Viime syksynä Aalto University Materials Science järjesti kaikille avoimen kurssin Photography for Scientists. Kurssi järjestettiin Aalto yliopistolla nyt neljännen kerran, ja ensimmäistä kertaa sain omin silmin nähdä, kuinka kurssilaisten ottamat kuvat olivat tavoitellussa käytössä: oman tutkimuksen esittelyssä. Voit katsoa esimerkin edellisestä blogista Kati Miettusen esimerkin.

Ensimmäisellä kerralla käytiin läpi järjestelmäkameralla kuvaamisen perusteita

Kurssin tavoitteena on alusta lähtien ollut se, että tutkijat ottavat kuvaamisen osaksi tutkimusprosessia. Näin he saavat monipuolista kuvamateriaalia tutkimuksestaan erilaisiin käyttötarkoituksiin kuten presentaatiot, kongressit, markkinointi jne.

Kurssin tavoite on ollut rakentaa sellainen kuvaamisen kokonaisprosessi, joka on vaivatonta toteuttaa päivittäin työn lomassa laboratio-olosuhteissa. Lähdimme siis liikkeelle kameran käytön perusteista, jotta kuvan ottamisen voi hallita oho-eiku -tyylisen kuvaamisen sijasta.

Kiitokset Valeria Azovskaya ja Glen Forde näistä toimintakuvista 🙂

Toisella kerralla mentiin valon maailmaan ja tutkittiin ikkunan valon hyödyntämistä

Lähijakson alussa katsottiin etätehtävänä ollut kuvaustehtävä ja sitten edettiin valoon ja valaisuun. Koska tavoite on, että tutkijat kuvaavat muun työnsä ohessa, ei kuvausdemoja tehty studiossa, vaan ihan normaalissa luokkatilassa ja tällä kertaa ikkunan ääressä. Näin saatiin hyödynnettyä ikkunan valo –se vähän, mitä sitä oli loka-marraskuun vaihteessa 🙂

Jokaisella kerralla meillä oli myös työpaja -osuus. Tämä on aina koettu hyväksi, kun porukka on päässyt harjoittelemaan kuvaamista ja kuvan rakentamista heti opetuksen jälkeen 🙂

Ja sitten kun ikkunan valo loppui, otettiin käyttöön lisävalonlähteet. Käytössämme oli jatkuvia valonlähteitä, koska näitä on helppo käyttää ja niitä on myös yliopistolla tutkijoiden käytössä koko ajan.

Ja sitten taas kuvapalautetta tehdyistä kuvista.

Kolmannella kerralla edettiin valaisussa ja rakennettiin kuvitus- ja mainoskuvamaisia kuvia

Kun aikoinaan suunnittelimme tätä kurssia Aalto yliopiston professorin Robin Rasin kanssa, niin yksi toive oli, että osallistujat oppivat tekemään kuvia, jotka “tekevät kollegat kateellisiksi”. Tietenkin voisi sanoa myös, että kuvia, joissa on WOW –efekti 🙂

Kurssilaiset pääsivätkin harjoittelemaan dokumentaarisia, kuvituskuvamaisia ja mainoskuvamaisia kuvia omista tutkimusnäytteistään. Näistä näetkin hyvin esimerkkejä lopullisissa näyttelykuvissa.

Neljännellä kerralla rakennettiin loppunäyttelyä yhdessä

Tästä näyttelyn rakentamisesta ja ylipäätään näyttelystä bloggasinkin jo aiemmin.