Feed   LinkedIn   Twitter   EN

www_Pose_Puputti
POSE – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa (Docendo, 2015)

Kuvalla on viesti. Valokuvaaja suunnittelee kuvansa etukäteen, ja tähän suunnitelmaan perustuvat kuvaustilanteessa tehdyt valinnat. Henkilökuvauksessa mallin asento on yksi tärkeimmistä valinnoista. Ei ole samantekevää, miten mallin vartalo tai esimerkiksi kädet asetellaan. Mallin ohjaamisella saavutetaan kuvauksellisempi ja viestinnällisesti kertovampi asento, ja ennen kaikkea sillä luodaan tunnelma kuvaustilanteessa. Kuvaajan ja mallin välinen luottamuksellinen vuorovaikutus on laadukkaan kuvan perusta.

Haluatko oppia entistä paremmaksi mallin ohjaajaksi ja asettelijaksi?

POSE on valokuvaajan käsikirja mallin ohjaamisesta ja asennoista. Se opastaa käytännön esimerkein klassisiin valokuvauksellisiin asentoihin henkilökuvauksessa. Kirjassa käydään läpi erilaisia henkilökuvaustilanteita: mm. lapsikuvaus, valmistujaiskuva, hääparin ja morsiamen kuvaaminen, perheen tai suvun kuvaaminen sekä glamourkuvaus. Esimerkkikuvat on toteutettu eri kuvarajauksilla mm. kokovartalo-, puolivartalo-, rinta- ja kasvokuvina. Jokaisen esimerkkikuvan yhteydessä on kaavio ja tekstiosa, jossa on kerrottu kuvan tärkeimmät huomiokohdat.

Kirjassa käsiteltäviä aiheita: mallin asettelun perusteet, mallin ohjaaminen kuvaustilanteessa, eri ruumiinosien asettelu: pää, vartalo, kädet, ranteet, kyynärpäät, vyötärö, lantio, jalat, nilkat, varpaat jne., yhden, kahden ja useamman henkilön asennot samassa kuvassa, erilaiset kuvarajaukset ja mallin asento, symboliikka ja rekvisiitta, valaisukaaviot osassa esimerkkikuvia.

Tilattavissa mm. Docendon verkkokirjakaupasta.

Arvosteluja:
Matin mietteitä
Timon poikkitieteellinen palsta

Tiinan fiiliksiä kirjan valmistumisen jälkeen.

 

Valo ja valaisu, Tiina Puputti, Docendo
Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä (Docendo, 2012)

Valo ja valaisu –kirja käsittelee henkilökuvausta studiossa ja miljöössä. Erilaisten valaisutyylien ja erilaisissa miljööolosuhteissa kuvaamisen lisäksi kirjassa esitellään myös mallin ohjaukseen, sommitteluun, rajaukseen, kuvakerrontaan ja kuvaustilanteessa toimimiseen liittyviä vinkkejä. Se on suurelta osin ”casemaisesti” valaisutapoja esittelevä kirja, joka toimii oppaana valokuvaustaitojen kehittämisessä (Docendo, 2012)

Tilattavissa mm. Docendon verkkokirjakaupasta.

Arvosteluja:
http://matinmietteita.blogspot.fi/2012_11_01_archive.html
http://timosuvanto.blogspot.fi/2012/11/ympyra-sulkeutuu.html
http://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/valo-ja-valaisu-henkilokuvaus-studiossa-ja-miljoossa/
http://valokuvaamoklik.fi/2012/11/valo-ja-valaisu-kirja-ilmestynyt/

Tiinan fiiliksiä kirjoitusmatkan varrelta:
http://www.tiinapuputti.com/2012/11/uunituote-kirja-kasissa-%E2%80%93-milta-nyt-tuntuu/
http://www.tiinapuputti.com/2012/06/valo-ja-valaisu-ensimmainen-taittoversio-veti-hiljaiseksi/

Etsimessä: Valaisu, Tiina Puputti, Docendo
Etsimessä: Valaisu (Docendo, 2012)

Tekijät: Robin Reid, Fil Hunter
Käännös: Tiina Puputti

Onnistuneeseen valaisuun ei välttämättä vaadita kallista laitteistoa ja vuosien kokemusta. Tämä kirja ohjaa tyylikkäisiin valaisuratkaisuihin ja esittelee lukuisia niksejä, joilla vaikuttava valaistus saadaan aikaan pienellä budjetilla. Luonnonvaloa voidaan muokata erilaisilla heijastimilla, ja kun tarvitaan lisävaloa, tulee monesti toimeen yhdelläkin salamalla. Toinen erillinen salama laajentaa toki valaisumahdollisuuksia, mutta salamoiden määrää tärkeämpää on opetella  heijastamaan valoa ja muokkaamaan sitä. Harrastajalle suunnattuja, kohtuuhintaisia välineratkaisuitakin on, mutta tässä kirjassa heijastimet ja muut valonmuokkaajat opetellaan tekemään itse.

Kirjassa käsiteltyjä aiheita:

– erilaisten heijastinten ja peilien valmistaminen ja käyttö
– kameran yhdysrakenteisen salaman ja yhden käsisalaman monipuolinen käyttö
– gridit, snootit ja muut valonmuokkaajat
– tasovalot
– värilämpötilan ja värin muuttaminen suotimilla
– luonnonvalo ja sen muokkaaminen
– erilaisia valaisutapoja
– valaisu käytännön kuvaustilanteissa: henkilö- ja esinekuvaus, lemmikkikuvaus, lähikuvat, liikkeen kuvaaminen, arkkitehtuurikuvaus…

Tilattavissa mm. Docendon verkkokirjakaupasta.

Kirjasarjasta ovat suomeksi ilmestyneet myös: Etsimessä: Sommittelu ja Etsimessä: Ihminen.

Tiinan fiiliksiä käännösurakan jälkeen:
http://www.tiinapuputti.com/2012/04/konkreettisesti-kasissa-etsimessa-valaisu/