Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin
Opiskele valokuvausta etänä.
Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin (6 op)
Koulutuksen järjestäjä: Lapin kesäyliopisto
Opi ottamaan parempia valokuvia omaan, asiakkaidesi tai yrityksesi käyttöön. Jos haluat oppia lisää mm. tarinankerronnasta, sommittelusta, mallien ohjaamisesta ja valosta, on tämä kurssi sinulle. Koulutuksessa käydään läpi käytännönläheisesti henkilökuvausta, esine- ja symbolikuvitusta sekä kuvakokonaisuuden rakentamista. Koulutus kestää n. 6kk. Etäopetuksen, tehtävien, kuvapalautteen, kouluttajan tuen ja vertaisryhmän avulla sinulla on mahdollisuus kehittyä paremmaksi kuvaajaksi.
Ajankohta: 11.1.-7.6.2023, Etätoteutus
Toteutustapa:
- etäopetusta arkipäivisin 6 x 3 h (klo 9-12)
- etäkuvapalaute 6 x 3 h (klo 18-21)
- etätehtäviä opetuskertojen välissä
- Osallistumismaksu: 750 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksu 100 €. Varausmaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että koulutus peruuntuu. Koulutus laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä toteutumisen varmistuttua. Kurssimaksu sisältää kouluttajan tuen koko kurssin ajan.
- Paikka: Linkki koulutukseen osallistumiseen lähetetään ennen aloitusta.
- Ilmoittautuminen: 18.12.2022 mennessä Lapin kesäyliopistoon.
1. Jakso: Henkilökuvaus 1 (1op)
11.1. Opetuskerta klo 9 – 12
18.1. kuvapalaute klo 18 – 21
2. Jakso: Henkilökuvaus 2 (1op)
8.2. Opetuskerta klo 9 – 12
15.2. kuvapalaute klo 18 – 21
3. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 1 (1op)
15.3. Opetuskerta klo 9 – 12
22.3. kuvapalaute klo 18 – 21
4. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 2 (1op)
19.4. Opetuskerta klo 9 – 12
26.4. kuvapalaute klo 18 – 21
5. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 1 (1op)
10.5. Opetusrta klo 9 – 12
17.5. kuvapalaute klo 18 – 21
6. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 2 (1op)
31.5. Opetusrta klo 9 – 12
7.6. kuvapalaute klo 18 – 21
Koulutuksen tavoite:
- on, että osallistuja oppii ottamaan monipuolisia kuvia ja tekemään lyhyitä videoita omaan käyttöön tai organisaation tai yrityksen käyttöön.
- on havainnollistaa työskentelyprosessi, jota noudattamalla kuvaaminen on vaivattomampaa osana muuta työtä.
Kenelle
- työnsä ohella kuvaavat, jotka haluavat kehittää osaamistaan
- työssään kuvaavat toimittajat, viestintä- ja markkinointialan henkilöt
- henkilöt, jotka käyttävät työssään valokuvaa, mm. museoalan ihmiset, media-alan assistentit, kuvatoimittajat, graafiset suunnittelijat jne.
- henkilöt, jotka haluavat kehittää valokuvausosaamistaan tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti
Opetuskerrat toteutetaan etäopetuksena. Ne koostuvat kouluttajan vetämistä käytännönläheisistä kuvausdemonstraatioista, joissa havainnollistetaan kurssikerran sisältöä. Lisäksi niihin liittyy teoriaosuuksia, jotka tulevat demojen lomassa. Osa opetuskertojen ajasta käytetään myös etätehtävien palautteeseen.
Koulutuksen sisältö on rakennettu siten, että kaikki demonstraatiot tehdään ns. miljööolosuhteissa, mikä tarkoittaa normaalia huonetilaa. Koulutukseen ei sisälly studiotyöskentelyä.
Kaikki opetuskerrat säilyvät tallenteina koko kurssin ajan, joten voit tarvittaessa katsoa ne silloin kun sinulle sopii. Lisäksi voit kerrata helposti kunkin opetuskerran sisältöä.
Etätehtävät: kouluttaja antaa jokaisen opetuskerran päätteeksi tehtävän, joka on muokattavissa yrityksesi tai organisaatiosi tarpeisiin. Näin voit tehdä kaikki tehtävät siten, että saat niistä kertyvän materiaalin heti käyttöösi.
Kuvapalautteet pidetään opetuskertojen välissä etäyhteydellä. Palautekeskustelussa on mukana koko ryhmä ja kouluttaja käy läpi jokaisen tehtävän. Lisäksi niissä keskustellaan asioista, jotka ovat tulleet vastaan, kun osallistujat ovat tehneet tehtäviä. Palautekeskustelut ovat merkittävä osa oppimisprosessia, koska niissä näkee muiden osallistujien tehtävät ja kuulee palautteet niistä. Palautekeskustelut pidetään arki-iltaisin.
Kalustosta: Kurssijaksoilla lähdetään aina valokuvan ja liikkuvan kuvan sisällöstä. Tästä syystä voit osallistua kurssille joko käyttämällä järjestelmäkameraa tai puhelinta. Kouluttaja huomioi molempia laitteita käyttävät opetusjaksoilla. Kurssiin ei kuulu järjestelmäkameran käytön perusteita, eikä puhelimen käyttökoulutusta. Oletus on, että osallistuja hallitsee teknisesti käytössään olevan laitteiston.
Kuvauskalusto: Kurssilla voi olla joko järjestelmäkamera tai monipuoliseen kuvaamiseen soveltuva puhelin. Lisäksi on hyvä olla jalusta.
Äänityskalusto: Osallistujalla on hyvä olla käytössään ainakin yksi erillinen mikrofoni.
Kuvankäsittely- ja editointiohjelmat: Kuvankäsittelyyn sopivat esim. esim. Photoshop, Lightroom. Puhelimella voit käsitellä kuvasi esim. Snapseedilla. Koulutukseen ei kuulu laaja-alaista sovellusten opetusta. Siinä käydään läpi työnkulullisesti ja esimerkinomaisesti yksi toimintatapa.Oletus on, että osallistuja hallitsee käytössään olevat sovellukset.
Valaisukalusto: Kurssilla käytetään lisävalonlähteitä ja erilaisia valonmuokkaajia. Kouluttaja esittelee erilaisia välineitä kurssin aikana. Osa niistä on itse rakennettavissa ja osa on tehdasvalmisteisia.
Kurssilla on myös iloa omista lisävalonlähteistä, mutta ei välttämättä kannata hankkia jotain juuri ennen kurssia. Kurssin aikana voi tulla oivalluksia siitä, mitä kannattaa itselleen hankkia. Kouluttaja antaa mielellään vinkkejä kalustohankinnoissa koulutuksen aikana tai tarvittaessa ennen sitä. Kysy rohkeasti.
Koulutuksessa käytetään etupäässä ns. jatkuvia lisävalonlähteitä, koska ne soveltuvat valo- ja videokuvauskäyttöön. Soveltuvin osin käytetään myös mm. käsisalamia.
HENKILÖKUVAUS 1 ja 2
Koulutus alkaa henkilökuvauksen osuudella, ja siihen tutustutaan kuvituskuvan viitekehyksestä. Osioissa 1 ja 2 käydään läpi henkilökuvaan liittyviä asioita, kuten: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot).
Edelleen 1 ja 2 osioissa käydään läpi mallien ohjaamista ja kuvan sommittelua. Lisäksi havainnollistetaan se, miten hyödynnetään taustaa kerronnallisena elementtinä tai mitä kannattaa huomioida, kun haluaa tehdä pelkistetyn kuvan.
Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn. Kuvitusvalokuvien lisäksi käydään läpi ns. ”puhuvan pään” tallennus, äänitys ja editointi yhdellä laitteella. Tähän osioon liittyy myös käsikirjoittamisen perusteet.
Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan erilaisissa olosuhteissa parempia henkilökuvia, joissa ihminen on pääkohteena tai hän on tekemässä jotain. Lisäksi tavoitteena on, että osallistuja pystyy tuottamaan lyhyen ”puhuva pää”-videon.
ESINE- JA SYMBOLIKUVAUS 1 ja 2
Koulutus jatkuu esine- ja symbolikuvituksen osuudella, ja niihin tutustutaan dokumentaarisen ja kuvituskuvan viitekehyksestä. Osioissa 3 ja 4 käydään läpi, mitä kannattaa huomioida, kun kuvaa eri materiaalia olevia esineitä. Lisäksi havainnollistetaan, kuinka kuvittaa erilaisia aiheita ilman henkilöitä, tai siten, että ihmiset ovat kuvan taustalla.
Näissä osioissa perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot). Lisäksi edetään sommittelussa ja kuvan visualisointikeinoissa. Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn.
Kuvitusvalokuvien lisäksi käydään läpi, kuinka tallennetaan, äänitetään ja editoidaan video, jossa havainnollistetaan esim. työvaiheita, tai -prosessia siten, että itse tekeminen on pääosassa. Tähän osioon liittyy myös käsikirjoittamisen perusteet.
Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan eri olosuhteissa parempia esine- ja symbolikuvia. Lisäksi tavoitteena on, että osallistuja pystyy tuottamaan lyhyen videon, joka havainnollistaa työvaiheita tai -prosessia.
YKSITTÄISISTÄ KUVISTA KOKONAISUUDEKSI 1 ja 2
Koulutuksen viimeisessä osiossa kootaan yhteen aiempien kokonaisuuksien sisältö ja lisätään siihen tapahtumakuvauksen perusteet. Näistä kaikista harjoitelluista osista kootaan yhtenäinen kuvakokonaisuus. Osallistuja voi käyttää materiaalia myös perustana videokäsikirjoitukselle.
Työskentelyn perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä. Lisäksi huomioidaan sommittelu ja kuvan visualisointikeinojen merkitys tarinan kerronnassa. Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset.
Tavoitteena on, että viimeisen osion jälkeen osallistuja voi hyödyntää aiemmin opetettuja asioita nopeampitempoisessa tapahtumakuvauksessa. Lisäksi hän voi kuvata yhtenäisen kuvakokonaisuuden, joka on visuaalisesti vaihteleva ja aihettaan monipuolisesti esittelevä.
Edelleen hän voi käyttää oppimaansa lyhyen videon käsikirjoittamiseen, joka koostuu esim. puhuvasta päästä, ihmisestä tekemässä jotain siten, että tekijä on pääroolissa ja siten, että itse tekeminen on tärkeintä sekä kuvituskuvamaisesta tunnelmoinnista.
Puumala-lehden kuvituskuvia
Kuvituskuvia
Kaikki kuvat on kuvattu kesän 2022 aikana Puumala-lehden juttuihin. Artikkelit voit käydä katsomassa tältä sivulta.
Saaristoryhmä ja Saimaan Sydän -hanke: Norpan aika
Saaristoryhmä on puumalalainen harrastajateatteri. Se tuottaa yhteistyössä teatterialan ammattilaisista koostuvan työryhmän kanssa kolmena kesänä Saimaata, sen olioita ja ilmiöitä käsitteleviä teatteriesityksiä. Saimaan Sydän -hanke alkoi kesällä 2021 esityksellä Soutajat.
Olin tekemässä juttua, kun ryhmä harjoitteli Norpan aika -esitystä ensimmäistä kertaa todellisissa olosuhteissa viikkoa ennen ensi-iltaa.
Hayride Jamboree, Pistohiekka
Heinähattu -tapahtuma järjestettiin toista kertaa Pistohiekan toisen maailmansodan aikaisella hiekkapohjaisella lentokentällä. Hayride -osuudessa ajettiin näytösajoja historiallisilla ajoneuvoilla, cruisailtiin, ja Jamboree olivat iltabileet, joissa julkistettiin mm. Flag Girl -kisan voittaja.
Kesäpäivänseisausta juhlistettiin Valon juhlassa
Tapahtuman järjestivät Pienniemen Taiga-tilalla Spirit Guide Saimaan Tiina Leinonen ja Sydäntilan Anja Suoninen. Valon juhlassa osallistujat pääsivät muun muassa keräämään villiyrttejä, melomaan ja rentoutumaan. Spirit Guide Saimaa ja Sydäntila pilotoivat yhdessä samalla tapahtumaideaa.
Puuveneen Vuoksi
Vuosittainen järjestettävä Puuveneen Vuoksi -tapahtuma oli tänä kesänä Puumalan Sahanlahdessa. Se alkoi eskaaderilla, jossa lähes kaksikymmentä puuvenettä ajoi Puumalansalmen läpi yhdessä muodostelmassa. Tapahtuma on Vuoksen vesistöalueen puuveneilijöiden jokavuotinen ja ainoa tapahtuma, ja se järjestetään aina eri satamassa.
Golf-Arit Competition ja Puumalan mestaruuskilpailut
Golf Arit Competition & Puumalan mestaruus -golfkilpailu järjestettiin elokuussa neljättä kertaa, ja se pelattiin pistebogeypelinä. Golf-Areja kentällä edustivat Ari Martikainen, Ari Knutars ja Ari Taralainen. Ari Kainulainen ajoi taksia samaan aikaan muualla. Naisten sarjan voitti Maija Ahvenainen ja miesten kilpailun Jukka Summanen, joka vei nimiinsä myös nelosväylällä käydyn lähimmäs lippua -taistelun. Chippikisan voiton vei Heikki Virta.
Lasten eräleirillä
Kaikkiaan 22 lasta ja nuorta istuu laavulla ja odottaa riistapolulle pääsyä. He ovat tulleet Puumalan Erämiehet ry:n järjestämälle eräleirille viikonlopuksi Rokansaloon. Tilaisuus on alkanut perjantaina, ja silloin ohjelmassa oli muun muassa kalastusta. Nyt on alkamassa riistapolku. Se tarkoittaa sitä, että leirin vetäjät ovat vieneet metsään pahvisia ja muovisia eläinhahmoja. Sitten on kaikkien odottama värikuulasota.
Norppaturvalliset pyydykset
Lähiruokaa Saimaalta norppaturvallisilla pyydyksillä -tapahtuma järjestettiin satamassa kesällä Puumalan satamassa. Näyttelijä Kari “Hissu” Hietalahti ja Juha ”Norppa” Taskinen esittelivät pyydyksiä ja kertoivat lisäksi, että nyt on saatavilla teko-ohje NoTu-rysään. He esittelivät myös Saimaa-katiskaa, joita osallistujat saivat rakentaa itselleen. Päivän aikana tehtiin yli kymmenen katiskaa ja kuuden pyydyksen tarvikkeet lähtivät kalastajien mukaan.
Henkilökuvia
Puumala-lehden artikkelit




























Kokosin ajatukseni ja tunnelmani kesästä artikkeliksi, ja sen otsikko tiivistää oleellisen. Tällä tekstillä päätin työni Puumalassa ja kiitin kaikkia lukijoita.

-Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä
Haluatko oppia lisää henkilökuvan valaisusta, valokuvailmaisusta ja sommittelusta?
Tämä kirja sopii kaikille henkilökuvauksesta kiinnostuneille jo perusteet osaavasta harrastajasta aina ammattilaiseen asti. Kirja keskittyy erilaisiin valaistutapoihin studiossa sekä erilaisissa miljööolosuhteissa kuvaamiseen. Lisäksi mukana on myös paljon arvokasta tietoa henkilökuvien sommittelusta ja mallin ohjaamisesta.
Ensimmäistä kertaa henkilövalaisun perusteet studiossa ja miljöössä on koottuna yksien kansien väliin. Valo ja valaisu esittelee henkilövalaisua yli kahdenkymmenen käytännön esimerkin pohjalta. Osa ratkaisuista on yksinkertaisia ja osa haastavampia, joten kirja mahdollistaa valaisun harjoittelun aina perusteista kohti vaativimpia sovelluksia.
Vaikka useimmissa esimerkeissä on käytetty studiosalamoita, ei kirjan oppien hyödyntäminen vaadi kallista ammattikalustoa, vaan useimmat valaisuratkaisut voi tehdä myös edullisemmilla välineillä. Olennaista on valon ja valaisun ymmärtäminen, teki toteutuksen millä välineillä tahansa. Arvokkaan tasovalon voi mm. korvata ikkunasta tulevalla valolla – kuten studiokuvausluvun viimeisessä esimerkissä osoitetaan. Miljöökuvauksessa kyse on vielä enemmän oivaltavasta soveltamisesta – kahta samanlaista tilannetta ei ole.
Kirjassa käsiteltäviä aiheita:
- Henkilövalaisun perusteet (45-45-45 –sääntö)
- Erilaisia valonluonteita: mm. pehmeä, kova, värillinen ja läikikäs valo
- Valaisutyylejä: mm. profiilivalaisu, valokoristelu, perhosvalo, pihtivalo
- High key ja low key
- Erilaisten valonmuokkaajien käyttö: mm. cookiet, hunajakennot, sateenvarjot, heijastimet, varjostimet ja diffuusorit
- Väri ja värilämpötila: CTO-suotimet ja muut ratkaisut värin muuntamiseen
- Erilaisia miljööolosuhteita: mm. varjoton valo, puolipilvinen päivä, kirkas auringonvalo, sininen hetki, ikkunan valo ja sekavalo
- Erilaisia sommittelu- ja valokuvailmaisukeinoja henkilökuvaukseen
- Vinkkejä mallin ohjaukseen kuvaustilanteessa
Kustantaja: Docendo (2012)
Sivumäärä: 215
Loppuunmyyty
Arvosteluja:
http://matinmietteita.blogspot.fi/2012_11_01_archive.html
http://timosuvanto.blogspot.fi/2012/11/ympyra-sulkeutuu.html
http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/valo-ja-valaisu-henkilokuvaus-studiossa-ja-miljoossa/
http://valokuvaamoklik.fi/2012/11/valo-ja-valaisu-kirja-ilmestynyt/
Omia fiiliksiä matkan varrelta blogissa:
Uunituore kirja käsissä – miltä nyt tuntuu?
Valo ja valaisu – ensimmäinen taittoversio veti hiljaiseksi

-POSE – Mallin ohjaaminen ja asento henkilökuvauksessa
Haluatko oppia entistä paremmaksi mallin ohjaajaksi? Ja asetella mallisi kuvaustilanteessa siten, että kuvaan suunniteltu viesti välittyy selvemmin kuvan katsojalle?
Valokuvalla on viesti. Kuvaaja suunnittelee kuvan viestin ennen kuvausta, ja tähän suunnitelmaan perustuu työskentely kuvaustilanteessa. Suunnittelussa huomioidaan mm. kuvauspaikka ja -aika, valaisu, rekvisiitta jne. Henkilökuvauksessa mallin asento ja ilme ovat lisäksi niitä tekijöitä, jotka selventävät kuvan viestiä. Mallin ohjaaminen kuvaustilanteessa on puolestaan osa valokuvaajan ammattitaitoa. Sen avulla luodaan perusta kuvaajan ja mallin väliselle vuorovaikutukselle kuvaustilanteessa. Lisäksi sen avulla mallin asento ja ilme on mahdollista saada lopulliseen kuvaan etukäteen suunnitellun viestin mukaisiksi.
Tämä kirja opastaa, kuinka ohjaat malliasi viestiä selkeyttäviin, aikaa kestäviin ja valokuvauksellisiin asentoihin, kun kuvaat ihmisiä. Kirjassa käydään läpi erilaisia henkilökuvauksia: mm. lapsikuvaus, valmistujaiskuva, hääparin kuvaaminen, perheen tai suvun kuvaaminen sekä glamourkuvaus. Mallien asentojen lisäksi kirjassa annetaan konkreettisia vinkkejä mallien ohjaamiseen kuvaustilanteessa.
Sivumäärä: 141
Kustantaja: Docendo (2015)
Uusintapainos 2021:
Tilattavissa mm. Docendon verkkokaupasta.
Arvosteluja:
Matin mietteitä
Timon poikkitieteellinen palsta
Omia fiiliksiä matkan varrelta blogissa:
POSE. Done. Mikä matka.

-Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä

” Tässä on nyt kunnianhimoisen henkilövalaisijan aapinen, katekismus ja sanakirja. Kaikki tärkeä valaisutieto yksissä kansissa.”
–Matti J. Kaleva, valokuvakouluttaja, SVLM, EMP, KteO
Haluatko oppia lisää henkilökuvan valaisusta, tarinankerronnasta ja sommittelusta?
Kirjan ensimmäinen osa käsittelee valokuvauksellista henkilövalaisua. Toinen esittelee valaisusovelluksia studiossa ja kolmannessa perehdytään lisävalaisun käyttöön miljöössä. Näin voit aloittaa perusteista ja edetä kohti vaativampia sovelluksia. Kirjan oppien hyödyntäminen ei vaadi kalliin ammattikaluston hankintaa, vaan voit toteuttaa useimmat valaisut edullisilla välineillä. Kirja sopii kaikille henkilökuvauksesta kiinnostuneille, jo perusteet osaavasta ammattilaiseen asti. Sen avulla voit kehittyä valokuvaajana ja visuaalisena tarinan kertojana.
Kirjan aiheita:
- Henkilökuvan tarinankerronta, sommittelu ja muut visualisointikeinot
- Valokuvauksellisen henkilövalaisun lähtökohdat (45/45/45-periaate)
- Pehmeän, kovan, värillisen ja läikikkään valokerronnan periaatteet
- Useita valaisusovelluksia studiossa: mm. valokoristelu, high key, low key, perhosvalo ja valkean taustan käyttö
- Valonmuokkaajien käyttö: mm. sateenvarjot, heijastimet, valonrajoittimet, hunajakennot, ladonovet, gobot ja fokusoivat spotit
- Lisävalaisu miljöö eri vallitsevissa valoissa: mm. suora auringonvalo, varjoton valo, sekavalo, sininen hetki ja auringonlasku
- Kuvan rakentaminen osista: komposiittikuvan valaisu
- Led-valaisimet valokuvauksessa
Kirja on laajennettu ja uudistettu laitos aiemmasta Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä -kirjasta.
Sivumäärä: 287
Kustantaja: Docendo (2021)
Projektit
Projektit
POCS – Photography Online Course for Scientists
POCS on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi. Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki kuvista oman työn esittelyä varten.
- 29 opetusvideota, jotka on jaettu loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi (1-4 Moduulia).
- 19 kuvaustehtävää, jotka voi soveltaa omaan tutkimustyöhön.
- 12 monivalintatehtävää, joiden avulla voi tarkistaa, mitä muistaa opetusvideoista.
- ”Takeaways” opetusvideoiden osana kokoavat kunkin videon kolme tärkeintä asiaa listaksi.
- Itsearviointilomakkeen, joka auttaa itsenäisen opiskelusi etenemisen arvioinnissa.
FOTARIT – Kuvaa parempia kuvia puhelimella
Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.
Fotareissa neljä nuorta opiskelee valokuvausta yhdessä valokuvauksen ammattilaisen Tiina Puputin kanssa. Ohjelma koostuu kymmenestä jaksosta. Jokaisessa jaksossa on eri aihe ja ne kuvataan eri paikoissa, jotka ovat aina yllätys nuorille. Ohjelma on suunnattu 9-13 vuotiaille.
Kesätoimittajana ja -kuvaajana Puumala-lehdessä
“Kesäksi Saimaan rannalle ja hienojen pyöräreittien varrelle. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun näin Puumala-lehden työnhakuilmoituksen. Samaan aikaan ymmärsin, että kesätyöpaikka on minulle mahdollisuus tutkia valokuvausta ja tekstin tuottamista uudesta näkökulmasta.”
Henkilökuvia



2.sija lapsikuvasarjassa, Suomen Valokuvaajain Liitto ry:n Vuosikilpailu (2004)








3. sija muotokuvasarjassa, Suomen Valokuvaajain Liitto ry:n Vuosikilpailu (2007)

2. palkinto, Éte des Portraits, Borbon-Lancy, Ranska (2006)



















