Olin pitämässä miljöötyöskentelyn peruskurssia yhdistettyän kameran käytön perusteisiin Oriveden Opistolla heinäkuussa. Kurssi kesti maanantaista lauantaihin. Meillä oli tosi hyvä ryhmä, joka halusi innokkaasti oppia uusia asioita ja kehittyä harrastuksessaan.

Oriveden Opisto oli aivan loistava paikka järjestää tällainen pitkähkö intensiivinen kurssi. Orivesi on pieni paikkakunta aivan Tampereen vieressä, mutta opisto on aktiivinen, tunnettu ja hyvin organisoitu kurssipaikka. Opistolla ei todellakaan tarvitse keskittyä muuhun kuin kurssiin, opiskeluun ja kesästä nauttimiseen, koska kaikki käytännön asiat vain hoituvat. Ruoka-aikoina mennään syömään, iltaohjelmaa on järjestetty vapaaehtoisille, huoneet siivotaan. Kurssi tuntuu todelliselle lomalle arjesta ja antaa mahdollisuuden keskittymiseen omaan rakkaaseen harrastukseen.

Tänä vuonna yhtä aikaa valokuvauskurssimme kanssa opistolla oli mm. englannin, espanjan ja italian kielen opiskelijoita, taidekurssilaisia ja ikebanan harrastajia. Paljon erilaisia ihmisiä, joita saattoi kohdata ruokapöydässä, kurssien välisessä yhteistoiminnassa ja opiston käytävillä. Henki paikassa oli hyvä, levollinen ja innostava.

Valokuvauskurssimme osalta sää suosi meitä koko viikon. Saatoimme olla ulkona ja sisällä tekemässä demoja ja kuvaamassa aivan ohjelmamme mukaisesti. Opiston ympäristö tarjoaa paljon erilaisia paikkoja kuvaamiseen ja teimme myös retken Taidekeskus Purnuun. Itse näyttelyn lisäksi meillä oli keskuksessa myös valaisudemoja sekä kuvaustehtäviä.

Viikon aikana opiskeltiin kameran käytön perusteita sekä valon näkemisen perusteita ulko- ja sisämiljöissä. Teorian ja demojen lisäksi opiskelijoilla oli kuvaustehtäviä, joita katsottiin yhdessä. Viikon lopussa kuvaustehtävistä rakennettiin slide show kaikkien opiskelijoiden töitä esitelleeseen näyttelyyn. Mielenkiintoinen palaute tästä oli, että olipas hurjaa nähdä kuvansa osana kokonaisuutta ja niin suurena isolta screeniltä. Tähän ei ollut osannut valmistautua.

Uskon, että kurssilaiset yllättyivät itsekin, kuinka paljon he oppivat viikon aikana. Toivottavasti into säilyy myös kurssin jälkeen!

Kurssilaiset ottivat kuvia myös demoista: valon ja varjon etsintää…

… löytämällä varjoa ympäristöstä.

… tekemällä varjo ympäristöön.

… dokumentoimalla valo ja varjo, jotta muistaa myöhemminkin.