8031

Taas yksi Photokina takana, ja tämä oli mielenkiintoinen kerta, koska minulla on viimeisen vuoden aikana kysytty useasti: mitä on tulossa seuraavaksi valokuvauksessa?

Siksi oli mielenkiintoista lähteä tutkimaan messuhalleja –ja tietenkin myös …. joka toinen vuosi tähän aikaa vuodesta kesä pidentyy kivasti sillä, että pääsee käymään Kölnissä. Usein siellä on tähän aikaan vielä kesäisen lämmintä ja aurinkoista, joten voi hengailla T-paidassa, pitää aurinkolaseja ja istua katukahvilassa katselemassa ihmisiä. Tällä kertaa katukahvilassa istuminen jäi vähemmälle, kun messuilla oli jälleen kerran niin paljon nähtävää ja koettavaa.

Näyttelyt

Menin heti ensimmäisenä päivänä Leican Galleriaan katsomaan valokuvanäyttelyitä. Tämän vuotiset näyttelyt olivat mielestäni hienoja ja erilaisia. Paljon erilaisia tyylejä, kohteita ja teemoja. Kamera-lehden Harri Hietala bloggasikin jo näyttelyistä, KLIK.

Itse vaikutuin erityisesti Alex Webbin, Fred Mortagnen ja Roger Ballenin kuvista. Kaikki olivat niin erilaisia kokonaisuuksia. Webbin kuvat olivat värikkäitä, laajakulmaisella objektiivilla kaduilla kuvattuja kuvia; Mortagnen taas mustavalkoisia, graafisia ja hienosti sommiteltuja; ja Ballenin kuvissa yhdistyivät valokuva ja muut visuaaliset elementit mielenkiintoisiksi kokonaisuuksiksi.

Valoista ja valonmuokkaajista

Toisena Photokina-päivänä kiertelin lähes koko päivän “valohallissa”. Yleisesti tämän hetken “valotrendejä” näyttivät olevan:

 • LED-paneelit; erityisesti pehmeistä materiaaleista tehdyt “valomatot”
 • wifillä toimivat ja yhdistettävät systeemit
 • akkukäyttöiset valonlähteet

Falcon Eyes

Tällä osastolla oli mielenkiintoinen LED-valoon perustuva tasovalo. Ko. valoa on saatavissa kolmea eri kokoa, ja sen värilämpötilaa voidaan muuttaa liukukytkimellä.

img_6170

Samaisella osastolla oli myös pehmeästä materiaalista tehtyjä LED-valomattoja. Tässä niitä käytettiin siten, että kolme valomattoa oli kiinnitetty toisiinsa täytevaloksi mallin kasvojen alapuolelle (vrt. Lastoliten Triflector). Ko. tuotteiden värilämpötilaa voidaan muuttaa liukukytkimellä, joten esim. tässä tapauksessa kasvojen varjoaluetta voidaan muuttaa lämpimämmän sävyiseksi muuttamalla vain osan värilämpötilaa kohti 3 200 kelviniä. Näihin tuotteisiin on tulossa ensi vuoden alussa wifi, jonka avulla jokaisen valon tehoa ja värilämpötilaa voidaan muuttaa erikseen.

img_6173

Tämä rengassalama, johon keskelle kiinnitetään kamera on suunniteltu erityisesti Youtube -videoita kuvaaville.

img_6174

Dedolight

Felloni LED:sta lienee jo kolmas tai neljäs sukupolvi menossa. Tähän versioon on kehitetty erityisesti lisävarustimia ja niiden laatua. Valoa pehmentävä ja tavoittava läpikuultava kalvo on edellistä versiota ammattimaisemman näköinen ja helpommin kiinnitettävissä. Lisäksi Felloniin on saatavissa myös ladonovet ja hunajakenno, ja sitä voi säätää wifin kautta. Toinen mielenkiintoinen (ei siis uusi) valonlähde on akkukäyttöinen jatkuva valonlähde DLED4, joka mielestäni soveltuu useille erilaista kuvaa tekeville.

img_6162

Elincrom

Elinchrom ei julkaissut uutuuksia messuilla, mutta esitteli yhteistyön Phottixin kanssa. Tämän yhteistyön myötä Elinchrom tarjonne jatkossa high end- ja prosumer -linjan tuotteita. Tämä linja oli selvästi yhtenä trendinä koko messuilla: yhä useammat tuotemerkit tarjoavat tuotteita yhä laajemmille ryhmille: ammattilaisille, harrastajille (ehkäpä tätä nimikejakoa ei enää edes voi käyttää), kännyköillä kuvaaville jne.

img_6177

Phottixin osastolla oli uutuutena studiosalamalaite, joka toimii akulla ja jossa on ETTL.

img_6180

Bowens

Bowens esitteli sekä uuden tunnusvärin (pinkki 😀 ) sekä uuden studiosalamalaitteen XMT 500, joka toimii akulla, KLIK. Pinkillä houkutellaan kuulemma naiskuvaajia (todellakin 🙂 ) ja akkulaitteesta tulee ensi vuoden alussa sellainen versio, jossa on myös verkkovirtaliitäntä.

Sunbounce

Tällä osastolla näin ensi kertaa ko. firman tuotteena kokoontaitettavan heijastimen/varjostimen/valonmuokkaajan, Sun Mover. Ko. tuotetta saa läpikuultavana valkeana, kulta- tai hopeapintaisena, sekä mustana varjostimena. Tuotteet myydään aina erillisinä.

Tuote eroaa kilpailijoistaan siinä, että se on ovaalin muotoinen ja siten (firman edustajan mukaan) metallikehikon ja kankaan välinen jännitys saadaan vielä voimakkaammaksi ja kestävämmäksi. Näin heijastin pysyy oikeassa asennossa paremmin. Lisäksi molemmilla puolilla olevien käsikahvojen avulla heijastimen voi jännittää ja kääntää kuperammaksi ja suunnata heijastuksen voimakkaammin.

Sun Sniper – tämä tuote jäi ehkä mieleeni siksi, että viime vuodenvaihteessa kannoin kahta runkoa 13 päivää ympäri Helsingin jäähalleja. Hihnaan saa tarvittaessa kiinni kolme runkoa, mutta sen voi myös jakaa kahteen osaan ja siten käytössä on kaksi erillistä kantohihnaa, jotka ovat eri olkapäille.

img_6183

Lumu Lite

Lumun valotusmittari oli kenties mielenkiintoisin tuote valo-osastolla. Lumu on iPhoneen asennettava pieni vempain ja siihen liittyvä applikaatio, jotka yhdessä ovat valotus- ja värilämpötilamittari. Tämän tarkempaa testaamista odotan mielenkiinnolla!

img_6168

Nitecore

Nitecoren tuote oli USB:lla toimiva kameran akkujen laturi, jollaista en ollut aiemmin nähnyt. Kameramerkeille oli jokaisella oma versio, ja laitteessa voi ladata kahta eri akkua (toinen latautuu ensin, sitten toinen). Samassa laitteessa on paikka kahdelle erilaiselle akulle. Tämän perusteluna oli se, että useilla on kuitenkin kaksi erilaista kameramallia käytössä. Nitecorella jaettiin ilmaisia näytteitä, joten pääsen testaamaan laitteen… saa nähdä, kuinka käy!

img_6205

Kaikista näkemistäni jutuista en muistanut ottaa valokuvaa, kun tein niin innokkaasti niitä Instagram -videoita (jotka olivat näkyvissä aina 24h). Tässäpä siis vielä listana muita mielenkiintoisia näkemiäni asioita:

Canon

 • EOS M5 – vaikutti käteen sopivalta ja kosketusnäytön toiminnot mielenkiintoisilta, on varmasti mielenkiintoista testata jossain vaiheessa
 • Irista – Online Photo Storage ei ole vain Canonin käyttäjille, vaan se on avoin kaikille
 • Lifecake – jokaisen kuvaavan isoäidin unelma 🙂

Tether Tools

 • “kaapelivarmentajat” (onkohan tämä edes suomea?) – pari hyvää innovaatiota siihen, että pitkät kaapelit pysyvät paremmin kiinni kamerassa, eivätkä heilumisellaan vahingoita kameran kennoa tms.
 • erilliset virtalähteet – kameran akkujen lisänä, jos kuvataan paikassa, jossa ei ole verkkovirtaa
 • Case Air Wireless – wifi – kuvausjärjestelmä

Chromaluxe

Eizo – Näyttöjen heijastussuojat parantuneet: nyt yksiosainen kokonaisuus, joka kiinnittyy näyttöön magneettien avulla. Melkoinen parannus!

Hoodman Loops

 • Compact Hoodloup – uutuutena kokoontaitettava looppi, joka on helpompi kuljettaa mukana ja jolla näkee kameran takanäytön kirkkaassa valo-olosuhteessa
 • LCD Viewer for Video – sama tuote järjestelmäkameroilla videoita kuvaaville

Adobe

 • Lightroom Mobile – Adoben esityksen jälkeen oli sellainen olo, ettei ilman tätä voi elää 😀
 • Adobe Stock – myös tämän esitys oli mielenkiintoinen… en ole vielä tutustunut tarkemmin…

Ztylus – linssijärjestelmä (useita eri polttovälejä samassa setissä) ja lisävalonlähde älypuhelimeen… vaikuttaa hauskalta 🙂

Manfrotto Be Free Tripod – kevyt, 40 cm mittainen kokoon taitettuna, saatavissa kevyellä videopäällä – bloggarin unelma 🙂

 

Lisäksi tällaisia yleisiä tämän päivän juttuja ja ehkäpä lähitulevaisuuden asioita näin Photokinassa tänä vuonna:

 • High end kuva: laadun merkitys kasvaa
 • Älypuhelimilla kuvien ja videoiden kuvaaminen: tähän oli esillä paljon apuvälineitä, applikaatioita, vinkkejä jne.
 • Oikea valokuva: diginatiiveillä uusi elämys, vanhemmille nostalgiaa
 • Mobiili-maailma: paljon mobiili-applikaatioita eri asioiden tekemiseen helposti, nopeasti jne.
 • Connectivity: mobiililaitteiden, online- ja desktop -maailmojen yhdisteltävyys, käyttöhelppous joka paikassa

 

Tästä pääset kuuntelemaan myös, mitä Peter Forsgård ja Matti Sulanto sekä lukuisat haastateltavat olivat mieltä Photokinasta: Valoaalloilla Podcast, KLIK.

 

Alla olevat on napattu Daily Photokina -lehdestä:

fullsizerender-1fullsizerender-6fullsizerender-3fullsizerender-14fullsizerender-24