Pidimme upean POSE -tiimini kanssa yhteisen viikonlopun kesällä, ja tarkoituksena oli juhlistaa kirjan julkaisua. Ensimmäisenä iltana yhteistä matkaa muisteltiinkin, mutta jo seuraavana päivänä jo kuvattiin. Tanja, joka toimii hius- ja maskeerausalan opettajana on myös innokas valokuvauksen harrastaja, ja hän tekee parhaillaan kuvasarjaa eri vuosikymmenten naisten tyyleistä. Siispä eikun töihin 🙂

puputti_lighting_diagram

Valaisukaavio Hollywood Glamour -kuvassa

(1) Päävalo: Dedolight Classic 150W -halogeenivalaisin + ladonovet

(2a) Täytevalo: 1 000w -halogeenivalaisin ja (2b) kiiltävä hopea-kulta heijastin n. 1 x 2 m

(3) Korkovalot: 4 Dedolight Classic 150W -halogeenivalaisinta + ladonovet

(4) Lisävalonlähde: Dedolight Classic 150W –halogeenivalaisin + ladonovet

(5) Lisävalonlähde: Dedolight DLED 4.1  led -valaisin +ladonovet

(6) Lisävalonlähde: Dedolight DLED 4.1  led -valaisin + ladonovet

(7) Lisävalonlähde: Dedolight Ledzilla 2 led -valaisin+ ladonovet

30-luvun Hollywood Glamour -kuvauksen valaisulle on tyypillistä, että se on tehty pienillä valonlähteillä. Näin ollen valo on kovaa. Valaisut ovat myös voimakaskontrastisia ja niissä on käytetty paljon läikikästä valoa. Tämän takia mekin valitsimme käyttöömme pienet valonlähteet, Dedolightin halogeenivalaisimet, ja lisäksi myös siitä syystä, että Tanja halusi kokeilla niillä työskentelyä. Hän oli nähnyt minun käyttävän niitä muutamissa POSE -kirjan kuvauksissa.

Asennot ovat Hollywood Glamour -kuvissa usein staattisia, koska valotusajat olivat silloin pidempiä ja mallin tuli pysyä paikoillaan pidemmän aikaa. Siksi mallit usein nojailivatkin kuvissa johonkin; se auttoi pitämään asennon paremmin staattisena. Tyylin mukaisesti Tanja maalaisikin puutarhatuolina kullan väriseksi ja sellaisena se sopikin hyvin Hollwood Glamour -tyyliin. Tuoliin nojamaalla pystyin olemaan paremmin paikallani, muuta myös liioitettelemaan asentoa vaivattomammin. Asennon liioittelevuus on myös yksi tyypillinen Hollywwod Glamour -tyylin piirre.

Henkiökuvauksessa mallin kasvojen ilme on usein tärkein ja siksi kasvot valaistaan esiin. Tämän takia Tanja aloitti valaisun päävalosta (1). Näin muiden valonlähteiden kirkkaus voidaan säätää suhteessa päävalon kirkkauteen. Jatkuvan valon periaatteella toimivien halogeenivalaisinten etu onkin juuri tässä: valo on päällä kaiken aikaa ja siksi useampien valonlähteiden tehojen säätäminen suhteessa toisiinsa on vaivattomampaa. Pitää vain katsoa ja nähdä.

Päävalon jälkeen Tanja asetti paikoilleen korkovalot (3). Koska kyseessa oli kokovartalokuva, hän tarvitsi kaksi valonlähdettä molemmille puolille mallia. Muuten valoääriviiva ei olisi riittänyt päälaelta vapraisiin asti. Koska mallin kasvot ja niiden ilme ovat henkilökuvassa tärkeitä, sääti Tanja mallin yläsosaa valaisevat korkovalot hieman kirkkaammiksi kuin alaosan. Näin kuvan katsojan katse kiinnittyy paremmin kasvojen alueelle myös korkovalojen ansiosta. Korkovalot tarvittiin myös siksi, että niiden avulla mallin irtoaa taustasta riittävän suurella sävyerolla, ja varsinkin siksi, kun Tanja päätti jättää taustavalon pois.

Ja sitten low key valaisuun…. Tanja asetti täytevalon (2) kameran taakse. 1000 w -halogeenivalaisin suunnattiin kohti seinää, jota peitti kiiltävä kulta-hopea -heijastin. Näin valon väri muuttui lämpimän rusehtavaksi, ja siten mallin iho varjokohdistaan saman sävyiseksi. Täytevalo vaalensi riittävästi mallin kasvojen ja rintamuksen aluetta, mutta mustan mekon alaosa oli edelleen liian tumma ja muodoton. Jotta mustaan mekkoon saataisiin näkyviin pinnan muoto ja rakenne, on sitä valaistava lisää. Tanja asettelikin mallin oikealle puolelle ylä- ja takaviistoon lisävalonlähteen (4),  joka valaisi jo lisää mekon etuosaa, mutta ei kuitenkin vielä riittävän laajalti.

Tässä vaiheessa meiltä loppuivat Dedolightin -halogeenivalaisimet, mutta onneksi käytössämme oli vielä kaksi Dedolightin DLED – led valaisinta (keinovalo ja bi-color). Nämä kaksi lisävalonlähdettä (5&6) Tanja asetteli samalle puolelle mallia kuin edellisen. Nämä valot aseteltiin enemmän mallin sivulle, jotta valo saatiin kiertämään yhä enemmän mekon etupuolelle ja siten myös varjopuolelle. Kaikki lisävalonlähteet asetettiin mallin samalle poulelle siksi, että lopullnen kuva näyttäisi siltä kuin se olisi valaistu vain yhdellä valonlähteellä (mekon osalta). Näin mekko oli valaistua, jäljellä oli enää vain tuoli. Meiltä löytyi vielä lisävalonlähteeksi (7) Dedolight Ledzilla 2, jolla Tanja valaisi tuolin. Ja sitten oliskin aika kuvata – ja minä sain keskittyä kuvittelemaan olevani Coco Chanel tai Ingrid Bergman. Ja Tanja siihen, millaista on tehdä elämänsä ensimmäistä kertaa low key -valaisua pieniillä valonläteillä. Ja Alina ja Pihla olivatkin jo tutkineet aiemmin, millaista on vääntää hiuksiin 30-luvun laineita

Behind the scenes -kuvasta näkyy osittain Tanjan käyttämä valaisu. Kuvassa on vielä taustavalo, mutta sen hän jätti pois lopullisesta kuvasta. Ja kuinka erilainen kuvaus olikaan minulle – sanotaan, että jokaisen valokuvaajan tulisi joskus olla mallina, jotta tietää, miltä se tuntuu. Kannattaa siis kokeilla!

Ja vielä yhteisestä tapaamisestamme… olemme kulkeneet yhdessä melkoisen matkan, olivathan nämä naiset mukana koko POSE-kirjan ajan jokaisessa kuvauksessa ja vastasivat mallien maskeista ja hiuksista. Joten mitä voikaan sanoa – teillä kaikilla on erityinen paikka sydämessäni <3

tanja_haverinen