Kovilla, pienillä valoilla pihtivaloa ja läikikästä valoa. Ajatus low key -työskentelystä, mutta valot loppuivat kesken.
Mallin asennossa pyrittiin näyttävyyteen Hollywood Glamour -tyyliin. 30-luku oli tyylilajissa miesten aikakautta, “sankarien aikakautta”, johon vaikutti maailmassa leijuva sodan uhka. Miehet kuvattiin voimakkaissa asennoissa ja kuvissa käytettiin mukana jotain rekvisiittaa. Rekvisiitan tuli olla vakuuttavaa; sellaista, joka sopi mallille luontevasti. Tyypillisiä rekvisiittoja olivat mm. sikarit. Tässä kuvassa oleellisena rekvisiittana käytettiin hattua, vaikkei se mallin oman ollutkaan. Kuten kuvasta näkyy, aika hyvin malli omaksui roolinsa hattu-tyyppinä. Valitsin hatun rekvisiitaksi sen takia, että halusin kuvaan mallin molemmat kädet, jotta pystyimme tutkimaan sitä, kuinka saadaan kädet näyttämään hyvältä kuvassa.

Viime viikonloppuna järjestin yhteistyössä Luova.fi:n kanssa sekä avoimen yleisöluennon että viikonloppukurssin aiheella “Glamouria ja säihkettä henkilökuviin”.

Luento oli perjantai-iltana Luova-fi:n Gallerian tiloissa Albertinkadulla. Koska luento oli kaikille avoin, en tiennyt yhtään ketä tulisi paikalle ja kuinka paljon ihmisiä ylipäätään saapuisi! Minulle oli todella positiivinen yllätys, että yli 30 henkeä saapui ja osallistui aktiivisesti luentoon. Paikalla oli tuttuja ja tuntemattomia. Tunnelma oli mukava, vaikka jännitinkin sitä, että riittääkö kaikille edes tuoleja. Onneksi Luovan Taina taikoi niitä esiin sitä mukaa, kun ihmisiä saapui paikalle.

Aloittelemassa… luento toimi samalla alustuksena viikonlopun kurssille, joten lauantaina päästiin sitten heti aamulla tositoimiin -eli valaisuun.

Minulla oli mukanani muutamia kirjoja aiheesta ja ne kiersivät yleisön joukossa, mm. Hollywood Glamour Portraits, Hollywood Portraits, Studio Harcourt – 100 Photos de Stars ja Salme Simanainen.
Eräs kurssilaisista kehui myös Hurrell’s Hollywood Portraits -kirjaa.

Viikonloppukurssi pidettiin Luova.fi:n studiossa Sörnäisissä. Meillä oli kurssilla hyvä porukka ja kaikki olivat innokkaasti mukana. Malleina kuvausdemoissa olivat Elina Takala Helsingistä sekä Tampereelta Reivisen Sami. Sami on itsekin valokuvaaja, joten kurssilaiset pääsivät samalla myös kyselemään ammattikuvaajan mietteitä eri asioista. Lisäksi kurssilaiset olivat järjestäneet muita malleja käyttöömme.

Viikonlopun aikana teimme useita erilaisia valaisudemoja pohjana ajatuksemme glamourista ja säihkeestä. Välillä käytimme useampia valaisimia, välillä teimme demoja vain muutamalla valaisimella. Oikea löytö välinehyllystä sunnuntaina oli Bowensin Fresnell-spot, joka oli halkaisijaltaan ehkä noin 25 cm.

Pääasentoa, valon suuntaa, irrotuksia… valaisun perusteita oli kyseessä sitten glamour-kuva tai jokin muu.

Valaisun lomassa kävimme läpi mallin asentoja, mallin ohjausta, kuvissa käytettävää rekvisiittaa, ilmeiden ja tunteiden esiinsaamista. Käsien asento on konkreettinen ja yksinkertainen näyttää.
Mm. käsiin pyritään aina tekemään jonkinlainen kulma liikkuvan nivelen kohdalle, ettei käsi jökötä suorana ja staattisena, koska silloin se ei näytä kuvassa hyvältä. Käsi kannattaa myös asettaa niin, ettei se ole levein kohta kameraan päin. Naisella etusormen irrotus muusta sormihässäkästä saa käden näyttämään sirommalta.

Mainitsemani Fresnell-spot käytössä, eli työskennellään lähes autenttiseen Hollywood Glamour -tyyliin. Valitettavasti spotteja oli vain yksi ja sekin salamaan eli mallin grillaus kuumavalolla ja useiden spottien käyttö vanhan ajan tyyliin jäivät tekemättä. Mutta Fresnellin valo oli innostava ja kaunis. Oih.

Työskentelimme koko viikonlopun kovilla valoilla Hollywood Glamour -tyyliin. Tosin pienten spot-valojen lisäksi käytimme myös suurempia valaisimia, jotka tuottavat kovaa valoa, koska tällaisia kurssilaisilla on enemmän käytössään kotioloissa. Lisäksi malleja käänneltiin ja väänneltiin eri asentoihin, jotta nähtiin valoa ja varjoa, etsittiin näyttäviä asentoja ja toivottiin, että mallit jaksavat olla paikoillaan riittävän pitkään, jotta koko valaisudemo saadaan tehtyä. Aika hyvin kaikki jaksoivat tsempata.

Muutamia kuvia valaisudemoiltamme:

Perhosvaloa mattahopea wokki-pannulla.

Perhosvaloa Fresnell-spotilla ja irrotuksia hopeisella sateenvarjolla. Ja merkittävä määrä upotuksia taustaan.

Valokoristelua. Hollywood Glamour -kuvan tyyliin staattinen, näyttävä asento. Rekvisiittana ajan henkeen juhlavia asusteita.