Olin eilen valokuvaustapahtumassa Porissa paikallisen Rajala ProShopin ja Canonin vieraana valokuvaaja Markku Saihan kanssa. Rajalan myyntipäällikkö Jussi Elomaa kumppaneineen oli hauskasti ideoinut tapahtuman keskelle paikallista kauppakeskusta.

Porukka alkoi tulla paikalle jo puolta tuntia ennen ja paikat oli lähes varattu tapahtuman alkaessa. Jussi kertoi myöhemmin, että he odottivat paikalle noin 30 henkilöä, mutta lopulta paikalla oli kaikkiaan yli 70 ihmistä. Hieno juttu 🙂

puputti_valokuvausluento

Valokuvaaja Markku Saihalle valtion tiedonjulkistamispalkinto

Markku Saiha sai tänä syksynä tiedonjulkistamispalkinnon teoksesta Luontokuvauksen käsikirja. Palkinnon myöntäminen on merkittävä juttu koko valokuvausalalle: valokuvaus sai lisää lisää julkisuutta, samoin yksittäinen valokuva-aiheinen teos. Markulle kirjan tekeminen oli kahden vuoden urakka, kun hän päätoimittajana kokosi teoksen yhteen noin 30 suomalaisen luontokuvausammattilaisen kanssa. Kuuntele juttu Yle Radio Suomen juttu Luontokuvauksen käsikirjasta.

Markku on porilainen ja alueen valokuvaharrastajien kestosuosikki. Häntä tullaan Porissa kuuntelemaan uudelleen ja uudelleen. Markku saikin jo ennen esitystä useita onnitteluja palkinnosta ja vielä koko homman alussa raikuvat abdlodit. Onnea!

Markulle tulee paljon kysymyksiä valokuvaukseen liityen ja hän on perustanut kuvaajille.fi -sivuston, jossa hän vastaa niihin. Kannattaa käydä tutkimassa.

puputti_valokuvausluento3
Markku ja minä odotellaan vuoroamme, kun Rajalan Jussi Elomaa ja Canonin Olli Turtiainen toivottavat vieraat tervetulleiksi. Kuva: Tomi Kaijala

Enemmmän irti kuvaamisesta Porissa 29.10.

Oma osuuteni valokuvausillassa oli “Valokuvaamisen ja jakamisen ilo”. Näytin kuvia, joita olen ottanut sosiaaliseen mediaan, mm. blogiini, Facebookiin, Instgramiin tai Twitteriin.

Sosiaalinen media ei kuitenkaan ollut luentoni pääaihe. Tavoitteeni oli havainnollistaa sitä, kuinka sosiaaliseen mediaan otetuissa kuvissa voi myös käyttää ja harjoitella valokuvaamisen taitoja ja erilaisia valokuvailmaisun keinoja. Minulle sosiaalinen media ja älypuhelimen jatkuva mukanaolo on tuonut taas hauskuutta ja vaivattomuutta kuvaamiseen. Kuvaaminen fiiliksellä on taas lisääntynyt arjessa. Ja se jakaminen myös 🙂 (Luennon voi käydä katsomassa Slidesharesta.)

Markku puolestaan puhui merestä, luonnosta ja maisemista. Hän puhui kuvien sisällöstä, kuvien ottohetkistä, kommelluksista ja näyti upeita kuvia. Markku asuu Porin lähellä saaressa ja hän on dokumentoinut kotisaarensa maisemia ympärivuotisesti. Muutamia asioita, jotka jäivät mieleeni (ovat tosi vapaita lainauksia, täysin muistin varaisia):

“Jos ei ole koskaan lähtenyt kaupungista, että näkisi revontulia, niin kannattaapa ensi talvena lähteä vaikka hiihtämään paikkaan, jossa ei kaupungin valot sotke luonnon ihmeitä.” (Aloin heti pohtimaan suksien kaivamista esille…)

“Nelson Mandela on sanonut, että palaaminen kotipaikkoihin ja muutosten näkeminen niissä kertoo omasta sisäisestä muutoksesta.” (Vierailin juuri viikonloppuna kotikaupugissani Kuopiossa…)

“Kun Tiina äsken puhui kuvakävelyistä, hän jaksaa nuorena vielä kävellä, minä odotan myös paikallani ja havainnoin.” (Hahaa, hyvää pointti 🙂 ei vain etsitä ja havainnoida, ollaan vain paikoillamme ja havainnoidaan. Mä olen jo downshiftannut pyöräilystä ja juoksusta kävelyyn, seuraavaksi on hyvä alkaa harjoitella myös istumista.)

puputti_valokuvausluento2
Kuva: Johanna Uusitalo

Ja mitä ne porilaiset teki?

– vastoin kaikkia suomalaistapoja porukka alkoi täyttämään istuinpaikkoja ensimmäisestä rivistä

– vastoin kaikkia suomalaistapoja porukka kyseli ja antoi palautetta (jopa jälkikäteen olen saanut viestejä Facobookin kautta)

Ja mikä oli palaute illasta:

– lisää tällaisia

– aina ei tartte lähteä Helsinkiin asti

– mukavaa kun järjestetään arki-iltoinakin juttuja lähellä

Ja oli Jussi ja kumppaneineen hyvin tapahtuman järjestänytkin. Rajala Proshopissa oli iso mainosta tapahtumasta, pienempiä flyereitä ja ilmeisesti myös sähköpostimarkkinointi oli toiminut tehokkaasti.

Vielä kun Rajalan porukka tarjoili paikalla olleille kahvit, niin uskon kaikkien olleen tyytyväisiä tapahtumaan. Minusta paikalla vallitsi koko illan hyvä ja iloinen tunnelma –ja tarkkaavainenkin 🙂

Kiitos kaikille järjestäjille – Kiitos Jussi Elomaa ja kumppanit sekä Canonin Olli Turtiainen ja Tomi Kaijala. Hienosti järjestetty tapahtuma, johon ihmiset löysivät 🙂 Oli mukavaa olla mukana tapahtumassa. Siitä jäi iloinen mieli itselle.