Kuva&Kamera 2013 on nyt onnellisesti ohi ja jalat ovat palautuneet käyttökelpoisiksi. Palautumista auttoi eilinen kympin hiihtolenkki, joka rentoutti niin, ettei minusta ollut mihinkään enää loppuiltana! Nyt taas uutta energiaa ja muutamia ajatuksia hyvin nukutun yön jälkeen.

Vuoden Muotokuvaajan julkistaminen

Tänä vuonna Kuva&Kamera -messuilla julkistettiin ensimmäistä kertaa Suomen Ammattikuvaajat ry:n Vuoden Muotokuvaaja. Palkinnon voitti tällä kertaa hienolla sarjallaan kuopiolainen Antti Karppinen. Onnea Antille.

Julkistaminen sujui hienosti. Lähes kaikki finalistit olivat paikalla, heidän kuvasarjansa esiteltiin yleisölle ja lopulta voittajat kukitettiin. Loppusuoralla palkintojen jaossa oli nuori, osaava joukko ammattivalokuvaajia: Sami Reivinen, Reija Vilmi, Vesa Tyni ja Antti Karppinen. Oscar Lindell ja Petri Olli eivät valitettavasti päässeet paikalle.

Julkistaminen tapahtui perjantaina ammattilaispäivänä, joten paikalla oli  “vakiojoukko”. Katsomo oli täynnä, mutta olisi hienoa jos julkistaminen tulevaisuudessa olisi messujen vilkkaimpana päivänä lauantaina. Tällöin messuilla on sellaisia ihmisiä, jotka eivät välttämättä edes tiedä Vuoden Muotokuvaaja -palkinnon olemassaolosta. Tällä lisättäisiin taas ammattivalokuvauksen tunnettavuutta. Sama asia on myös Finnfoto -palkinnon ja Fotofinlandian kohdalla.

Ymmärrän kyllä, että lava on kysytty muina messupäivinä ja ehkä kalliimpikin. Silti näkisin julkistamisten ja palkitsemisten olevan sellaisia, että ne kannattaa tuoda esiin suuremmille massoille kuin vain jräjestöjen jäsenille. Mutta tämän vuotinen tapa toimia oli hyvä alku ja sitä on hyvä jatkaa.

 

Vuoden Teot

Fotokaupan liitto juhli 95-vuotista taivaltaan lauantaina messuilla. Olen itse aloittanut valokuva-alalla 1995 juuri fotokaupan tiskin takana Kuopion Fotokellarissa, joten olen seuraillut alaa jo jonkin aikaa 🙂 Synttärijuhlissaan liitto palkitsi tekijöitä mm. Vuoden Fototeko-, Vuoden FotoKauppias-, Vuoden Fotomyyjä- ja Vuoden Yhteistyökumppani -palkinnoilla. Onnea vain voittajille!

Minusta on hienoa, että muistetaan järjestön jäseniä ja yhteistyökumppaneita silloin, kun siihen on aihetta. Koska ala on pieni, kannattaa kaikki muistamisen arvoinen hyödyntää markkinoinnissa ja tehdä kaikki se, jolla voidaan ylittää mediakynnys joko paikallisesti tai valtakunnallisesti. Kaikki nämä palkitsemiset ovat juuri sellaisia.

Lisäksi niiden arvo on siinä, että ne tekevät ihmiset iloisiksi 🙂 Heidän tekemänsä työ on huomattu; se on saanut tunnustusta ja arvostusta. Muistaminen lisää motivaatiota. Olen iloinen, että myös Suomen Ammattikuvaajat aloitti tämän käytännön ja valitsi tänä vuonna ensi kertaa “Vuoden SAVlaisen“. Palkinnon saivat Hetki Unelmaa -projektin kehittäjät Anu Sundell ja Anne Yrjänä.

 

Näyttelyt ja luennot

Valokuva-alan järjestöt olivat tänä vuonna mukana Kuva&Kamera -messuilla erilaisilla näyttelyillä. Minusta se oli parempi tapa kuin, että olisi ollut vain messuosasto. Sain palautetta kävijöiltä, että on hienoa, kun messuilla on sekä näyttelyitä että luentoja. Messuilla oli enemmän sisältöä kävijöille ja se varmasti koetaan arvokkaaksi.

Näyttelyt olivat erilaisia ja esityksiä oli koko messujen ajan usealla eri lavalla. Minusta esityksissä oli paljon mielenkiintoisia aiheita, vaikka olenkin vähän jäävi kommentoimaan 🙂

Pidin tänä vuonna esitykset kahdella eri teemalla. Canonin järjestämässä esityksessä aiheenani oli “Linsseillä ja liikkumisella lisää ilmaisua kuviin” ja Docendoforumissa “Valo ja valaisu”. Esitykset ovat aina jännittäviä. Tekniikan toimiminen aiheuttaa aina ylimääräisiä sydämen tykytyksiä. Tällä kertaa kaikki sujui hyvin. Tosin ainakin yhden kerran kävi niin, että yhtäkkiä vain huomasin, että minulla on 5 minuuttia jäljellä. Kummastelin sitä, että mihinkäs se aika katosi, kun vasta aloitin. Siinä taisikin olla sitten se flow-tila… 🙂

docendoforum, kuva&kamera, tiina puputti
Docendoforumilla aiheena “Valo ja valaisu”. Kuva: Juha Janhonen

 

Ihmiset

– Oli taas hauskaa nähdä niin paljon tuttuja ja kuulla juttuja.

– Sehän se parasta messuissa onkin!

– Olin kai taas unohtanut sen hauskuuden. Pääsi yllättämään 😀

Kävin yllä olevan keskustelun Twitterissä kollegani Peter Forsgårdin kanssa messujen jälkeen sunnuntaina. Ja siinähän se messujen sisältö tiivistyi. Kiitos kaikille 🙂