Overall_Puputti-32

Valaisulla on välillä – valaisun periaatteita miljöökuvauksessa

Pidin viime viikolla miljööhenkilökuvauksen ja valaisun työpajan Tallinnassa.

Miljööhenkilökuvauksessa valaisun tavoitteena on tukea vallitsevaa valoa. Sen takia heti, kun menee kuvauspaikalle, kannattaa tutkia ensin vallitsevan valon suunta, luonne ja väri. Kun tunnistaa nämä asiat vallitsevasta valosta, voi omilla lisävalonlähteillä valaista miljöössä siten, ettei “valaisu näy”. Lopullinen valokuva näyttää luonnolliselta, ikäänkuin “snapshotilta”.

puputti_lighting_diagram1

(1) Päävalo: Dedolight Panaura 5 with grid + valkoinen kertakäyttölakana lisädiffuusiona … käytin päävalona suurikokoista valonlähdettä, jotta sen luoma valo näyttää ikäänkuin ikkunanvalo ja kattovalo valaisisivat mallina olleen Lehon.

(2) Korkovalo, oikealla: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … illuusio siitä, että mallin oikealla puolella oleva kattolamppu valaisee hänet.

(3) Korkovalo, vasemmalla: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … illuusio siitä, että mallin vasemmalla puolella oleva kattolamppu valaisee hänet.

(4) Lisävalonlähde: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … valaisin lisävalonlähteellä mallin takana olevan sohvan ja lattiaa, koska muuten ne olisivat jääneet liian tummiksi ja valottomiksi.

(5) Lisävalonlähde: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … paikka, jossa työpaja pidettiin, on nimeltään Philly Joe’s ja seinällä olevassa kuvassa on Philly Joe.

(6) Lisävalonlähde: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … ilman lisävalonlähdettä takana oleva baari olisi jäänyt liian tummaksi.

… tässä demossa unohdin täytevalon kokonaan.

Minulla oli viime viikolla hieno mahdollisuus vierailla Tallinnassa ja vetää siellä työpaja paikallisille ammattivalokuvaajille. Työpajan järjestivät Overall Eesti ja Canon.

Työpaja pidettiin paikallisella jazz klubilla, Philly Joe‘ssa. Paikan omistaja Reigo Ahven on erä tunnetuimpia ja parhaita virolaisia rumpaleita. Ennen työpajaa minulle kerrottiin, että Reigo Ahven on yksi malleistamme ja kuvittelin kuvaavani kuusikymppistä vanhaa herraa – yllätys oli suuri, kun sisään käveli kolmekymppinen nuori mies 🙂

Jazz klubin seinillä on virolaisen valokuvaajan Kaupo Kikkaksen valokuvia. Hän puolestaan opiskeli 10 vuotta sitten VVI:lla, joten pieni maailma jälleen.

Overall_Puputti-26

Työpajaan osallistui joukko tallinnalaisia ammattivalokuvaajia. Oli mielenkiintoista tavata jälleen kollegoita, jotka toimivat erilaisissa paikoissa. Harmillisesti vain yksi päivä on niin lyhyt, ettei siinä ehdi paljon kysellä eroista ja samankaltaisuuksista. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla tarkemmin, millaista on tällä hetkellä toimia ammattivalokuvaajana Virossa. No ehkäpä minulla on siihen mahdollisuus tulevaisuussa.

Overall_Puputti

Käytin tässä työpajassa jatkuvia valonlähteitä. Ne ovat hyviä kuvausdemoissa ja tietty myös kuvauksissa, jotka tehdään sisätiloissa, joissa on vähän vallitsevaa valoa. Valon näkee koko ajan.

Overall_Puputti-2

Ekassa kuvausdemossa mallina oli Overallin Leho… hänelle hieman erilainen työpäivä 🙂

Käytin edelleen Canonin 6D:n langattomia ominaisuuksia, jolla sain kameran livekuvan näkymään kokoaikaisesti videotykin näytölle. Työpajoissa tämä on mahtava juttu, koska osallistujat voivat vain istuskella rennosti sohvalla, juoda kahvia ja nähdä koko ajan saman, minkä kamera näkee.

Overall_Puputti-9

Läikikästä valoa – elävyyttä valoon

Toisessa kuvausdemossa pyysin mallina ollutta Signeä asettumaan lähelle kameraa ja vaihdoin kameraan 24 mm objektiivin. Lisäksi käytin valaisuun ainoastaan pienikokoisia valonlähteitä, jotta sain mallin ja sisätilan valaisuun enemmän läikikkyyttä.

Overall_Puputti-31

puputti_lighting_diagram2

(1) Päävalo: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + ladonovet … käytin valaisussa perhosvaloa, jotta valaisutapa on erilainen kuin edellisessä demossa ja lisäksi sen avulla sain luotua läikikkään valon Signen kasvoille.

(2) Täytevalo: Dedolight Classic Series Tungsten 100W +  ladonovet … vaalentaa mallin kasvojen varjokohtia.

(3) Korkovalo, oikea: Dedolight Classic Series Tungsten 100W +  ladonovet … illuusio siitä, että mallin oikealla puolella oleva kattolamppu valaisee hänet.

(4) Korkovalo, vasen: Dedolight Classic Series Tungsten 100W +  ladonovet … illuusio siitä, että mallin vasemmalla puolella oleva kattolamppu valaisee hänet.

(5) Lisävalonlähde: Dedolight Classic Series Tungsten 100W + DP 1 projektori spot + gobo … valaisin tällä oven edustan lattiaa havainnollistaakseni sitä, kuinka läikikästä valoa voi luoda myös taustalle.

(6) Lisävalonlähde: Dedolight Classic Series Tungsten 100W +  ladonovet … ilman lisävalonlähdettä takana oleva baari olisi jäänyt liian tummaksi.

… ja sitten pienet valonlähteet loppuivatkin 🙂

Asetan tässä päävaloa paikoilleen. Käytin valonmuokkaajina ladonovia, jotta sain valon rajattua riittävän kapeaksi. Kapea valokiila valaisee mallin kasvot ainoastaan keskeltä ja jättää posket jo hieman varjoon.

Overall_Puputti-13

Tästä kuvasta näkee, kuinka päävalon ladonovet on aseteltu. Näissä ladonovissa on kaksi suurempaa osaa vastakkaisilla puolilla ja sellaisilla ladonovilla saa luotua kapean valokiilan. Jos ladonovissa on neljä yhtä suurta osaa valonlähteen ympärillä, ei se toimi tällä tavalla.

Overall_Puputti-12

Takaisin perusteisiin – Valaisu vain yhdellä valonlähteellä

Näiden kahden valaisudemon jälkeen osallitujat pyysivät minua tekemään vielä yhden demon, jossa käytän vain yhtä lisävalonlähdettä.
Ennen – jälkeen:

Overall_Puputti-33

puputti_lighting_diagram3

(1) Päävalo: Dedolight Panaura 5 with grid + valkoinen kertakäyttölakana lisädiffuusiona

Overall_Puputti-22

Päivän lopuksi tutkimme vielä mallin asentoihin liittyviä yksityiskohtia.

Overall_Puputti-25

Minulla oli upea päivä Tallinnassa. kaupunki on kaunis ja ihmiset ovat ystävällisiä. Signe Povar ja Liis Mutli olivat organisoineet kaiken ennakkoon hienosti. Haluan myös kiittää Reigo Ahventa, koska saimme pitää työpajan hänen klubillaan. Ja tietenkin erityiskiitos kaikille osallistujille. Toivottavasti tapaamme pian uudelleen 🙂

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Kiitos myös ystävälleni, ja tällä kertaa myös avustajalleni Tuula Kalimalle. Punttisalia ei tarvittu ja hauskaa oli!

Toimintakuvat: Olli Turtiainen, Signe Povar ja Martin/Overall Eesti.

kuva