Järjestin yhteistyössä Studio Kuution kanssa sisämiljöökuvauksen kurssin Oulussa viikko sitten. Pääsimme erään kurssilaisen ansiosta yhteen Oulun arvokkaimmista ja historiallisimmista paikoista: Lääninhallituksen rakennukseen. Suurin osa oululaisistakaan ei ollut koskaan käynyt rakennuksessa, saati kukaan meistä tamperelaisista. Mahtava paikka kurssin pitämiseen… vain kuuluisaksi mainittu talon kummitus jäi kohtaamatta.

Kuvausdemolla vihreässä salissa. Luonnonvalon ja salamavalon yhdistäminen henkilökuvauksessa.

Unohdimme hetkeksi miljöön kolmiulotteisuuen huomioinnin ja kiinnitimme huomiomme tilan pintoihin mielenkiintoisina sommitteluelementteinä. Valaisuun käytimme luonnonvaloa ja käsisalamaa. Lisäksi innostuin leikittelmään värisävyillä..

Tässä kävimme läpi käsisalaman käyttöä täytevalona miljöön oman valon lisäksi.

Jätimme vihreän salin taaksemme ja siirryimme aulaan.

Asentoasiaa. Tässä kävimme läpi kahden henkilön asettelua kuvaan. Lisäksi havainnollistin valolla vinjetoinnin tärkeyttä. Jos sateenvarjo on liikaa alaviistoon, sen valo leviää liikaa mallien rintamukseen. Tämä aiheuttaa ongelmia varsinkin silloin, kun mallilla on valkea paita.

Henkilöiden valaisun lisäksi valaisimme erillisellä valonlähteellä takana näkyvän tilan. Punaisesta huoneesta tuli vielä syvemmän värinen, kun laitoimme punaisen värisuotimen valonlähteen eteen.

 

Ensimmäisessä kuvassa mallit ovat aika lähellä ovea ja heistä muodostuu varjo oveen. Siirsimme mallit toiseen kuvaan kauemmas ovesta. Samalla käänsimme heidät toisinpäin. Nyt alla olevassa kuvassa toteutuu klassinen mies- ja naisvalo. Lisäksi lisäsin täytevaloon lämmittävää CTO-värikalvoa, jotta mallien kasvot olisivat kauniin lämpimän sävyiset.

Punaisessa huoneessa dramaattisempaa tunnelmaa. Lopullisesta demokuvasta ei tullut kovinkaan julkaisukelpoista, mutta alla olevassa kuvassa näkyy kuitenkin suunnittelemamme sommittelu. Halusin tässä deomssa havainnollistaa sitä, kuinka miljöön syvyysvaikutelma lisääntyy, kun mallit asetellaan eri puolille kuvaa. Tässä tapauksessa Jaakko oli pääkohteena kuvan etualalla ja Heidi taustalla. Tein tämän valinnan siksi, että Jaakolla oli kuvan tyyliin sopivasti tumma puku ja se toi kuvaan lisää arvokkuutta.

Kiitos malleina olleille Heidille ja Jaakolle. Kiitos kaikille kurssilaisille. Oli taas hauskaa käydä Oulussa!

Toimintakuvat: Teemu Harjumaa (ensimmäinen kuva), Markku Rintala (kuvasarjat) ja Merja Ruotsalainen (punainen huone).

Inspiraationa:

http://www.jerryghionisphotography.com

http://www.gordonmcgowan.co.uk/

http://enticingthelight.com/2011/05/05/american-photo-2011-top-10-wedding-photographers/