Pari viikkoa sitten olin vaihteeksi Oulussa vetämässä Rytmiä ryhmiin -kurssia Studio Kuutiolla. Tällä kertaa meillä oli studiokuvauksen kurssi ja erityisteemamme oli ryhmien kuvaaminen. Yksi kurssilaisista oli hankkinut lähes kaikki mallimme, koska “tällaisia ryhmiä haluan oppia kuvaamaan”. Hyvä ja aktiivinen toimintatapa. Kiitos Riikka Holapalle 🙂

Ensimmäinen ryhmämme oli Raahen matkailuoppaat. Nämä oppaat eivät olekaan ihan tavallisia oppaita, vaan he pukeutuvat vanhanaikaisiin vaatteisiin ja esittelevät historiallista kaupunkiaan vieraille vanhan ajan hengessä. Täytyy myöntää, että käsitykseni Raahesta laajeni paljon –sehän on historiallinen vanha kaupunki. Minulle se oli aiemmin vain jäähalli ja ottelut Teräskiekkoa vastaan 80-luvulla 🙂 Ajattelinkin tehdä sinne tulevana kesänä kesäretken ja osallistua kaupunkikierrokselle.

Teimme matkaoppaiden kuvasta klassisen ja aikaa kestävän sekä valaisultaan että asettelultaan. Tämä sopi mielestämme kuvaan ja se oli muutenkin hyvä aloitus kurssille: muistuteltiin mieleen valaisun perusteita. Käytimme lisärekvisiittana mm. kahta koiraa, jotka ovat Raahen tunnusmerkkejä. Niihin liittyy mielenkiintoinen tarina. Kaksi koiraa ovat aina yhdessä. Ne laitetaan ikkunaan ja niiden suunta kertoo, onko talon isäntä merillä vai kotona. Ja nyt kuvastakin tunnistaa, että kyseessä ovat Raahen oppaat.

Ryhmäsommittelun ja valaisun yksityiskohtien havainnollistamista. (kuvat: Markku Rintala)

Matkaoppaiden jälkeen studion valtasivat 13-vuotiaat street dancen taitajat – CST Xnationin tanssiryhmä valmentajansa Annamari Kessin johdolla. Tunnelma muuttui ja yhtäkkiä, kun studio oli täynnä ääniä ja elämää. Tämä porukan kanssa tutkimme ensin valkealla taustalla kuvaamista siten, että kuvattavilla on mahdollisuus liikkua vapaasti. Ja sitten loppu menikin fiilistelyksi, mutta uskonpa sen olleen hyvä juttu tälle porukalle.

CST Xnation on ollut yhdessä viisi vuotta ja työskennellyt koko sen ajan saman valmentajan kanssa. He osallistuivat seuraavana päivänä Arktiset Askeleet -tanssikilpailuun ja valmistautuivat samalla myöhemmin keväällä oleviin SM-kisoihin. Kuvattava oleminen porukalla näytti toimivan tiimihengen luojana ja tiivistäjänä. Porukalla oli hauskaa. Tuli ihan omat joukkueajat mieleen 🙂

 

Sunnuntaina aamuna saimme studiolle Lampisen nelihenkisen perheen. Koska useimmilla kurssilaisilla ei välttämättä ole käytössään suurta määrää valaisukalustoa teimme valaisun tällä kerralla yksinkertaisesti ja käytimme vain kahta valonlähdettä. Saman valaisun voi tehdä esim. ikkunanvalolla. Maailmankuulun valokuvaajan Irving Pennin kuvat pyörivät mielessäni tässä demossa.

Koska edellisenä päivänä olimme tehneet hyvin muodollisen asettelun matkaoppaille oli tavoitteemme tässä demossa tehdä hieman vapaamuotoisempi asettelu. Tämän takia laitoimme Timon, Katin, Kertun ja Kaarlon lattialle istumaan. Olimme pyytäneet äiti-Katjaa ottamaan mukaansa kassin erilaisia vaatteita ja sieltä valitsimme kaikille rennot, vaaleat neuleet. Koska Kertulle ei ollut neuletta, Marimekon söpö mekko toimi kokonaisuudessa kivasti. Lisäksi kaikilta otettiin sukat pois ja käärittiin hieman lahkeita. Tässäkin demossa oli nostalgiaa –itselläni on pienenä ollut samanlainen mekko.

Kerttu ja Kaarlo olivat demovaiheen loistavasti – Kerttu äitinsä sylissä ja Kaarlo isänsä. Ja sommitelmamme oli oikein tasapainoinen 🙂 Sitten kun olimme siinä vaiheessa, että voitiin ottaa kuva, Kaarlo halusikin äitinsä syliin. No, kurssilaiset saivat varmasti työpajan aikana onnistuneempia kuvia koko perheestä 🙂 Ja varmasti tuttu tilanne kaikille lapsia kuvanneille.

Koska ajatuksissani olivat Pennin kuvat, lisäsin kuvankäsittelyssä taustalle “epämääräisyyttä”. Taustakartonki oli niin tasainen ja tylsä, joten siksi aiemmin ottamani abstraktikuva pääsi elävöittämään sitä.

Viimeinen ryhmämme kurssilla oli Patty Joe’s Fireflies -yhtye. Bändiin kuului kaikkiaan viisi jäsentä ja tiesimme heidän tuovan mukanaan kaikki soittovermeet. Ryhmästä muodostui niin suuri, että studiotila alkoi käydä ahtaaksi. Tämän takia päätimmekin kuvata jokaisen erikseen. Bändin laulaja Martti oli kuvattana demossa ja sitten kurssilaiset jatkoivat kuvaamalla yhtyeen muut jäsenet. Kurssilaiset halusivat tässä demossa testata sekä savukonetta että värivaloja. Lisäksi tutkimme henkilön ja esineen kuvaamista samassa kuvassa.

Tämä ei ole kuvausdemo 🙂 (kuva: Markku Rintala)

Päävalon rajaamisen havainnollistamista. (kuva: Markku Rintala)

Minusta kurssi oli onnistunut. Olin ihan fiiliksissä kaikista erilaisista ryhmistä, joita pääsimme kuvaamaan. Viikonlopun aikana tuli niin paljon asioita, jotka liittyvät ryhmien kuvaamiseen. Ja se nostalgia – vanhat peliajat ja lapsuuden aikainen mekko. Mulla on ollut se ylläni jossain kerhokuvassa, mutta kuvan täytyy olla Kuopiossa, kun en sitä löytänyt. Olisin senkin tähän laittanut 🙂

Kiitos taas kaikille – Studio Kuutiolle, Kimmolle, Markulle, Tainalle ja Kerkolle. Erityiskiitos Riikalle mallien järjestämisestä ja Markulle toimintakuvien ottamisesta. Ja kaikille malleille tietenkin.