s Coffeen nurkilla, joka onkin toinen työhuoneeni. Ja joku tarkka Valo ja valaisu -kirjan lukija saattaa tunnistaa myös kahvilan omistajan kirjan kuvista…

#kännykkäpose-

Esittelyjen jälkeen alettiin heti tositoimiin… Kännykällä ja tabletilla kuvaamisesta juuri kirjan kirjoittanut Mikko havainnollisti #kännykkäpose photowalkin osallistujille oikeaoppista otetta puhelimesta, kun sillä puhumisen sijasta kuvataankin.

#kännykkäpose--11

Osallistujat olivat kiinnostuneita teknisistä vinkeistä ja kysymyksiä tulikin varsin paljon.

#kännykkäpose--12

Omalla vuorollani kerroin osallistujille siitä, millaisia asioita huomioin, kun otan kuvia henkilöistä. Nyt kun saimme näin hienon ilman,  niin aloitin tietenkin valosta 🙂 Valon suunta on tärkeintä – kannattaa siis katsoa, mistä suunnasta aurinko paistaa ja kääntää kuvattavansa siten, että auringonvalo valaisee kasvoja. Näin kasvot saadaan erottumaan kuvasta paremmin.

#kännykkäpose--4

Kun auringonvalo valaiseen kasvot viistosti, muodostuu kasvoille valoa ja varjoa.

#kännykkäpose--2

Valon suunnan lisäksi kannattaa huomioida, mitä mallin takana on. Mallin taakse jäävä tausta on syytä olla yksinkertainen ja eri sävyinen, jotta malli erottuu siitä riittävän hyvin. Lisäksi jos haluamme selkeyttää kuvan tarinaa – esimerkiksi tässä tapauksessa näyttämällä kuvassa myös sen, missä kuvattava on – kannattaa katsoa, että taustalla näkyy jotain sellaista, mikä kertoo asian kuvan katsojalle. Tässä tapauksessa taustalla näkyy Tampereen kansallismaisema (joka näin ulkopaikkakuntalaisen mielestä on kyllä yksi Tampereen kauneimmista paikoista).

#kännykkäpose--6#kännykkäpose--7

Ja lopuksi vielä siitä mallin asennosta – miten kädet, pää ja puhelin asetellaan kuvaan valokuvauksellisesti…

#kännykkäpose--8

Ja Mikko ehtikin jo kuvakävelyn välillä postailla someen…

 #kännykkäpose… ja antaa välillä vinkkejä mallille siitä, kuinka kännykkää pidetään kuvassa oikeaoppisesti, jotta kuva näyttää aidolta… ja Mikon pystyssä oleva sormi onkin hauskasti samanlainen kuvaelementti kuin taustalla näkyvät piiput 🙂

#kännykkäpose--5

Ja sitten kuvataan – vaakakuva tuo tässä tapauksessa hyvin esille taustalla näkyvän maiseman.

#kännykkäpose--9

Ennen – jälkeen: Rajauksen tiukentaminen poistaa häiritseviä yksityiskohtia kuvan reuna-alueilta. Lisäksi kuvan vinjetointi, eli reuna-alueiden tummentaminen, kiinnittää kuvan katsojan katseen paremmin kuvan pääkohteeseen.

#kännykkäpose_demo1

Ja sitten välillä käveltiin ja kuvailtiin…

#kännykkäpose--13

Seuraavaksi Mikko havainnollisti, kuinka kuvataan oikeaoppisesti tabletilla. Tärkeää: koska laite on niin suuri (hmm.. verrattuna mihin 🙂 ), kannattaa sillä kuvaamisessa kiinnittää huomiota siihen, ettei se häiritse ketään. Ehkäpä kanteen voisi myös lisätä tekstin “Cheese!” –ei tarvitsisi sitten ehkä enää ohjailla malleja…

#kännykkäpose--15#kännykkäpose--14

Mikko antoi myös #kännykkäpose photowalkin osallistujille vinkkejä, kuinka sommitella valokuvia. Henkilökuvien lisäksi vinkkejä tuli mm. maisemakuviin, abstrakteihin kuviin, yksityiskohtiin jne.

#kännykkäpose--16#kännykkäpose--17

… ja kuvakokojen valintaan – Jo kuvausvaiheessa voi päättää, minkä kuvakoon valitsee: neliön, 2:3, 16:9 vai jonkin muun… Mikolla itsellää oli juuri ollut neliökausi.

#kännykkäpose--18

Seuraavassa pose-demossa asettelin kuvattava nojailemaan kaiteeseen ja katselemaan kaukaisuuteen. Huomiokohtia olivat mm. kasvojen profiili. Ja kuten kuvasta huomaa – kuvakävely oli vapaamuotoinen, paikalle sai tulla myös kameran kanssa 🙂 Osallistujien kuvausvälineet vaihtelivat järkkäreistä pokkareihin ja kännyköistä tabletteihin.

#kännykkäpose--10

Ennen – jälkeen: tiivistetty rajaus tehostaa katseen keskittymistä pääkohteeseen. Lisäksi molemmilla reunoilla olevat henkilöt kehystävät kuvan ja luovat siihen vinjetin.

#kännykkäpose_demo2

Ja sitten taas kuvattiin…

#kännykkäpose--20

Miten asettelisin henkilön, jos hän istuu kivellä – oli kysymys ja seuraavan demon aihe. Mallin vartalon kääntäminen, pään asento, ryhti ja kädet olivat tärkeitä huomiokohtia demossa.

#kännykkäpose--22

Samoin selviteltiin sitä, mitä kannattaa huomioida, kun kuvataan kokovartalokuva, valitaan tiukempi rajaus, tai jos malli katsoo kameraan tai kännykkäänsä.

#kännykkäpose--23#kännykkäpose--24

Seuraava kysymys – jos joku istuu penkillä tai sohvalla rennosti ja iloisesti, niin mitä kannattaa huomioida. Ennen – jälkeen -kuvissa hengailevat kaverukset: rajausten tiivistyksillä poistettu reuna-alueilta häiritseviä yksityiskohtia ja vinjetoinnilla kiinnitetty huomio selvemmin pääkohteisiin.

#kännykkäpose_demo6#kännykkäpose_demo3

Välillä taas kuvailtiin, ja ihasteltiin Tampereen kauniita maisemiakin.

#kännykkäpose--25

Auringonpaisteessa kuvaamisen lisäksi olimme myös hetken varjossa. Valo on varjossa erilaista ja sen huomioimisen lisäksi havainnollistin kolmiuloitteisuuden lisäämistä kuvaan siten, että etualalle lisätään jokin epäterävä elementti. Lisäksi tein kuvasta kaksi eri versiota: pysty- ja vaakakuvan, kokovartalo- ja 3/4 -rajauksen sekä asettelin henkilön ensimmäiseen kuvaan pienemmäksi ja jälkimmäiseen suuremmaksi kuva-alalle.

#kännykkäpose--26

Ennen – jälkeen-kuvissa vinjetointi ja jälkimmäisessä kuvassa kuvaa rajattu alareunasta siten, ettei kuva rajaudu juuri Mikon polven kohdalta.

#kännykkäpose_demo4#kännykkäpose_demo5

Kuvakävelyn päätteeksi palasimme jälleen Koskikadun Wayne’s Coffee -kahvilaan katsomaan kuvia. Lisäksi Mikko näytti osallistujille, kuinka hän käsittelee kännykällä tai tabletilla kuvaamiaan kuvia. Mikon kirjassa on esiteltynä useita eri softa-vaihtoehtoja eri merkkisille kännyköille ja tableteille.

#kännykkäpose--28#kännykkäpose--30

Ja sitten tietenkin katsottiin osallistujien kuvaamia kuvia. Niitä voit katsoja lisää tapahtumasivulta. Kuvien katsominen on yksi suurimmista kuvakävelyn viehätyksistä – vaikka kuljemme samaa reittiä, me kaikki näemme ympäröivän maailman eri tavoin. Kuvista tulee erilaisia ja toisten kuvista saa inspiraatiota taas omiin kuviin. #kuvakävelyfani

#kännykkäpose--29

Alla muutamia tapahtumasivulta napattuja kuvia…

Näyttökuva 2015-06-10 kello 6.42.57

Näyttökuva 2015-06-10 kello 6.44.01

Näyttökuva 2015-06-10 kello 6.43.09

Näyttökuva 2015-06-10 kello 6.43.18

Sitten olikin kiitosten aika 🙂 Nyt kun olen nukkunut yön yli, niin osaa ajatella selvemmin, eli jännitys on hälvennyt. Kaunis ilma ja innostunut porukka tekivät onnistuneen tapahtuman. Minulla oli hauska ilta, ja toivon, että kaikilla osallistuneilla oli myös. Ja että kaikki saivat myös vinkkejä kuvaamiseen 🙂 Kiitos kaikille – upeaa, että tulitte paikalle ja teitte tapahtumasta TAPAHTUMAN <3
Erityiskiitos vielä Markku Rintalalle, joka ehti ottaa myös tapahtumakuvia.

#kännykkäpose--31

 

Lopuksi … #kännykkäpose photowalk with Pylkkö & Puputti – Mistä kaikki lähti?

Pylkkö & Puputti_kännykkäpose

Tapasimme Mikon kanssa maaliskuussa järjestetyssä Kuva & Kamera -messuilla. Tällöin minulle selvisi, että kirjamme julkaistaan suunnilleen samoihin aikoihin ja olemme molemmat tamperelaisia. Ne riittivätkin hyvin syyksi kehitellä jotain yhdessä, ja Mikko oli asiasta samaa meiltä.

Siispä tuumasta toimeen – soittelimme toukokuussa, sovimme tapaamisen, löimme päivämäärän lukkoon, otimme muutamia “demokuvia” ja laitoimme sormet ristiin, että 9.6. tiistaina paistaa aurinko, Wayne’s Coffee -kahvilaan mahtuu ja, että porukka innostuu tästä jutusta. Nyt voi todeta, ettei paljon paremmin olisi voinut mennä 🙂 🙂 🙂

Kiitos Mikko, kun innostuit ja olit mukana niin mahtavalla meiningillä 🙂 Tästä on hyvä jatkaa.

 

Mikko Pylkkö

on tamperelainen vapaa valo­kuvaaja ja valmistuva insinööri. Valokuvauksen saralta hänet tunnetaan parhaiten vauhdikkaista konserttikuvistaan sekä tunnelmallisista potreteistaan. Mikko käyttää paljon mobiili­laitteita myös päivittäisessä kuvaamisessaan. Mikon kuvia voi käydä katsomassa hänen sivuiltaan.

imgres

Mikon kirja: Kuvaa kännykällä ja tabletilla

Kännykkä- ja tablettikamerat kehittyvät huimaa vauhtia ja ovat korvaamassa perinteiset pokkarit. Niiden avulla kuvat on helppo jakaa verkkoon, ja niihin on myös saatavana lukuisia tasokkaita kuvausohjelmia. Mobiilikuvaukseen pätevät samat valokuvauksen lainalaisuudet kuin tavallisilla digikameroilla kuvaamiseenkin, mutta automatiikka tekee mobiilikuvauksesta vaivatonta. Kirja lähestyy kännykkä- ja tablettikuvaamista nimenomaan kuvaamisen näkökulmasta. Tekniikkaa ja lisävarusteita käsitellään yleisellä tasolla.

Kirja soveltuu kaikille mobiilialustoille, joista suosituimmille (iOS, Android ja Windows Phone) on lisäohjelma- ja käyttövinkkejä. Käytännön esimerkeissä annetaan ideoita niin kuvausaiheisiin, sommitteluun, valaisuun kuin myös kuvien jälkikäsittelyyn puhelimella sekä tietokoneella. Lisäksi tutustutaan kuvien jakamiseen sosiaalisessa mediassa sekä kuvien teettämiseen paperille, tauluksi tai kirjaksi. Kirjan voi tilata mm. Docendon verkkokaupasta.