Vietin tänään päivän Pohjanmaalla Kälviällä valokuvausta opiskelevan porukan kanssa. Aiheenamme oli kuvapalautteen lisäksi selvitellä omia erityisominaisuuksia, jotka ovat uniikkeja ja jotka erottavat meidät jokaisen kaikista muista. Annoin edellisenä iltana tehtäväksi kaikille miettiä vähintään viisi kokonaista lausetta, joissa jokainen määrittelee omat myönteiset erityispiirteensä. Tehtävä oli tarkoitus tehdä porukalla, muita kurssikavereita apuna käyttäen ja tähän perjantai-illan vapaa-ilta sopi mitä parhaiten.

Aamulla aloitimme päivän kirjoittamalla tajunnanvirtaa aiheesta “Minä valokuvaajana…”, mitä ei luettu ääneen, vaan se jäi jokaiselle ikiomaksi muistilapuksi sen päivän ajatuksista. Tämän jälkeen jokainen tuli vuorollaan kaikkien eteen esittelemään omat lauseensa, joissa oli kuvannut omat erityispiirteensä. Hienoja, oivaltavia ja kuvaavia lauseita. Niistä pohdinnoista on jokaisen hyvä jatkaa perusteellista suunnittelua oman valokuvaajan uran edistämiseksi.

Jäin päivän jälkeen miettimään sitä, kuinka usein muistamme tai edes yritämme pysähtyä miettimään, mitä teemme, mitä haluamme tehdä ja teemmekö niitä asioita, joita haluamme tehdä? Tunnistammeko ja muistammeko omat erityispiirteemme, jotka ovat vahvuutemme niin valokuvaajina kuin ihmisinäkin. Hyvä esimerkki tästä oli se, että moni sanoi tänään, että “muuthan nämä keksivät..” On myös helppo kirjoittaa lause kolmanteen personaan, jättää passiivilauseeksi tai aloittaa sanomalla: “näistä nyt tuli tällaisia…” Näin vähentää jo itse sanojensa arvoa ja samalla omien erityispiirteidensä arvoa. Sisäinen kriitikkomme hyökkää kimppuumme jo ennenkuin olemme edes avanneet suumme. Tästäkin huolimatta jokainen nousi tänään “stagelle” kaikkien eteen, luki lauseensa ja seisoi sanojensa takana.

Mikä on Sinun erityispiirteesi? Mikä on vahvuutesi, joka tekee Sinusta ainutlaatuisen?
Minun on tällä hetkellä se, että olen oppinut hyväksymään VR:n junien myöhästelyn ja nautin matkanteosta, hyvistä eväistä ja kiireettömästä puuhailusta.

Kiitos taas tästä päivästä. Tämä oli hyvä päivä. Pakkasta Kälviällä oli aamulla -30°, iltapäivällä enää -22°.


Kuvat: Matti Knuutila