Ouluun on mukava mennä. Studio Kuution porukka on innostunutta. Olin viimeksi Oulussa ennen joulua ja meillä oli silloin sisämiljöökuvauksen kurssi. Tänään aloittelemme jälleen uutta kurssia: “Rytmiä ryhmiin”.

 

Kuvalla on viesti

Edellisellä kurssilla mallinamme oli paikallinen rock-manageri Jarkko Soronen. Hän kertoi meille ennen demoa, että kuvassa saisi olla rock-henkeä Nightwish -tyyliin, pohjolan lupsakkaa meininkiä ja samalla sen pitäisi toimia myös Etelä-Amerikassa markkinointikuvana.

Minusta oli innostavaa, kun pystyimme havainnollistamaan demossa monin tavoin, kuinka kuvalla välitetään viesti. Kun meillä on viesti kirkkaana mielessämme, niin sitten tehdään valokuvailmaisulliset valinnat sen mukaan. Kuvan viesti on perustana sommittelulle, rajaukselle, kuvauskorkeudelle, valaisulle, rekvisiitalle jne.

Asetimme Jarkon ihan kuvan etualalle ja valitsimme kuvaamisen alaviistosta. Jarkolla oli yllään ne vaatteet ja asusteet, joissa hän yleensä liikkuu alan tapahtumissa ja mistä hänet tunnistetaan. Lisäksi hän halusi rekvisiitaksi T-paidan, jossa on hänen promoamansa bändin tunnus. Kuvaan otettiin mukaan myös pari CD-levyä, jotka ovat myös hänen bändiensä.

Kuvauspaikassa Jarkon molemmilla puolilla oli ikkunat ja siksi käytimmekin hänen irrottamiseensa taustasta pihtivaloa. Molemmissa valonlähteissä oli valonmuokkaajina kiiltävät hopeiset sateenvarjot, jotta saimme riittävän pitkän ja kovan valoääriviivan Jarkon molemmin puolin. Jarkon kasvot valaisimme valonlähteellä, johon oli kiinnittetty standardiheijastin, hunajakenno (8°) ja ladonovet. Lisäksi käytössämme oli vielä yksi studiosalamalaite ja se asetettiin täytevaloksi.

Tässä vaiheessa salamalaitteemme loppuivat, mutta meillä oli vielä muutamia Dedolight -kuumavaloja. Valaisimme kahdella erillisellä, spottimaisella Dedolightilla Jarkon T-paidan etuosan sekä vyönsoljen. Näin nekään eivät jääneet valottomiksi ja muodottomiksi.

Käden asentoja ja CD-levyjen paikkaa pohtimassa. Erillisten ladonovien puutteessa Asko Veteläinen rajasi kasvoja valaisevaa valoa kapeammaksi puunkappaleella. Taina Myllylä puolestaan piti toista puunkappaletta vastavalosuojana. Kuva: Riikka Holappa

Viimeisessä demossa mallinamme oli Tapani Launonen. Harmittavasti aikamme alkoi loppua ja ehdimme havainnollistaa tässä demossa enemmänkin erilaisia teknisiä asioita kuin kuvan viestiin liittyviä yksityiskohtia. Kävimme demossa läpi mm. oikeaa ja väärää valon väriä ja niiden tarkoituksenmukaisuutta. Toivottavasti saadaan Tapani malliksi toiselle kurssille, niin voidaan kuvata enemmän!

Kohta taas Studio Kuutiolle aloittelemaan studiokuvauksen kurssia “Rytmiä ryhmiin”. Kurssilaiset ovat hankkineet malleiksi tosi erilaisia ryhmiä, joten odotan viikonloppua innolla 🙂 Mukavaa.