Olin viikonloppuna kouluttamassa Keski-Pohjanmaan kulttuuriopistolla. Aiheena oli miljöövalokuvauksen perusteet. Onneksi sää suosi meitä koko viikonlopun ajan, emmekä joutuneet olemaan koko viikonloppua sisällä sateen takia. Tuulta riitti kunnolla koko viikonlopuksi, mutta ryhmässä oli reilusti yli 20 opiskelijaa, joten jalustojen ja heijastinten pitäjiä riitti hyvin jokaisessa demossa. Kaikki ehtivät samalla vielä ottaa dokumentaarisia muistiinpanokuvia opiskelunsa tueksi.

Alun teorialuennon jälkeen siirryimme kuumasta luokasta ulos nauttimaan keväisestä auringonpaisteesta, mutta samalla pysyttelimme varjossa, eikä heti menty mahdollisimman vaikeaan olosuhteeseen kuvaamaan. Olimme kaikki varustautuneet riittävällä määrällä vaatteita, koska ikinä ei tiedä olosuhteista keväällä: voi olla todella kylmää ja tuulista tai sitten hikoillaan T-paidoissa. Tänä viikonloppuna tehtiin molempia.

Lauantain pyörimme oikeastaan opiston alueella ulkona ja teimme kuvausdemoja erilaisissa olosuhteissa. Ilemmalla pidimme tauon ja valmistelimme illan viimeistä kuvausdemoa: sinisen hetken tallentamista. Olin jo edellisenä iltana bongaillut taivasta ja pohtinut, milloin taivas alkaa tummua riittävästi. Pari viikkoa sitten Tampereella sininen hetki oli noin 22.10 ja perjantai-iltana näytti, että taivas alkoi tummua Pohjanmaalla klo 23 jälkeen.

Ilkka Kyllönen ja Jukka Vähälummukka toimivat kuvan visualisoijina ja he suunnittelivat kuvan etukäteen. Knuutilan Matin auto toimi rekvisiittana. Kokoonnuimme illalla klo 22 aikaan, kävimme läpi yhdessä kuvan valaisun ja jaoimme tehtävät jokaiselle. Kuvan suunnittelijat olivat valinneet niin haasteellisen kuvauspaikan, että lähes jokainen ryhmäläinen pääsi mukaan tekemään: osa oli malleina, osa piti pystyssä valoja jne.

Olimme hyvissä ajoin rakentamassa valaisua ja ehdimme hyvin käydä läpi tilannetta valo kerrallaan. Vieressä pauhasi koski, taisi jokin pohjoisen junakin ohittaa meidät ja osa kamoista oli perinteisesti studiolla unohduksisssa… kaikesta huolimatta valaisu eteni ja olimme valmiita hyvissä ajoissa ennen H-hetkeä.

Hyttyset vähän häiritsivät kuvausta, mutta muuten ei ketään tainnut paleltaa, eikä väsyttänyt. Kaikki tekivät innokkaasti kuvaa ja projektista jäi meille kaikille hauska muisto. Varmasti myös uusi asioita tuli paljon. Jukka intoutui vielä käsittelemäänkin kuvan yön aikana, joten pääsimme katsomaan lopputulosta uunituoreena heti aamulla.

Hieno porukka, mainio sää ja riittävästi valaisimia.

Koko päivä siis miljöössä, aina siniseen hetkeen asti… päivää dokumentoi Matti Knuutila.

Päivällä tehtiin demoja erilaisissa olosuhteissa. Onneksi tälle päivälle sattui kuiva ja muutenkin mukavasti vaihtuva sää.

Valaisudemojen välillä tutkimme, mitä kannattaa huomioida, kun kuvataan mm. arkkitehtonisia kohteita.

Erilaiset valaisimet, heijastimet ja varjostimet olivat käytössä koko päivän. Onneksi kantajia riitti!

 

Sinisen hetken kuvaa rakentamassa koko tiimillä:

Jukan auton takakontista löytyi myös savukone…