Kirjoitinkin jo heti Oriveden Opistolla pidetyn valokuvauskurssin jälkeen kurssitunnelmista. Sain kurssilaisilta muutamia kuvia yhteisistä hetkistämme, joten tässä vielä tunnelmia valokuvina.

Ensimmäisenä päivänä sää oli harmaa ja pysyimme sisällä. Suurimmaksi osaksi siitä syystä, että sisällä pystyin käyttämään TV:tä reaaliaikaisena näyttönä ja havainnollistamaan valon näkemisen perusteita. Olosuhde säilyi muuttumattomana ja kaikki saivat istua.

orivesi_rintala_04
Kuva: Markku Rintala

Ensimmäinen pitempi retkemme suuntautui Juupajoen rotkolle keskiviikkona. Ennen työpajaosuutta tein muutamia valaisudemoja. Tässä valmistaudutaan demoon –kuvan nimeksi sopisi hyvin “yleinen kaaos”.

Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuva: Leo Hynninen

Meillä oli valokuvauskurssilla teema: teimme “check-listin” maanantaina ja sen muistamista harjoiteltiin viikon ajan. Listassa olivat kohtina mm. vallitsevan valon luonne ja suunta valaisun perustana, pääkohteen irrottaminen taustasta jne… Mitäs ne muut olivatkaan, muistelkaapa 😉

orivesi_rintala_05
Kuva: Markku Rintala

Miljöössä on kaikkien vaikeaa nähdä yhtä aikaa, mitä kuvaaja näkee. Tänä kesänä siihen on löytynyt siisti ratkaisu: Canon 6D:llä otettu kuva siirtyy langattomasti iPadille (applikaatio: EOS Remote)ja sen voi heti näyttää kaikille. Olen tyytyväinen, mutta… seuraavaksi toivon joulupukilta sitä, että kuva siirtyisi samaan aikaan useammalle iPadille…. ehkäpä jo ensi vuonna?

Muutamia keinoja muuttaa kuvaa valollisemmaksi.

Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuva: Leo Hynninen
Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuva: Leo Hynninen

Etenimme pelkän vallitsevan valon näkemisestä ja käytöstä heijastimen ja varjostimen käyttöön. Viimeisenä otimme käyttöön lisävalonlähteeksi salaman (Canon Speedlite 600EX-RT) ja siihen kiinnitettiin läpiampuva sateenvarjo.

Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuvat: Leo Hynninen ja Markku Rintala

Vaikka iPadidkin on käytössä, niin näkeehän kuvat kameran takanäytöltäkin. Valon näkeminen näyttää olevan vakava asia.

Saimme myös auringon, kun pilviverho repeytyi. Jokaisen valokuvaajan unelma – kirkas auringonpaiste. Hieno juttu valokuvakurssin kannalta, kun päästiin demonstroimaan kuvaamista myös tässä olosuhteessa.

Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuva: Leo Hynninen

Sitten oli kurssilaisten vuoro. Laskeuduimme rotkoon ja aloitimme työpajatyöskentelyn. Luonto antoi energiaa, joten päivällinen jäi toisarvoiseksi.

orivesi_puputti2

Torstai-iltana kirkastui sen verran, että pääsimme tutkimaan sinisen hetken valoa. Hyttysiä ei ollut paljon, jokunen sinnikäs yksilö yritti innokkaasti liittyä ryhmäämme. Nyt vihdoin iPad näkyvissä 🙂

orivesi_rintala_02
Kuva: Markku Rintala

Ja tyytyväinen demonstroija…

orivesi_rintala_07
Kuva: Markku Rintala

Seuraavan demonstraation nimeksi sopinee: “Hassut hatut”. Halusin havainnollistaa valokuvauskurssilaisille, mitä asioita kannattaa huomioida, kun kuvataan useampaa ihmistä. Lisäksi tutkimme sitä, miten kannattaa valaista, kun kuvattavilla on hatut päässä.

Kuvia kesän valossa. Orivedenopisto.
Kuva: Leo Hynninen

Viimeisen illan yllätyksenä: purjehdus Näsijärvellä 99-vuotiaalla Munter-aluksella laivuri Matti J. Kalevan kipparoimana. Ryhmäkuvan tekeminen oli niin hauskaa, että auringonlasku meni vauhdilla ohi. Tuli todettua käytännössä se, että auringonlasku odota valokuvaajaa. Mutta ryhmäkuvasta tuli hauska.

orivesi_puputtiValon näkeminen näyttää olevan vakava asia muillekin…

orivesi_rintala_01
Kuva: Markku Rintala

Illan lopuksi ehdin istuskellakin ja tähyillä jonnekin. Länsimaalaisittain ajatellen katseen suuntautuminen vasemmalle kertoo menneisyyteen suuntautumisesta. Sopii hyvin tähän kuvaan – voin iloisena muistella mennyttä viikkoa. Ensi kesänä uudestaan.

orivesi_nurminen_01
Kuva: Paula Nurminen